Ajax Systems: vezeték nélküli okos riasztó rendszer – teszt és vélemény

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/02/09/ajax-riaszto-vezetek-nelkuli-okos-riaszto-rendszer-teszt-es-velemeny/

A Szifon.com-on nem csak az Apple-ről, hanem az okos otthonokról, okos eszközökről is beszámolunk, tesztelünk, információt adunk az olvasóknak, és most egy vezeték nélküli profi riasztórendszer került a kezünkbe, az Ajax Systems! Sokunk találkozott már riasztóval az életében, sőt, bizonyára számos olvasónk jelenleg is használ ilyet. A riasztó rendszerek kiépítése szakértelmet, időt, és adott esetben…

Nincs azzal baj ha promotált tartalom jelenik meg az oldalon, más oldalakon is így van ez, de elég szomorúnak tartom “tesztnek” hívni egy cikket, aminek a tartalma és stílusa is olyan, mintha az adott cég marketingese írta volna meg…

Teszteltem konkrétan a terméket, nem csak bemutattam. Milyen tesztre volnál még kíváncsi?

A szirénáknál remélem a szabotázs riasztás működik.

Marmint, ha hozza nyulnanak?

1 kedvelés

Például írhatnál egyszer olyan cikket is, amiben nem írod le hogy minden pénzt megér és ez a világ legjobb terméke :smiley:

Annyira érdekelne hogy mennyi elemet használsz el évente erre a sok vezetéknélküli kacatra :smiley:

Tényleg sokoldalú termék, külön piros pont jár az áramszünet alatti védelem miatt, mivel a betörők sajnos előszeretettel kezdik azzal a “munkát”, hogy áramtalanítják a kirámolandó lakást (még kívülről), és a sokszázezres okos “biztonsági termékek” zöme ilyenkor megnémul. Mondjuk hogy megmaradjon a vezetékes internet, nem árt az esetleges modemet és routert is rákötni egy UPS-re… A 2G/3G-t sajnos könnyű eltéríteni egy hordozható eszközzel.
Pár pontosítás:

  • A Jeveller igazából Jeweller, azaz ékszerész (a honlapon is sok helyen hibás, de a gyémánt alakú ikon is erre utal)
  • A szén-dioxid szenzor igazából szén-monoxid szenzor (CO)
  • Az érintőképernyő igazából érintőgombos panel (ez a honlapon is rosszul szerepel) - azaz nem lehet rá mondjuk képet feltölteni, átrendezni, stb. Kár.

Hiányolom a kódokon (és mobilappon meg távirányítón) kívül az NFC használatát. A keypad felülete alatt simán elfért volna egy olvasó, és nem kellene vacakolni a kód beütéssel.

1 kedvelés

Na ja és akkor ha pont ilyen esetben éri a hazaérőt támadás máris nincsen néma riasztás, mert érint és kész. Ez ugy biztonsági rés lenne, igaz kényelmes és kicsi a valószínűsége, de pont az ilyen esetek miatt született Murphy

1 kedvelés

Hogy az otthoni 5-6 érzékelőjét valaki egy ilyenre bízza azt el tudom képzelni, valószínűleg semmivel sem rosszabb mint azok a Paradoxok amiket letelepítenek a szakcégek és nem kell fizetni a munkáért meg könnyebb az egész.
De, hogy kinek akarják a 150 érzékelős csomagot eladni az számomra rejtély… Az már komolyabb felhasználást jelent és a valóban professzionális rendszerek vezetéknélküli észközeivel is jelentős problémák vannak a vezetékesekhez képest.

Megyek akkor sorba :slight_smile:

@rgbx köszönöm szépen a kiegészítést, igazad van, javítani fogom! :slight_smile:

Nekem otthon UPS-en van az egész modem+Wi-Fi hálózatom, tehát ha elmenne az áram, akkor is megy még 1-2 órán keresztül az egész otthoni hálózat. + Pont valóban, hogy még a riasztó is megy 15 órán akkumulátorról.

NFC-nél @gunar -nak igazat adok, de te most ugye a fizikai nyitást nézted, az egész rendszernek van iOS és watchOS alkalmazása is, tehát ugye akár óráról is nyithatod az egész rendszert.

@ef-dani Nyilván itt ha X érzékelő fölött rendel valaki, akkor személyesen is felkeresik hogy segítsenek neki a beszerelésbe, és akkor már több biztonsági szakértő és szerelő munkatárs megy ki a 150 érzékelős csomag felrakásához. Az természetesen nem lakossági felhasználás. A lakossági az Ajax kezdő szett, ami szerintem mindenki számára elég.

Most cseréltem elemet, ebben a cikkben írtamról: https://szifon.com/2018/01/11/fibaro-swipe-avagy-iranyitsd-kezmozdulatokkal-a-lakast/

Szóval kb 2-3 évente cserélek elemet.

Nem lakossági felhasználáshoz rohadt drága, ezért nem értem kinek akarják ilyen érzékelő számokkal eladni.

Jaah ertelek. Azert azt is vedd alapul hogy azert egy ceg teljesen mas budzsevel dolgozik, illetve arajanlatot is kap, nyilvan a telepitendo eszkozok szamahoz merten :slight_smile: Akkor mar nem rohadt draga.

@gunar: Igazad lenne, ha nem létezne a normál gombos (nem biometrikus) elemes távirányító, amivel akár kintről, távolról is ki lehet kapcsolni a riasztót, be se kell menni bepötyögni a kódot. Szóval az akkor jóval nagyobb biztonsági rés (már persze ha beruházol rá).
@SzifonAdmin : Köszi a korrekciókat. :slight_smile: Órám ugyan nincs, és nem is lesz, de szerintem kényelmetlen előkapkodni a telefont és a mobilappot elindítani, mint a kulcstartón lógó tag-et odaérinteni, ha úgyis a kezemben a kulcsom. (aki nem kulccsal, hanem telefonnal nyitja a bejárati ajtaját is, azoktól elnézést kérek) A tag ráadásul nem merül le, az órával/telefonnal meg előfordulhat.

1 kedvelés

@ef-dani possibility of connection up to 150 devices is provided more for corporate cases: multi-story offices, detached buildings, and even production plants.

@rgbx Interference generators capable of jamming 2G/3G, Wi-Fi, and Jeweler bands at the same time over a large area (with allowance for the walls, ceilings, and objects that reflect signals inside the premises) are overall and expensive devices that are not available commercially.

However, if the robbers have such a broadband interference generator, the Ajax security system will detect a high noise level at Jeweller frequencies and will send the appropriate alerts to the users and the security company via Ethernet (if connected). In the Ajax apps, you will see that connections via Wi-Fi and 2G/3G networks are inactive. If the Ethernet connection is absent, the hub will lose communication with the server. The server will report the problem by sending an alert to the users of the security system and the security company.

And about key fob. If you do not want to take risks with the SpaceControl, you can not use it. You can manage system by KeyPad keyboard using personal passwords or applications on: Android, iOS, Apple Watch, Windows or even macOS.

2 kedvelés

Persze. Csak nagyon kevesen vesznek vállalati szinten is ennyiért érzékelőket. Ahol vesznek, nekik viszont nem fogod eladni a vezetéknélküliséget.

I didn’t mean to jam 2G/3G just divert it like here: h ttps://www.wired.com/2010/07/intercepting-cell-phone-calls.
And yes, multiple frequencies and a wired network are insurances to keep intrusion attempts detected.

Szerintem ez egy nagyon korrekt készülék, sokrétű tudással. A linkelt weboldalon elég drága, de aki élelmes, az megtalálja a magyarországi disztibútort a gyártó honlapján, onnan is lehet rendelni. Paradox Magellán kb ugyanez, de szerintem nincs ilyen jó szoftveres háttere.

A távirányítót nem ajánlom, mert ha elveszik tőled, akkor nem kell kiverni belőled a kódot… :slight_smile:

As I see this can work only with calls. But this didn’t work for push-notifications.