Korlátozott gyártói jótállás (garancia) és szavatosság Magyarországon

mi egyáltalán nem vagyunk jogászok, pláne nem fogyasztóvédelmiek, így erről nem igazán tudunk jogilag is pontos cikket írni, pontatlant írni meg nem sok értelme lenne. :frowning:

Én adok hozza anyagot. Jelenleg hatósági eljárás, valamint békéltető testületi eljárás van folyamatban. Van hozza bőven anyagom.

Mellesleg a 90 nap is törvénysértő, mert a garancia időn kívüli javítások szabályait előíró kormány rendeletben foglalt 6 hónapos jótállás helyett az Apple mindössze 90 nap jótállást vállal.

Hogy pontosak legyünk. Amikor cserélsz egy készüléket és az eredeti készülék még garanciális, akkor annak a garanciát hordozza tovább az új készülék. Tehát ha még több mint 3 hónap volt hátra az eredeti garanciából, akkor azt az időtartamot kapod meg a kicserélt, avagy felújított készülékre. Ellenben, ha az eredeti garancia lejárt, vagy abból kevesebb, mint 90 nap volt már csak hátra, akkor vagy 90 nap garanciát, vagy hivatalos magyar vásárlás esetén 1 év jótálállást kapsz.

Hogy pontosak legyünk: az Apple térítéses cserében vásárolt készülék esetén, ha már lejárt az eredeti készülék (amit leadsz az Apple-nek) garanciája minden esetben 90 nap jotallast ad a cserébe adott kedvezményes áron vásárolt új készülékre. O azt mondja, hogy javítást végez, de ez nem igaz, mert a javítás egy tevőleges cselekmény, amit ebben az esetben nem végez el, hanem kedvezményes áron ad el a cserélt készülékkel mindenben megegyező új telefont, ami ebben az esetben nem javításnak, hanem adás-vételnek számít, amire egy év kötelező jótállási kellene adnia.

Ha viszont tegyük fel valamit javít az eredeti telefonon és azt adja javítva vissza akkor sem tartja be a garancia időn kívüli javítások szabályait előíró kormány rendeletben foglalt 6 hónapos jótállást , mert csak 90 nap jótállási vállal a javításra. Fent van a nyilvánvaló jogsértés az Apple oldalán. Csak eddig ez senkinek nem tűnt fel.

De akkor is van 1ev jotallasod ha ugye lejar a garanciad. Nyilvan vedd hivatalos forrasbol es akkor ott a jogilag is megkapott “garancia”.

De nincs. Hivatalos forrásról beszélünk, hivatalos premium viszonteladó nem adja az 1 év jotalllast a csere készülékre. Három hónap, azaz 90 nap jotallast ad rá az egy év helyett. Ezeket mind hivatalos dokumentummal tudom bizonyítani. Ezért kellene erről cikket írni, hogy akik hasonló helyzetbe kerülnek ne hagyjak magukat átverni. Mert igazából a lényeg az, hogy teljesen mindegy mit mond az Apple a lényeg az hogy a magyarországi premium viszontelado miként tartja be a magyar jogszabályokat. Az Apple mint gyártó mossa kezeit. Jelenleg a helyzet úgy áll, hogy az ellenérdekelt cég minősíthetetlen stílusban kezeli kezelte ezt a helyzetet emiatt kénytelen voltam hatósági és egyéb eljárást indítani ellenük. A kérdéses telefon több mint három hónapja náluk van…

Nyitottam ennek egy új Topic-ot. A készülék eredetileg hol lett véve? Hivatalos úton lett véve? HA igen akkor meg kell kapnod az 1 év jótállást. Tehát ilyen lehet az iSTYLE, iCentre, MediaMarkt, Telekom, Telenor stb… Amennyiben nem ilyen helyen vetted, akkor is megkapod a jótállást, de akkor már nem az iSTYLE-hoz kell bemenned, hanem az eredeti helyre, ahol vetted.

Következő akkor újból: tertieses cserében vettem egy hivatalos az általad felsorolt cégek között található helyen egy iphone készüléket. Leadtam a sajátom és megkaptam az újat. Használtam majd 8 hónap után audio íc probléma lett. A fent található cég közül az egyik ismét cserélni akarta a telefont nem pedig javítani. Arra hivatkozik hogy 3 hónap garancia van rá. Leírtam nekik hogy jogsértő amit állítanak mert egy évet kell adni rá alátámasztották jogi állásfoglalását mindennel kertem vizsgálják felül az álláspontjukat nem tagitottak mindezt minősíthetetlen stílusban tettek velem.

Ugyanoda vittem vissza ahol vettem természetesen

Hol vetted eredetileg. Ez a kérdés. HA mondjuk iSTYLE-nál akkor iSTYLE-nál kapod meg a szavatosságot, amit +1 év, ami náluk = a garanciával. ha nem az iSTYLE-nál, akkor annál a cégnél kapod meg a szavatosságot, ahol vetted a készüléket.

Nem akarom most meg elmondani hol vettem de érted a lényeget? A hivatalos viszontelado leírta nekem írásban ahol vettem és ahova újból visszavittem leadni szervizbe a telefont hogy nem ad egy év jotallast csak három hónapot. Leírta hogy megint fizessek 124990 Ft a teriteses cserére. Most a hatóság előtt kell magyarázniuk hogy miért vágjak át az ügyfeleket.

Akkor ennyi. Tehát azt kell megértened, hogy az iSTYLE és minden más hivatalos szerviznél csak akkor érvényesítheted a jótállásodat, ha hivatalos helyről vetted és nem 3rd party külföldi behozatal vagy bármi ilyesmi. Lásd mondjuk GSM boltok.

Ha 3rd party helyről vetted, nem az iSTYLE-nál fogod tudni ezt a jótállást behajtani.

Bővebben:

Míg az Apple készülék vásárlásától kezdve 1 évig a garanciában az Apple-nek kell bizonyítania, hogy a készülék nem hibás, illetve ha hibás, akkor javítani vagy cserélnie kell, addig a második évben már nekünk kell bizonyítanunk , hogy adott hiba már a vásárláskor is jelen volt. Hogy lesz akkor ebből “2 év garanciánk”?

Itt jön képbe, hogy hol vásároltuk a készüléket. Az Apple kifejezetten utálja a szürkeimportot, tehát azokat a helyeket, ahol mondjuk ÁFA csalással vagy külföldi behozatallal próbálják olcsóbban , nagyobb haszonnal adni a termékeit. Ezekre a készülékekre valóban a fenti szavatosság érvényesül, tehát, ha te “Kis Béla GSM boltjában” vásároltad meg az iPhone 11-et, 10.000Ft-tal olcsóbban, akkor bizony a fentiek érényesek rád, ott tudod érvényesíteni a szavatosságot is, amikor is bizony neked kell bizonyítanod, hogy az adott hiba már a készülék vásárlásakor is jelen volt. Nyilván esélytelen.

(https://szifon.com/2019/10/12/hogyan-legyen-magyarorszagon-2-ev-garanciad-az-apple-termekeidre-avagy-a-szavatossag/)

8 órát vártam, hogy hozzaszolhassak. Szóval úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. A cserekészüléket magyarországi hivatalos viszonteladonal vásároltam. Azok közül, akiket felsoroltál az egyik korábbi hozzászólásodban. Azért nem írom le a nevet, mert megfenyegettek. Tehát így vásároljon megbízhatónak mondott cégtől az ember, mert ha jogsértést követnek el vele szemben megfenyegetik, ha felhívja rá a figyelmet. Szóval erre a hivatalosan cserélt készülék re a hivatalos viszontelado mégegyszer leírom ugyanaz a cég aki cserében adta el nekem nem egy év garanciát ad, hanem csak három hónapot. Amit legutóbb írtál az teljesen másról szól. Ott a külföldi és egyéb forrásból származó telefonokra érvényesíthető jotallast írtad le. De nekem hivatalosan cserélte a magyarországi viszontelado a telefonomat. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni. És ez a cég utasítja vissza azt hogy erre a csere készülékre , amiért fizettem nem kevés pénzt 1 év garanciat kell vallania. Ennél érthetőbben nem tudom leírni. Nem is értem hol ment ennyire félre ez a történet. Mindegy teljesen felesleges volt ide írnom. Ha gondoljatok torolhetitek az egész topikot.

szerintem a cserekészülék lényegtelen, mert az Apple-nek ebben az esetben elsősorban az számít, hogy az eredeti készüléket hol vásároltad. az eredeti készüléket hol vásároltad?

Nem az eredeti készülék a lényeg. Hanem az, hogy azt a telefont átvette tőlem a magyarországi premium viszontelado amiért mellette meg fizettem több mint 100000 forintot. Tehát tulajdonjogot váltott az eredeti keszulekem. És kaptam helyette ráfizetés mellett egy teljesen újat. Ez jogilag adás-vétel. Amire egy év jótállás jár a magyar törvények szerint. Teljesen mindegy hol vettem az eredeti telefont. Meg amúgy is akkor minek vette át?
Az eredeti telefont hivatalos viszonteladonal vettem és már lejárt a két év jótállás is rá. De az ugy szempontjából ez teljesen lényegtelen. Azzal, hogy fizettem a csereret és egy teljesen új telefont vettem az ominózus cég kereskedelmi tevékenységet folytatott, tehát a cserélt készülékre 1 év jotallast kell adnia. Ennyi a lényeg. Az, hogy az Apple számára a cserekeszulek lényegtelen érdekes gondolat. Csakhogy Magyarországon élünk. Magyar törvények szerint kell eljárni. Meg a nagyságos Apple-nek is.

én ezt értem, de az Apple számára szerintem változatlanul az eredeti készülék fog számítani. mi itt hiába őröljük a fűrészport rajta, nem jutunk előbbre, ezt neked kell lemeccselni jogilag. ameddig viszont nincs világos döntés az ügyben, addig az nem tekinthető jogilag mérvadónak, hogy mit gondolsz arról, kinek lenne a feladata a jótállás ebben az esetben.

hogy a fizetésköteles csere esetén jogilag minek számít a csereként kapott készülék, azt itt egyikünk sem tudja megmondani, mert ahogy korábban már írtam, nem vagyunk jogászok.

ha viszont az eredeti készüléket nem hivatalos hazai forgalmazótól vásároltad magánszemélyként, akkor az már lehet probléma, mert ha a fizetésköteles cserével megkapott új készülék átvétele nem minősül adásvételnek, akkor az eredeti készülék vásárlásától számított második évben a szavatosság sem vonatkozik rá hazánkban.

de ismét hozzáteszem, nem vagyunk jogászok. ezt neked kell lemeccselni az adott jogi utakon keresztül. ha van belőle jogerős döntés, akkor már érdemben is lehet róla beszélni, addig csak találgatunk, aminek szerintem nincs értelme.

Rendben. Csináljuk azt, hogy lemeccselem és ha igazam volt írok. Addig szerintem törölheted a topikot. Köszi az eddigi türelmet. Sziasztok.

az a baj, hogy sajnos mi ennél többet jelen esetben nem tudunk tenni. de ha már van valami jogerős döntés, akkor annak már van értelme, mert egyébként érdekes kérdés. tehát mindenképp jelezz majd vissza.

Teljesen igaza van a kérdezőnek. Az Apple ugyanis Magyarországon lábbal tiporja a hatályos jogszabályokat . Mindezt úgy, hogy egyébként ők az egyik beszállítói a törvényhozásnak, vagyis az Országgyűlésnek.

akkor jelentsd ezt a fogyasztóvédelemnek.