UEFI visszaállítása macOS újratelepítése nélkül

Sziasztok!
Macbook (A1502) SSD -n létrehoztam két új partíciót és feltelepítettem rá egy linuxot.
sda1 UEFI
sda2 macOS
sda3 Linux
sda4 Linux swap
A telepítés után még lehetett indítani mindkét oprendszert, de valamiért a boot partíció tartalma (UEFI ?) megsérülhetett, mert már csak a Linux indul el.
Az sda2 partiíció sértetlen, a netről elindított recovery lemezellenörző program szerint.

Hogyan lehet újra indíthatóvá tenni a macOS-t újratelepítés nélkül?

A rEFInd bootmanager sem látja a macOS-t, helyette egy Windows-t észlel. Korábban a BOOTCAMP alatt egy Windos volt 2. oprendszernek felrakva.

mármint újraindítás után nyomva tartod az ⌥ (alt/option) gombot, feljönnek a boot opciók és kiválasztva a macOS-t az nem indul el?

Az alt option gombra csak egy ikon jelenik meg, Windows szövegaláírással. Ez szerintem a BOOTCAMP-ből maradt, és kiválasztása esetén hibaüzenet jön, majd betöltődik a Linux.
Az zavar engem, hogy a rEFInd bootmanagernek látnia kellene az sda2 partíción lévő macOS-t.
De nem látja. Helyette egy windows ikont rak be. Tehát a macOS-hez a BOOTCAMP-ben korábban meglévő Windowshoz tartozó boot cím (?) kapcsolódott.

Van valamilyen mód vagy program, amivel a macBook első partícióját lehetne szerkeszteni?

mi történik, ha a ⌘+R-rel indítod, betölt a macOS helyreállítás?

Az internetes helyreállítást indítja el.
OS X segédprogramok
Ebben ezeket találtam:

  1. Visszaállítás Time Machine mentésből
  2. OS X újratelepítése
  3. Online súgó
  4. Lemezkezelő
    Szóval le tudtam a 4.-kel ellenőrizni, hogy a macOS partíció nem sérült, de az EFI partíciót nem tudtam javítani.

szerintem itt a Linux bootloadere kavart be. ha újratelepíted a macOS-t, attól semmi adatod nem fog elveszni, és szerintem az a bootolási kérdést is megoldja. miért nem akarod újratelepíteni?

Pontosan milyeb macOS verziod volt? HFS vagy APFS volt a dolog? Aktiv volt a filevault? Az a particio, ami szerinted megvan es rendben van, az mit tartalmaz? Mert nem csak 1 macOS particioval kellene rendelkezned, hanem kellene ott lennie Recovery particionak, Preboot particionak, ha APFS volt, akkor APFS kontenernek, azon belul pedig legalabb 1 vagy tobb volumenak. Szoval mielott barmi tortenni fog, jo lenne tisztazni, mi az ami megmaradt.

Az lesz a legegyszerűbb tényleg ha újratelepítem. Semmi saját adat nem volt a gépen, legfeljebb elmentett könyvjelzők, de az megvan máshol is. Csak azért nem akartam az újratelepítést, hátha van gyorsabb megoldás.
De most úgy látom, ezt a boot hibát nem egyszerű úgy javítani, hogy még biztos is legyek benne, hogy nem marad hátra adatszemét, vagy ki tudja mi.
A legújabb OS volt, de ilyen részletekre ne tudok válaszolni. Nem találtam ilyen partíciókat.

Megpróbáltam újratelepíteni. Eljutottam addig, hogy megjelenik a képernyőn a Maverick verziót akarja feltenni (biztos ezzel lett kiadva ez a laptop), kéri, hogy válasszam ki, hova telepítse.
De nem lehet semmit kiválasztani. Nincs az ablakban semmi választható, amire klikkelni lehetne.
A vissza gomb aktív, a Telepítés gomb nem.
Lehet, hogy nem talál szabad helyet, mert az eredeti macOS még foglalja az sda2 partíciót?
Töröljem az sda2 tartalmát, és próbáljam újra?

En torolnek mindent, majd tudatosan, figyelve telepitenem ujra az egesz hobelebancot. Elolvasnam mindennek a leirasat, elolvasnam minden ismeretlen szonak a magyarazatat, majd ha mindennel tisztaban vagyok, akkor az is kitiszutlna, hogy mit milyen sorrendben es hogyan lehet felrakni. A particiokat elore is elkeszitheted egyebkent (tehat keszithetsz unformatted particiot a disk utilityvel command line, amit kesobb hasznalhatsz a linuxhoz is). Egyebkent mi lenne a vegso es pontos cel? Marmint, miert kell neked a rEFInd? Regebben el tudott indulni “windows szeruen” a Linux is Mac gepeken, mindenfele rEFInd nelkul is. Szerintem a problemaidat is annak a telepitese okozta, mert az automata telepito elegge “harklis” a szoftverkornyezetre, amiben talalja magat, kezzel felrakva kevesebb para szokott lenni. Eleg friss verzioval probalkoztal?

A végső cél az lett volna, hogy a macOS mellett legyen egy Linux is. Olyan sok helyen írtak erről, hogy ez lehetséges. Türelmetlenségemben elfelejtkeztem az ilyenkor érvényes szabályról. Olvasni, olvasni, olvasni. Ha már tiszta csak akkor telepíeni. Sajnos nem úgy működtek a dolgok, ahogy vártam. A macOS elindult még az elején, de később már nem. A rEFInd- ban reménykedtem. Azt linux alól telepítettem, felment simán de újrainduláskor nem jelent meg a macOS ikonja. Innen már minden csak rosszabb lett.
Szóval most tartok egy szünetet, utána elkezdek olvasni a témában.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Sziasztok!
Csak nem úsztam meg az újratelepítést, de már újra a Big Sur 11.4 fut a MacBookon.
Mindent töröltem, interneten keresztül felment a Maverick, majd frissítettem az App Store-ból.

1 kedvelés

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.