Bluetooth 5.0 vs. Wifi audio receiver

Sziasztok! Most, hogy részletgazdagabb zenét kapunk az apple musicból, a nem smart audio rendszer elé mit érdemes tenni? Wifi 2.4/5 receivert (airplay 2 is csak cdt tud) vagy bluetooth 5.0 receivert, ami állítólag tartalmaz dacot és optikai kimenettel komolyabb minőséget is tud állítólag közvetíteni, mint amit az apple music ígér?

Linket nem enged

  1. LinTech AirLino® max HiFi
  2. Lavaudio Bluetooth Receiver, Bluetooth 5.0 Receiver HiFi, 384 kHz / 32 bit Decoding

A Bluetooth-t felejtsd el otthonra. Az nagyon jól van fejlesztve fül és -fejhallgatóknál, de otthoni felhasználásra nem ajánlom. Alapból lényegtelen az egész, ha nincs rendes Hi-Fi láncod.

Lánc alapja egy DAC, ezután erősítő, ezután pedig kábel és végül hangfal, állvány, helyszín stb…

Korábban írtam erről ebben a cikkben:

Szóval igazából amit te linkeltél annak semmi értelme, legalábbis ha minőségben, és érdemben szeretnéd zenét hallgatni. Bár nem tudom milyen Hi-Fi rendszered van otthon, ami a magas felbontást támogatja.

Onkyo erősítő, jamo falakkal, van optikai bemenet, lehet nem véletlenül

Ezeket nem ismerem, de az optika jó jel :smiley: bár manapság minden TV-n van azért. Ettől függetlenül nyilván meg lehet próbálni, de én a Bluetooth-t elengedném.

1 kedvelés

Sziasztok!

Az lenne az elképzelésem, hogy régi hifim (már optikai bemenet van azért) elé teszek valamiféle WLAN Audio receivert, ami CD minőségben tudna zenét lejátszani Apple Musicból, közvetlenül internetről, és/vagy AirPlay 2-n keresztül. Tudtok ajánlani ilyen eszközt? Köszi

Amit linkelni szeretnel " Lavaudio Bluetooth Receiver, Bluetooth 5.0 Receiver HiFi, 384 kHz / 32 bit Decoding", az elegge “furcsa”. Pl, nem tudom, hogy miert Bluetooth 5.0. A hangatvitel a Bluetooth 2.0-ban van definialva ez azota sem valtozott semmit. A “sima” klasszikus Bluetooth ami sebesseget nyert a Bluetooth 3.0-ban (ez is csak akkor, ha van ‘HS’ kiegeszites), azt is ugy teszi, hogy Bluetooth atvitelt hasznal a kommunikacio elokeszitesere, majd atvalt WiFi atvitelre es ott kommunikal gyorsabban. A Bluetooth 4.0 es 5.0 a Low-Energy dolgokat es a meg szabvanyosabb WiFi atvitelt piszkalja csak. Azaz, Bluetooth hangatvitelre van mindaz, ami 2.0-ban, 2002-2003 kornyeken megjelent, azaz kb 900-1000 kbps atviteli kapacitas (tehat, sajna SEMMI de SEMMI fejlodes nem tortent). Ebben nem lehet csodat tenni…

Az Amazonos termekoldal pl leirja, hogy “Support for lossless LDAC audio decode”, node, ha megnezzuk mit tudunk az LDAC codecrol, akkor ebbol a leirasbol is kiderul, hogy inkabb lossy ez, mint lossless, de az igaz, hogy tudja mind a kettot, ha az atvitel belefer a savszelesseg korlataiba!. Az teny, hogy ezzel a codeccel, at lehet vinni Bluetoothon 96kHz-t es 32 bitet Stereoban, de akkor veszteseges lesz a tomorites. Viszont, ahogyan az Apple Lossless codec be tud passzirozni kb. 700kbps-be Lossless CD Auido minoseget, ugy ez a Codec is kepes ra. Tehat, ha van olyan szerkezeted, ami kepes LDAC codeccel hangot kuldeni (az Apple eszkozok nem lesznek jok), akkor ez tenylegesen tudhat lossless atvitelt, de csak CD minoseg kornyeken (44.1kHz/16bit/Stereo vagy 48kHz/16bit/Stereo). Viszont itt megint jon egy kis problema, ugyanis sok eszkoznel nem allithato be explicite, hogy te milyen atvitelt szeretnel…

Egyebkent, mivel technikailag az Apple Lossless jo lenne/lehetne ide, viszont ezt az Apple jelenlegi BT fules kinalata nem tudja. A jovoben megjeleno uj fulesei viszont ismerhetik az Apple Losslesst, amivel a CD Quality siman atkuldheto lesz lossless modon a fuleseikre.

2 kedvelés

Azt hiszem, hogy megtalaltam az itthon hivatalos uton beszerezheto (tehat, szamlas, afas), legolcsobb megoldast arra, hogy bluetootositani lehessen a meglevo hifit :smiley: A leiras alapjan bele kell dugni egy jack dugot, azt bekotni az erosito bemenetere, aramot adni neki MicroUSB-vel es mehet is a dolog. Egyedul arrol nem irnak itt semmit, hogy hogyan lehet parositani. Vagy lehet, hogy mindenkivel szoba all? Az egesz egy modul, ime: MH-M28 / Bluetooth audió vevő modul, BLT 4.2 lossless dekóderrel, jack aljzattal (MH-M28) - HESTORE - Elektronikai alkatrész kis- és nagykereskedelem

1 kedvelés

Inkább a wlan, wifi, airplay 2 irányába haladnék

Pl. LinTech AirLino® max HiFi
Hangfalakra, a füles nem érdekel, utcára megfelel a mostani airpods minőség

Lossless temaban ott sem leszel sokkal elorebb. Az Airplay 2 csak 16bit/44.1kHz eseten tud lossless minoseget, ugyonakkor ezt el lehet erni Apple eszkozokrol is, igy akar az Apple Music is kitolhat rajta valamennyivel jobb hangminoseget. Talan akkor jarsz a legjobban, ha az Apple TV-t dugod az erositore es ugy jatszod a zeneket.

és az apple tvt miképpen kötöm össze a régi hifi erősítővel?

Ha 4. generációs ATV-d van akkor egy ilyen Digital Audio adapterrel.

Kedves @DonkaRichard, Igyexünk segíteni ! :slight_smile: Az optikai bement az digitális port ( S/PDIF) ami azt jelenti, hogy akkor az erősítőbe épített DAC fog konvertálni. MInden DAC, ami 3-5 évnél régebbi, az elavultnak minősül, ugyanis a DAC-okban a minőség a számítási kapacitás függvénye. Mennyi bitet tud feldolgozni valós időben. MInél többet, annál részletgazdagabb a hang. Érdemes lehet oda betenni egy újat és megtáltosodik a hangzás!.