A világ legnagyobb szélturbinájából épít kettőt az Apple a megújuló energiába történő beruházás bővítésével

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/09/05/a-vilag-legnagyobb-szelturbinajabol-epit-kettot-az-apple-a-megujulo-energiaba-torteno-beruhazas-bovitesevel/

Az Apple néhány napja bejelentette, hogy a világ legnagyobb szárazföldi szélturbinájából épít meg kettőt Dániában, Esbjerg közelében, amiről a MacRumors is beszámolt. A 200 méter magas turbinák évente 62 gigawattóra energiát termelnek majd, ami majdnem 20.000 otthon áramellátásához elegendő. A terület a jövőben esetlegesen épülő erősebb, tengeri szélturbinák teszthelyeként is funkcionál. Az Esbjergnél termelt energia…

Most már csak azt kellene kitalálni, hogy javíthatóak legyenek a termékek, mert ebben nem jeleskednek. Az iFixit listáján elég hátul kullognak a javíthatóság terén. Az ökológiai lábnyom nem csak a szén-dioxid kibocsátásból áll, hanem a kidobott termékekből, részegységekből.
Azután jöhet a 3-4 éves (vagy akár több) csereciklus.
Ja, hogy 30-40 éve ilyenek voltak a műszaki cikkek, sőt akár egy életre szóltak?

Melyik Apple terméket nem tudod, tudtad 3-4 évig használni?? Szoktam az iFixitet nézegetni mert érdekes, de az én szerény véleményem, hogy hagyjuk meg a szakembereknek a javítást. Számomra lényegtelen, hogy menyire könnyen javítható egy termék otthon, de mondjuk a javíthatóságot ők is így értik, hogy otthon magadnak, ezt szerintem Te félreértelmezed. Elviszem szervízbe és kész. Ott majd szakszerüen javítják és a kicserélt alkatrészt is szakszerüen újrahaznosítják. Nemrég cseréltettem egy iPhone 5s-ben akksit az Apple-nél ami egy 7éves! telefon. Tehát még ők is elég sokáig vállalják egy készülék javítását.

Egy budapestinek valóban egyszerű. De vidéken gyakorlatilag nincs szakszerviz, mint ahogy Apple szaküzlet se nagyon. A házilagos javítás nem úgy értendő, hogy konyhaasztalon nagykéssel, de egy átlagos szerviz is képes legyen javítani, alkatrészt beszerezni. Ebből most az van, hogy a szerviz elvállalja, és gagyi alkatrészekkel javítgatja.
Az iPhone 5s akkumulátorát még cserélik (más kérdés, hogy mire), de a legújabb iOS már nem tehető rá. Kis idő múlva már az alkalmazások sem lesznek kompatibilisek a régi iOS-el. Persze ezért lehet még használni valamire.

Az 5s-be gyári akksi került hisz Apple Store-ban csinálták. Az meg, hogy csak hivatalos szervízeseknek adnak alkatrészt meg esetleg szerszámot az teljesen rendben van szerintem. Az iFixit-en is olvashattál már olyat pl az iPad kijelző ragasztásánál (ha jól emlékszem), hogy megoldhatná ezt jobban is az Apple, de igazából ők se tudják hogyan.

azért még mindig éveket ver rá az Apple a szoftveres támogatottsággal az Androidra. az iOS 4.0 megjelenése óta ismert, hogy egy idő után megszűnik a korábbi készülékek támogatása, tehát lehet vele tervezni. az iPhone 5s egy jelenleg 7 éves készülék, 6 iOS-főverziót is megkapott (7, 8, 9, 10, 11, 12), és bár az iOS 13 már nem érhető el rá, biztonsági frissítéseket még kap.

az alkalmazások támogatottsága pedig egy ideig a fejlesztőkön is múlik. ha viszont az Apple már eleve nem engedi majd az iOS 12.x-et megadni támogatott rendszerverziónak egy app esetén, na onnantól már nem tud mit tenni a fejlesztő.