2012-es iMac, külső USB-3-as SSD-ről futtatott rendszerrel: gyorsabb lehetne Thunderboltra dugva?

Sziasztok!
2012 iMac-et szeretnék upgradelni. Jelenleg külső SSD ről megy, USB 3-on keresztül. Van az iMac-en 2db 1-es Thunderbolt. Első kérdésem hogy a Thunderbolt csatlakozók lefelé kompatibilisek? Vagyis a Thunderbolt 3 pl belemegy a Thunderbolt 1-es aljzatba és működik is, legfeljebb kissé lassabb?
Amennyiben igen, érdemes lenne az USB 3 helyett a külső SSD-t Thunderbolt aljzatban használni? Gyorsabb lenne? ( USB C to Thunderbolt adaptert szeretnék, de csak Thunderbolt 3 ra találtam )

miért megy külső SSD-ről, miért nincs bentre berakva az SSD?

Tobb informaciora volna szuksegunk :slight_smile:

A gepedben, USB 3.0 van, azaz 5 Gbps sebessegu portjaid vannak. Ez 625 MByte/s maximalis sebesseget jelent papiron. Milyen SSD-d van? SATA? Ha SATA, akkor abbol az aktualis verzio 6 Gbps sebessegre. azaz maximum 750 MByte/s sebessegre kepes adatatvitel szintjen. Tehat, ha 1 darab, SATA SSD van a hazban, akkor a cserevel, a leheto legoptimalisabb esetben is 20% novelted a papiron elerheto maximalis atviteli sebesseget.

Milyen tipusu, mire kepes sebessegileg az az SSD, ami benne van? Siman lehet, hogy az SSD-d, nem eri el nemhogy a SATA3, de az USB 3 atviteli sebesseget sem (a legtobb 500-600 MByte/s kornyeken kimaxolodik).

Tehat, ha ugy gondolod, hogy ezen mindenkeppen javitani kellene, akkor Thunderboltos NVME hazra lesz szukseged, bele egy NVME SSD-re, es egy Thunderbolt 3 - Thunderbolt 2 adapterre.

Szerintem, erre a gepre, ez olyan merteku befektetes, amely nem eri meg.

Szerk: Azert sem eri meg, mert a legjobb csillagallas eseten is, maximum duplazni tudod az atvitelt. Tehat az 5 Gbps-t tudod feltolni a Thunderbolt 10 Gbps sebessegere.

Egyelőre nem mertem szétszedni, másrészt jelenleg van benne egy 1 TB HDD, az jó háttértárnak. De gondolkozok rajta

Jelenleg egy Kingston SATA SSD ről megy, USB C to USB kábellel. Black Magic Speed Disk teszten olyan 300 MByte/sec körül mozog az írás és olvasás. Ez még mindig mérföldekkel jobb mint az eredetileg benne lévő HDD.

Ezekszerint, az USB3 korlatait sem feltetlen ered el. Ebben az esetben nem nagyon van ertelme, ezzel a konfiguracioval kicserelni a dolgokat. Ha a jelenlegi SSD-t csereled valami normalisabb, gyorsabb peldanyra, akkor fel tudod tolni a sebesseget 500-550 MByte/sec-re (70% gyorsulas). Ha ez is keves, akkor mely zsebbenyulas kovetkezik (thunderbolt csatolos haz (vagy 1xNVME vagy 2xSATA), thunderbolt kabel, thunderbolt adapter es megfelelo tipusu es szamu SSD).

Mi az elerendo cel?

De @Czo a belső HDD kb 60 MByte/sec-re képes, ha külsőről bootol és 300 MByte/sec-re növeli a sebességet az lényegesen gyorsabb, nem értem itt a 30%-os különbséget. :slight_smile:

Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy 1xNVME vagy 2xSATA lényegesen növelnél a sebességet én is azt ajánlom.

Cost - benefit szempontból akkor valószínűleg a legjobb megoldás a jelenlegi SSD cseréje lenne jó, egy modernebbre kissé gyorsabbra de még mindig SATA verzióban.

Konkrétan melyiket ajánlanád? A2x SATA az a 2 gen típusú ház?

Hát én semmit :smiley: mert nem használok ilyet, de technikailag CZO mondja jól, meg ha már veszel egy gyorsabb ssd-t akkor NVME-t érdemes venni az 3x gyorsabb.

Senki nem beszel HDD-rol torteno bootrol es rendszerhasznalatrol :slight_smile: Az USB 3-as hazban lako SATA SSD-rol bootol jelenleg is (ez szerepel a nyitoban is). Ez nem eri el, meg a SATA 3 sebesseget sem. Tehat a HDD az csak storage.

Szerintem igen. Ha a jelenlegi SSD-t kicsereled egy gyors, modernebb SATA peldanyra, akkor azzal szinte duplazod a sebesseget. Egy TB3-TB2 adapter olyan 10-15k korul lehet, egy TB3-as NVME haz vagy dupla SATA-s haz 30-40 korul, a bele valo SSD pedig a meretetol fugg. Az ne tevesszen meg, hogy a piacon van USB-C dugoval ellatott, USB-s es nem Thunderboltos haz, ami tud 10 meg 20 Gbps-t, az, mivel “csak” USB, ezert ha bedugod a gepedbe, az tovabbra is 5 Gbps lesz.

Egyebkent, komolyan kerdezem, hogy mi a cel, amit el akarsz erni? Tehat mi az a muveletsor, aminek a sebessege most lassu?

Igazából mióta leváltottam a HDDt a külső SSD re, óriási a fejlődés. De abból főztem ami volt, egy három éves SSD t vettem elő ami 240GB-os, úgyhogy gondoltam kellene egy nagyobb, igaz ott van a HDD háttérnek. De gyanítottam hogy SSD ben is van már gyorsabb bár még ha csak SATA is. De ha már a tárhely miatt cserélek, akkor ha még ennél egy kicsit gyorsabb az nem árt. De mivel ott van a két kihasználatlan Thunderbolt port, gondoltam hogy egy mezei adapterrel jobb lenne mint az USB 3.