Teszteltük a HomePod Dolby Atmos funkcióját – képes-e a mozi élményre egy HomePod pár?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/11/26/teszteltuk-a-homepod-dolby-atmos-funkciojat-kepes-e-a-mozi-elmenyre-egy-homepod-par/

2018-ban próbáltuk ki a HomePodot, ami akkoriban egy bámulatos technológiával felszerelt, külső hangszóró volt, és a saját szegmensében tulajdonképpen a legjobb, 360 fokos hangzást, szobát betöltő érzést nyújtotta, és nyújtja is a mai napig. Már akkor sztereó párba lehetett rakni két HomePod készüléket, ezt azonban az elmúlt években sem sikerült érdemben tesztelnünk. 2018-ban persze kipróbáltam…

1 kedvelés

Köszi a cikket, jó volt így összefoglalva olvasni :slight_smile:

1 kedvelés

Mindjárt átmozgatom ide a hozzászólásokat. :slight_smile: Mert ide tartozik.

Én már ott tartok, hogy azon gondolkozom, hogy elvileg lehetséges lenne-e egyáltalán összerakni egy célkütyüt, ami HDMI forrásból a hangot leszedve egy “AppleTV-ként” küldené wifi-n a jelet a homepod felé.
Ez valószinűleg ott bukna meg, hogy a képet késleltetni kellene a hanghoz képest és ugye ezt a kütyű a TV irányába visszafelé nem tudná megtenni…

Igen itt bukna meg sajnos. Sztem sok problémát megoldanál egy Apple TV 4K vásárlással. Jövőben is tök kényelmesen mennének rajta az appok stb… persze ez pénz.

Már van AppleTV 4K, de mégis így is van pár dolog amit nem tudok (vagy azt hiszem, hogy nem tudok) megoldani vele. Íme néhány erősorrendben:

  • Playstation hangja
  • Hagyományos TV műsor (nagyon ritkán, de akkor nagyon kellene)
  • Más egyéb jelforrás (néha egy CD, stb)

Még egy apróság a Netflixnek a kezelő felülete az LG okosTV-n sokkal szebb és jobban irányítható az “egérmutatós” távirányítóval mint az AppleTV “léptetős” távirányítójával. (ja tudom, ez legyen a legnagyobb bajom :slight_smile:

Jó ez teljesen jogos. Én nem HomePod-ot használok itthon, XBOX, egyéb dolgokra, hanem a TEAC rendszerét: https://szifon.com/2016/08/09/hangrendszer-karacsonyra-polk-audio-rti-a1-teac-tn-300-teac-ai-101da/ – erről 4 éve írtam, és azóta is ez van. :slight_smile:

Na igen azért az Apple is rájöhetne, hogy vannak dolgok, eszközök amiket nem gyárt és azokkal is használhatóvá tehetné az eszközeit, akár egy közbenső illesztővel, amit szintén tervezhetne és gyártathatna. Akkor az is az ő repertoárját bővítené és eladhatóbbá válnának az eszközei más rétegeknek is. pl ahogyan ugye az okos otthont is lehet a HomePod-ról vezérelni a HomeKit segedelmével, úgy lehetne direkt ilyen célra tervezett vmi kütyüje is. Akár egy HomePod Assistance :crazy_face:

Köszi a linket, most még csak átpörgettem, de majd elmélyülök benne. Előzetesen annyit, hogy azt hiszem nem ugyanabban a cipőben járunk :slight_smile:
A részemről az egész onnan indult ki, hogy van egy régi belépő szintű kiszolgált 5.1 hangrendszer, ami már annyira zajossá vált, hogy használhatatlan. Ideje volna egy újat venni. Elkezdtem nézni legalább 5.1-es soundbarokat azzal a kiindulással, hogy tudjon dolby atmos-t és airplay 2-t. Na innen már ez nem is olyan egyszerű…
Ekkor jött az Homepod mini bevezetése, ami rögtön megtetszett. Majd a hír, hogy a 2 homepod pedig dolby Atmos támogatást kapott, gondoltam talán ez lenne a megoldás all in. Hát nem. Kompromisszumot kell már megint kötni…

1 kedvelés

Vagy a TV gyártók is léphetnének ebbe az irányba. De úgy látom, hogy jelenleg ez sem az Applenek sem a TV gyártóknak nem érdeke. Bár ki gondolta volna pár évvel ez előtt, hogy a TV gyártók AirPlay képes TV-ket fognak gyártani az Apple pedig AppleTV alkalmazást készít/készíthet a Samsung és az LG okos TV-kre. Az érdekek és a szituáció változnak, szóval ki tudja mit hoz a holnap.

Jo, de technikailag amit felvázoltam az jobb lenne szvsz az Apple-nek meg talán üzletileg is, hiszen újabb szegmenseket kebelezhetne be jobban és több felhasználót vonzhatna talán be.
Sokan szeretik a kényelmes és valóban működő megoldásokat a mindennapokban, amikhez nem feltétlenül kell műszaki tudás, csak 1x beállítani, majd használni és használni. Ahogyan teszem pl az iphone-mal is évek óta, jó valami apróságokkal mikor újabb dolgokat kap persze kell foglalkozni, de összességében csak használom és kész, teszi a dolgát.

A HomePod jó, ha zenét akarsz hallgatni és okosotthon irányításhoz, de filmnézéshez nem ajánlom, akár milyen 3D-s hangzás meg dolby atmos, ez nem igaz, lehet, hogy tökéletes labor körülmények közt visszaverődik a hang a mennyezetről meg hasonlók, de a való életben ez nem igazán így működik, már az is számít milyen festék van a falon, sokat foglalkozok akkusztikával és hangszigeteléssel munkából kifolyólag, illetve elég sűrűn járunk tesztlaborba a termékeinket tesztelni. Röviden egy hang csak akkor fog fentről vagy hátulról jönni, ha az onnan is van sugározva. Egy 5.1 soundbar vagy egy HomePod megközelítőleg se nyújt olyan élményt mint egy rendes házimozi. Ajánlom neked, hogy néz szét és vegyél egy normális atmos házimozit és mellé egy vagy két HomePodot minit, ha okosotthont is akarsz irányítani és zenét hallgatni.

1 kedvelés

Pont ezt fogom leírni most a Dolby Atmos cikkben :)))

1 kedvelés

Akkor megegyezik a véleményünk :smile:

1 kedvelés

Köszi a véleményt és az iránymutatást. Azt még nem tudom, hogy hallgatni is fogok-e rád :sunglasses:

  • Ha igen, akkor a TV mellé ez engem a Sonos irányába vinne (mai állapot szerint), de fázok az Amazon Alexa vagy a Google Assistant adatvédelmi dolgaitól. A szobákba pedig apránként a HomePod minik jönnének.

  • Ha nem, akkor jön a TV-hez a 2 HomePod és a szobákba majd a minik és a reménykedés, hogy az Apple egy mesterterv keretében kiad majd egy szoftver frissítést és a minik is felhasználhatók lesznek a 2 nagy mellé egy valósabb dolby atmos rendszerként működhessenek és esetleg kiad egy mélynyomót is. (mondjuk ekkor még mindig nem fogom tudni csatlakoztatni hozzá a Playstation és a többit)

Két dolog érdekelne:

  • Van valakinek tapasztalata a sonos új dolgaival (arc+…) kapcsolatban?
  • @SzifonAdmin, @83miki83 Ha kipróbálnátok a 2 hompodot dolby atmos verzióban megváltozna-e az eddigi véleméményetek? (@SzifonAdmin szerintem a cikk előtt kéne ezt kipróbálni :wink: )

Nekem két HomePod van itthon és egy Dolby Atmos házimozi, ezért tudom biztosra is mondani, hogy ég és föld a különbség. Sőt a házimozihoz is megvettem a két atmos hangfalat mert a két front hangszóróba van beépítve gyárilag és a mennyezetről sugározná vissza a hangot, de mint fentebb írtam ez azért nem úgy működik. Amúgy szépen szól a HomePod is, de nem egy házimozi szint.

2 kedvelés

gondolom a HomePod valami olyan trükkel csinálja a jó hangzást, mint anno a pseudo stereo és a pseudo qadro, fázistolásokkal. Persze hogy nem olyan mint amikor valóban van hangszóró adott helyen és nem csak fület csapják be, akiét sikerül.

Nekem sajnos nincs SONOS-om, DE tudok kérni majd tesztre, igaz sztem ebből maximum jövőre lenne értékelhető cikk. VISZONT én azzal egyetértek hogy a HomePod nagyon szép és nagyon jó meg tényleg Mozi élmény az Atmos vele, DE nem ezt venném mozi élménynek, hanem dedikált hangfalat, amit fizikailag odaraksz ahova kell.

1 kedvelés

Apple TV 4k-ra van hagyományos TV app. Telenor MYTV
Én Is azt használom

2 kedvelés

Köszi, ez különösen értékes visszajelzés a számomra. (Gondolom a HomePod-ot dolby atmos üzemmódban hasonlítottad össze a házimozi rendszereddel)

  • Érdekelne, hogy milyen a házimozi rendszered és kb mibe fájt (írhatod privátban is)
  • El is kezdtem komolyabban nézni a Sonos Home Cinema 5.1.2 rendszert:
    -SONOS ARC: Front, center és atmos hangsugárzók a 114cm-es hangprojektorba zárva
    -SONOS SUB(GEN3): Zárt, pontos 2db mélysugárzó egymás felé fordítva (25hz)
    -SONOS ONE: 2db háttér sugárzó/zóna lejátszó
  • Ennek csak egy HDMI (ARC) csatlakozási lehetősége van
    -Gondolom ide jönne a TV szintén HDMI (ARC) csatlakozójából a kábel,
    -Hova mehet a többi (Playstation, AppleTV, …)?
    -Mind a TV-be és onnan jön át azon az egy HDMI (ARC) kábelen a sonosba?

Szóval vannak még amatőr kérdéseim :thinking:

Ettől függetlenül azért két HomePod mini jönni fog…