Alkalmazások nem indulnak csak újra telepítés után

Sziasztok!
Fél évvel ezelőtt bekerült a családba egy iPhone 8, ami mostanában olyat produkál, hogy egyes alkalmazások indítás után villannak egyet majd kilépnek. Alkalmazás frissítés nem old meg semmit, ugyanazt produkálja. Telefon ki és bekapcsolásának szintén semmi hatása.
Egyetlen módon indulnak el az alkalmazások, ha töröljük majd újrarakjuk, akkor tökéletesen fut megint.
Valaki találkozott már hasonlóval vagy van erre valami gyógymód?
Köszi

alapvetően például a tört appok tudnak ilyet csinálni, de ha a törlésük és újbóli letöltésük megoldja, akkor te magad írtad le rá a gyógymódot is.

a másik lehetőség, hogy ez az adott app hibája, amikor például az általa gyorsítótárazott adatok okozzák az összeomlását, amik az app törlésével szintén törlődnek, így a friss letöltés után az app tiszta lappal kezd.

ezek pontosan melyik appok például? ez a hiba az egyszer már korábban ugyanígy letöltött appokat később újból érinti vagy nem?

A telefon nem tört, édesanyám használja ráadásul az én biztatásomra vette, mert hogy megbízható, de tény, hogy még én se tapasztaltam ilyet pedig csak iPhont használok.
A Messenger, Facebook, OTPSmartBank csinálták ezeket, OTP újratelepítése volt kényelmetlen, mivel ott mindent újra fel kellett vinni, Facebook megőrizte a bejelentkezési adatokat.
Egy kb hetes perióduson belül történt a három alkalmazás összeomlása, újratelepítés óta nem volt, csak gondoltam rákérdezek, hogy látott/hallott-e már valaki ilyenről.
Viszont nem tudom, hogy mennyire normális, hogy csak egy újra telepítés segít (én azt mondanám, hogy semennyire), remélem nem fog ilyen gyakran előfordulni, viszont ha mégis, ez mennyire garanciáztatható?

a szoftveres hibák nem garanciáztathatók, de jelezhetők az Apple felé. a leírtakból viszont nem derül ki, hogy mindez miért történhetett.