Tim Cook jól keresett, tavaly 136 millió dollárt kapott fizettségképpen


#1

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/01/13/tim-cook-jol-keresett-tavaly-136-millio-dollart-kapott-fizettsegkeppen/

Mi magyarok (is) szeretünk mások zsebében turkálni, így ebben a cikkben egy kicsit belenézünk az Apple vezetőinek pénztárcájába, mennyit is kerestek a tavalyi évben? Az Apple benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), mennyit is fizetett a vezetőknek kompenzációként, ez az anyag tartalmazza a következőket. A legtöbbet természetesen Tim Cook vezérigazgató kereste. De mégis mennyit? Először is…


#2

ez mé’ “kompenzáció”?


#3

off:// "Mondjuk a külföldi üzletpolitikát sose értettem, itthon ha alapítasz egy céget akkor az a tied, az egész cég vagyona amit keres az a tied.
Most Wozniak és Jobs alapítótta az Apple-t akkor miért nem volt az övék? hogyan tudták kirúgni Jobs-t ha övé volt a cég? vagy mégse?! Ha valaki megkapja a vezérigazgatói titulust akkor övé kell lennie a cégnek, vagyis az egész cég vagyona az övé. (kiscégnél)


#4

Itthon sem így működik ahogy írod. Ha részvénytársaságot csinálsz a cégedből a befektetők miatt (akik részesedést akarnak a pénzükért cserébe, akkor nem te leszel a góré) hanem akit az igazgatótanács kijelöl. Az igazgatótanács tagjai pedig a tulajdonosok érdekeit tartják a szemük előtt. Ha a tulajdonosok úgy gondolják rossz irányban tart a cég és ezt az alapszabályzatban rögzített arányban elfogadják, akkor repítenek a céged éléről, akkor is ha te alapítottad és első körben te voltál a vezérigazgató. Onnan, hogy részesedést adsz belőle nem a tied, minél többet adsz belőle, annál kevésbé a tied.
A cég vagyona pedig itthon sem a tied, hanem a cégé.


#5

Az üzletpolitikanak mondjuk nem sok köze van ahhoz, hogy milyen cég típusok vannak akár az USA-ba akár itthon, mellesleg tobbe kevesbe ugyanazok. Talán nézz utana eloszor ennek es akkor vilagos lesz hogy az Apple hova tartozik


#6

Ha egész véletlenül Tim bácsi fejére esik egy zongora, akkor vajon ki fogja örökölni? Mert mint tudjuk nőtlen és gyermeke sincs (és nem is lesz, szintén tudjuk miért)…:blush:


#7

Jótékonysági szervezetek.


#8

érdemes elolvasni a cikket, mert ott van benne ez is. lásd itt. :slight_smile:

A vezérigazgató azt tervezi, hogy vagyonát jótékonysági szervezetre hagyja, mint Bill Gates vagy Warren Buffet. Cook egyébként tavaly 5 millió dollárnyi részvényt adományozott meg nem nevezett szervezeteknek.