ADAX NEO: okos, iPhone-nal irányítható elektromos fűtés 2020-ban!

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/09/27/adax-okos-iphone-nal-iranyithato-elektromos-futes-2020-ban/

2019 év végén költöztem új albérletbe, ahol sajnálatos módon még a régi, FÉG gázkonvektoros fűtés volt. Valljuk be, ez 2020-ban már nem éppen ideális, de természetesen ugyanúgy használható, mint 20 éve. Én modernebb fűtést akartam 2019-re, így nyilván olyan megoldást kerestem, ami okos otthonba is beilleszthető, iPhone-nal is irányítható és könnyedén beszerelhető. Így döntöttem az…

Értem én, hogy ezért fizetnek, de…
Magyarországon villannyal fűteni lényegesen drágább mint gázzal. Ezeknek a villany fűtő testek nek kizárólag második fűtésként van értelme állandóan lakott ingatlan ban vagy pedig és itt van igazán nagyobb értelme nyaralóban ideiglenesen lakott épületekben lakásokban. Tehát akinek elérhető a gáz az igenis gázzal fűt van ugyanis télen egy lakást állandóan fűtünk hogy temperáltunk valamilyen szinten. És egy 2020-as készüléket ne 30 évvel ezelőtti Fég konvektorról hasonlítsd össze. Tehát jelenleg a gázzal egyedül a napenergia ér fel. Az meg egyéni szociális probléma hogy neked undorod van a gáztól. Vajon miért?

Te el is olvastad a cikket? Vagy csak addig, hogy a “ hideg kiráz a gáztól”? Mert amit Te itt leírtál az a cikkben is le van írva!

a PR cikkeket teljesen egyértelműen jelezzük a PR címkével és kategóriával. ez nem egy PR cikk.

az általad felvetettek mind le vannak írva a cikkben.

Nekünk nagy légtér a nappali-előszoba-konyha, így 2 kisgyerek mellett kell a kiegészítő fűtésként valami. Mi egy Somogyi Kft által forgalmazott elektromos Wifi-vel (Tuya Smart app kell hozzá) működő radiátor mellett tettük le voksunkat! :wink: Bátran ajánlom. Sajnos az app (még) nem Homekit kompatibilis, de mindent tud amit kell!

A klíma sokkal olcsóbb és hatékonyabb mint a gáz.
Persze akkor ha már be van építve…

Jó választás a Somogyi Home wifis cuccok. És már van belőle nem is egy… :wink:

Nem javaslom senkinek se, hogy konnektorba dugjon, pláne őrizetlenül hagyjon egy ekkora teljesítményű cuccot, pláne folyamatosan. De minimum ellenőrizze a dugalj bekötését mielőtt…

2 kW a max. teljesitmeny. Az lofutty. Egy erosebb porszivo vagy egy hagyomanyos fozolap tobbet vesz fel.

Na igen nem sok amit felvesz az a kb 9-10 A, csak ugye előbb v utóbb beindul az oxidáció az érintkező felületeken ami nagyobb áramsűrűséget eredményez és elkezdi melegíteni picivel jobban mint a normális, majd ez az idővel nő és az olcsóbb konnektoroknál hamarabb a jó minőségűeknél később hozza el a cserét, mind aljzat mind a dugó estében, mert ha nem akkor jön az olvadás és nem a tavaszi, sztem erre gondolt endy, hogy sokan nem figyelnek vagy nem tudják és ezekből lesznek a lakástüzek. Bár egy túlmelegedő konnektornak jellemző szaga van, azt hogy nem veszik észre emberek azt én sem értem.

Ebben igazad van de kizártnak tartom, hogy ne lenne erre védelmi elektronika egy ilyen cuccnál gyárilag beépítve. A gázkazánok sem próbálkoznak a végtelenségig begyújtani ha nem kapnak megfelelő jelet az égéstérből (különben előbb-utóbb robbanás lehet), inkább abbahagyják és kiírnak egy hibakódot).

De persze, a tudatos használat az fontos, bármilyen eszközről is legyen szó.

1 kedvelés

Hát nem tudom milyen védelemre gondolsz, mert amit leírtam az a készüléken kívüli ok, azt nem látja szegény, hogy a falialjzat vagy a dugó érintkezője már oxidos, esetleg koszos v a 2 együtt és kisebb keresztmetszeten folyik át a készüléknek kellő áram és ez melegíti azt. Arra ott a tulajdonos, hogy évente cserélje v 2 évente ha jobb a minőség, vagy kiszagolja, ami már a végkifejlet eleje ha szaga van a melegedéstől. Tudom volt kéglim amiben panel fűtőtestek voltak 6kW teljesítményben összesen, persze külön helyiségekben és egy de fixre kötött 6kW-os hőtárolós kályha. Na eléfordult az idény elején, hogy éreztem a szagát konnektornak és gyors csere megoldotta, ez az egyik 2kW-os volt, persze mindkettőét cseréltem dugókat is és ez 2 évente, így már csak fizetni kellett azt kicsit amit mért is az óra. (nem estem túlzásba okos volt a rendszer csak régi módon) :roll_eyes:

Én is inkább klíma felé mentem volna, persze van, akit zavar a hangja, és azt azért gyakrabban kell karbantartani, mint egy szimpla fűtőpanelt. Előnye viszont, hogy hűteni is tud, amire egyre nagyobb szükség van. Ha kevés a használat, akkor az egyszerűbb észszerűbb lehet. Klímából is be lehet vásárolni rosszat, mivel a gázhoz képest kb. 3x-os hátrányból indul a villany, szóval ha a SCOP < 3, akkor a gázzal járnánk jobban. Infrapanel jöhetne még szóba a csöndes fronton, azzal egyáltalán nem kell előfűteni a lakást, mivel sugárzás útján kelt hőérzetet.

A klímás fűtés jó is lehet ha fűtésre optimalizált a teljes rendszer, mert akkor ugye a H-tarifát érdemes bekötni, azt nem is értem ha valaki infra fűtést telepít, nem panelosat hanem az infrafilmet / fólát (olvasgatom egy ideje, csak nem találtam még promóción kívüli érdemleges infót róla, a panelokról viszont hallottam használótól rosszat, konkrétan megbánta és kidobott pénznek tartja) erre vmiért ha jól tudom nem adnak H-tarifát, pedig akkor lenne igazán gazdaságos. Ahol olvastam az infrafilmről ott számítási táblázat szerint kicsit olcsóbbra jött ki használata mint a gázé, szóval elgondolkoztató, még utólag is a mennyezet fűtés ezzel, mert ahhoz kell a legkisebb bontást átépítést eszközölni.
Aki meg olyan helyre telepít elektromos fűtést ami nem saját annak egyértelműen a sima fűtőpanel a megoldás és ha több van akkor az okos kivitellel lehet talán spórolni többet.

Nyilván a klímához télre H/GEO tarifát kell bevinni. Ezt csak 4,1 fölötti SCOP-ra lehet, ha jól tudom. Az infrafűtés és a gáz ilyen összehasonlításáról még nem hallottam, szerintem nem is lehet kijelenteni, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál. Mindig egy adott körülményhez kell nézni a dolgot. Jó hőszigetelésnél, és kevés benn tartózkodás mellett biztosan elég lesz az infrapanel, fűtőpanel, esetleg olajradiátor. Folyamatos fűtésnél meg valószínű a gáz lesz a jobb választás. Egyébként ha valakinek gázkonvektorok vannak benn, és nem akar váltani cirkóra, vagy elektromos/klímás fűtésre akkor a meglévő gázos konvektorokat is fel lehet okosítani egy magyar fejlesztésű szettel (“gázkonvektor termosztát” keresés kihozza), és utána akár mobilról is lehet állítgatni a helyiség hőfokát.

1 kedvelés

A klíma hőérzete miatt vettünk végül ADAX-ot páromhoz. Sajnos a klíma fűtésének a hőérzete olyan meh. Legalábbis nekünk. Ha lehet nem is használjuk fűtésre.

@gunar Lehet jobb az ár/értéke, manapság mindenki ebben gondolkozik, számít +5.000Ft / hó? 3 hónapig? Nem. Számít, hogy tudod vezérelni távolról, jobb élményben van részed, nem hangos, és persze lehet aludni mellette? Igen. Nem értem ezeket mindennél többet spóroljunk dolgokat.

Kicsit kicsavarva a mondást, természetesen ahány ház, annyi igény és annyi megoldás. Nem biztos, hogy ami az egyik embernek/családnak megfelel, az a másiknak is ugyanúgy meg fog. Használjátok egészséggel a fűtőpanelt. :+1:

1 kedvelés

Értem amit mondtál, nem a spórolás miatt írtam itt fentebb az infra filmet, hanem mert amiket hosszabb ideje olvasgatok róla itt is ott is, azok alapján egy tuti fűtés lehet, de mint írtam az infrafilmes megoldásra nincsen ismerős akinél lenne, a panelosra van ő köpköd rá (lehet spórolás miatt maguk tervezték és telepítették alul méretezték esetleg, nem tudom) szóval nekem az infrafilmes megoldás főként az elv miatt és az infra jótékony hatásai miatt szimpatikusabb és nem feltétlenül a spórolás miatt, persze ha nem kerül sokba az üzemeltetése az nem baj :grinning: A klíma fűtásre nekem sem gyere be, most pár napig a kicsi miatt már használtuk, de inkább bekapcsoltam a falikazánt, az bejövősebb. Szóval még a tavaly felszerelt komplett gáz központi mellett is filózok az infrafilmes lehetőségen az egészségügyi hatásai miatt, de bele látatlanban nem ugrok.

Mivel lett API, így már van Homebridge plugin is, amivel vezérelhetővé válik a HomeKit-ből ezáltal Siri-vel, például set thermostat to twenty.

Homebride-ről bővebben: