Beszélgessünk 2021-ben a 3 éves jótállásról és a garanciáról, valamint az AppleCare+-ról!

Eredetileg itt jelent meg: Beszélgessünk 2021-ben a 3 éves jótállásról és a garanciáról, valamint az AppleCare+-ról! - Szifon.com

2021 kezdetével hazánkban megváltoztak az általános jogszabályok a jótállásra vonatkozóan, amiről 2020 végén, októberben írtam is egy részletes cikket. Most januárban több helyről is jelezték nekem, hogy az emberek nem értik ezeket a változásokat, vagy nem értik pontosan, így nyissak egy újabb cikket erről. Ez a cikk gyakorlati tapasztalatokra fog épülni, tehát a jogszabályokba nem…

1 kedvelés

Ha van Apple Care±om és eltörik a telefon, akkor ki kell mennem Bécsbe?

Nem, de ez benne van a cikkben. :slight_smile:

csak az azonnali csere esetén, mert az itthon nem megy. itthon pár nap az átfutása.

Van itt egy kis tévedés. A 2021-től kötelező 3 év jótállást nem az Apple adja, hanem annak a vállalkozásnak a kötelessége, aki a fogyasztóval szerződéses viszonyba lép, vagyis annak, aki a terméket eladja. Ha az eMag, vagy az Alza, vagy akárki, akkor az eMag-nak, Alza-nak, akárkinek. Ilyen szempontból mindegy, hogy a készülék szürke import, vagy sem. Az, hogy a szürke importos készüléket miként javíttatja meg az eladó, az a vevő szempontjából nem lényeges.
A szürke import a Kiss Béla féle GSM boltnál gáz, mert az nem biztos, hogy 3 év múlva még működik, vagy hogy 3 év múlva még ugyanaz a cég működteti. Ez egy eMag, Alza esetén nem gond.

Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

Mi a helyzet azzal, ha a szolgáltatónál a listaár vagy a legolcsóbb csomaggal értendő ár eléri a 250 ezret, de a csomagom miatt akkora kezdvezményt kapok, hogy már becsúszik alá, ebben az esetben bukom a 3. évet? Nézegetem egy ideje a 12 minit, az én csomagomban 235 ezer, és nem is opció, hogy olcsóbb csomagra váltsak ez miatt, ez a minimum, ami elég az igényeimnek, törődjek bele? :smiley: Most először remélem, hogy kicsit drágább lesz az új széria (ha egyáltalán lesz belőle mini), csak annyival, hogy 250 fölé menjen kedvezménnyel is.

Ebben nincs tévedés, én azt írtam le hogy ez hogyan működik. A fentiekben igazad van, ezt mi is tudjuk, ez a jogi cikkben benne van, itt most nagyon sarkítva konyha nyelven kellett leírnom, hogy mi történik, miért viheti be János a telefonját az iSTYLE szervizbe, ha hivatalos helyről vette, például MédiaMarkt, és miért nem, ha Kis Béla boltjába. Ettől még persze beviheti a médiába, de sokkal könnyebb utat is választhatja, az iSTYLE-al. Ami egy teljesen logikus lépés

Kis összevetés az Apple féle garanciáról és a jogszabály általi kötelező jótállásról (melyet nem az Apple ad): ha az Apple cserél egy készüléket, akkor - lehet nem tudom pontosan - 90 napos jótállást ad, azonban a jogszabályok szerint a kereskedő által cserélt készüléknél újraindul a jótállás. 2020 végéig biztosan így volt, tehát egy év járt a cserekészülékre. Az a baj, hogy a vevők fejében össze lett keverve a kereskedői jótállás és az Apple garancia, ezért - nem is mindig tudatosan - az utóbbit veszik igénybe, így lemondja pl. a cserekészülék hosszabb jótállási idejéről.

Ebben is igazad van, erre nem tértem ki, de ez úgy van, hogy ha jótállási időben viszed vissza a készüléket, akkor megkapod a plusz 1 évet. Ha garanciális 1 éves időn belül akkor 90 napot. De ebben nem vagyok 100%-ig biztos, ezt nyilván érdemes megkérdezni az Apple.hu-tól.

Ha becsúszik nem kapod meg a 3 évet. Sajnos ez ilyen. :slight_smile:

Én tegnapi nap vettem az uj SS Watch 5 AppleCare+ havi díjjal aminek a díja 3.99$ USD havonta. Magyar UniCredit kártyával… szóval lehet venni! :slight_smile: amerikai oldalon!

1 kedvelés

Nem is mondtam hogy nem lehet venni, hivatalosan nem lehet venni. A Szifon.com-on ebben a cikkben leírtuk hogy kell venni. Mondjuk eddig magyar kártyával nem ment, ez újdonság, vagy szerencse. :slight_smile:

Huh srácok… ebben a cikkben nagyon sok a téves infó. Nagyon remélem, hogy ez nem fog senkit megtéveszteni vásárlás előtt…

Mit jelent ez gyakorlatban az Apple részéről? A jótállás a cégnél mindig is garanciát jelentett.

Jogi értelemben nincs olyan, hogy garancia. Jótállás van és (kellék)szavatosság. Így ennek a mondatnak semmi értelme, pláne, hogy a jótállást és a garanciát a köznyelvben szinonimaként használjuk.

Amit itt a zavart okozhatja, hogy létezik “Apple egyéves korlátozott jótállás”, ami egy Apple által önként vállalt jótállás. A legfrissebb verziójában már végre leírják, hogy ez a magyar jótállási szabályokon felül biztosított, szóval jogod van a magyar jogszabályok szerinti jótállásra.

Hivatalos vásárlás legyen

Nem, jótállást az eladó kell, hogy biztosítsa, az egyetlen szempont a vételár. Bárhol veszel a jogszabály hatálya alá tartozó terméket a kormányrendelet szerinti jár neked a jótállás, legyen az a sarki GSM bolt vagy a Media Markt. Ez csak az “Apple egyéves korlátozott jótállás” esetén számíthat, de annak a feltételei nem éppen jobbak, mint a magyar jogszabályok szerinti.

A következő pont, hogy magánszemély vásárolja meg a terméket és ne céges vásárlás legyen.

Ez a kellékszavatosság esetén igaz, jótállás esetén nem. A kormányrendelet nem tesz különbséget a cég és a magánszemély vásárló között a jótállási szabályok esetén.

Míg az első évben tényleg hivatalos garancia van, addig a 2. és 3. évben ez már jótállás.

Nincs olyan, hogy változik a jótállás tartama az idő elteltével. Ha 1 év jár, akkor 1 év, ha 3 év, akkor 3 év. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak akkor is ha 10 nap után romlik el az iPhone és akkor is ha 2 év 11 hónap és 29 nap után.

Spórolhatunk, de azután ne verjük az asztalt az Apple-nél, hogy igen én csaltam, de kérem azt, ami jár nekem. És ez nem is most lesz probléma, hanem 2,5 év múlva, amikor ugye tényleg probléma lesz a készülékkel valami miatt. Akkor ne akarjuk verni az asztalt, vagy verjük Kis Béla GSM boltjának az asztalát.

Boltban megvenni valamit amit ott árulnak nem éppen nevezhető csalásnak és ilyen esetben is megilletnek a jótállási jogok, amit továbbra is az eladó köteles biztosítani.
Adott esetben ez a Kis Béla GSM-mel szemben még akár könnyebben is érvényesíthető, hiszen egy magyar céggel szemben könnyebben indítasz békéltető testületi eljárást vagy akár pert, mint mondjuk az Apple ír leányvállalata ellen. Persze simán benne van az is, hogy mire elromlik a telefonod az eladó már jogutód nélkül megszűnt, a tulaj meg már Nagy Béla GSM-ként nyomja.

1 kedvelés

Úgy látom más is érti, hol téved/téves a cikk.

A cikk DIREKT nem megy bele a jogi dolgokba az elején leírtam. Tapasztalatokra épül, van másik cikkünk a jogi dolgokra. Így működik jelenleg Magyarországon a garanciáztatás, lehet ezt bárhogy nevezni.

Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

Itt nem értetted a cikk elejét, ahhoz hogy az Apple-nél tudd garanciális javítást kérni, hivatalos vásárlás kell hogy legyen, amit az Apple “elismer”.

Mi az hogy ha jótálláson belül, akkor 1 év, ha garancián belül, akkor 90 nap? A kereskedőnek jótállási időn belül 1 évet kell adnia a cserekészülékre, és olyan meg nincs, hogy garancia, max az Apple-nál.

Miért egyszerűbb iStyle szervizbe vinni? Nincs egyszerűbb, mint 3 éven keresztül a kereskedőnek vinni, aztán ő oldja meg, ahogy akarja. Ha nem tudja megoldani, akkor csere. Az iStyle szerviz pedig az Apple garanciáját alkalmazza, ami - ahogy a cikkben is le lett írva - kedvezőtlenebb.

Nem tudom, ezért nem írtam ezt le, mert pontosan nem tudom hogyan működik ez, és most nem fogom felhívni az iSTYLE-t. :smiley: Egyébként azért érdemes az Apple-höz vinni, mert eredeti alkatrészt kapsz. Nyilván Kis Béla nem az Apple árán fogja javítani a készülékedet, valszeg 3rd party cuccot kapsz majd bele. HA megy nincs vele gond, ez csak nekem számít akkor.

Te nem érted. Miért kéne nekem fogyasztónak az Apple-től garanciális javítást kérnem? Nekem az eladótól kell a javítást/cserét kérnem. És nem érdekel, hogy az eladó ezt hogy oldja meg.

Még rég nem volt az Apple hivatalosan Magyarországon, mégis volt jótállás, hiszen törvényi kötelezettség.

Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba. HA téged ez nem érdekel, akkor ennyi. Ott veszed meg ahol akarod, és ott javíttatod ahol akarod. Már értem hogy akkor mi ment félre a cikkel kapcsolatban. Erre nem tértem ki a cikkben.

Jogilag persze annak kell javítania, ahol vetted, de alapjában véve ha az Apple javítja az a legjobb, mert eredeti alkatrészt kapsz.

Igen, de az eladó nem az Apple-höz fogja vinni javíttatni a készüléket hanem Sufni GSM boltba.

Van egy közel 3 éves telefonod. Ingyen cserélnek benne kijelzőt, ami lehet, hogy nem gyári.
Vagy beviszed az iCentre-be és fizetsz 100k-t a kijelző cserére.
Itt mindenki eldöntheti mi a jó neki.

Én úgy tudom, hogy szokásosan 1 év garanciát kapsz (jótállást, bármit) ha cégként veszed a készüléket. Ha magánszemélyként megkapod a 3 évet (250k felett)

Ebben igazad van, bocsánat, itt én írtam hülyeséget. Céges vásárlásnál 1 év szavatosság van csak.

2 kedvelés

És? Ha bedöglik, majd viszem vissza újra. Ha cseréli, újra indul a jótállásom, miközben tele van a net az Apple féle “garanciában cserélt, tehát 90 napig garis” cuccokkal. Ami átbaszás!

Egyetértek abban, hogy - ha lehet - ne vásároljunk Kiss Béla GSM boltokban, viszont ha nagy boltban vásároltunk (akár hivatalos Apple kereskedő, akár nem az, de nagy és ismert név, pl. Alza, 200volt, miegymás), akkor ne az Apple szervizbe menjünk, hanem a kereskedőhöz.
Miért?
Egy év garancia kontra 3 év jótállás
Csere készülékre 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás
Csere esetén - néha - refurbished készülék kontra vadi új készülék
Fődarab cseréje esetén 90 nap garancia kontra újrainduló jótállás.