Áttérés Windowsról

Van köztetek olyan, aki Windowsról állt át MacBookra? Egyre többször gondolkodom rajta. Leginkább két dolog érdekel:

  1. Új darabra biztos nincsen pénzem, de egy néhány évvel ezelőtti modell mennyire használható még ma?
  2. Van-e olyan szoftver, szolgáltatás, funkció stb., ami hiányzik, vagy nehezen pótolható?
    Egyáltalán győzzetek meg pro vagy kontra!

Leginkább a következő típusú szoftvereknél: grafika, webszerkesztés, videó. Mennyire értelmezhető Apple esetében a nyílt forráskódú szoftverek (filezilla, torrent szoftver, audacity vagy hasonló stb.)

Előre is köszi a válaszokat.

Én anno váltottam mert a tököm is kivolt már a Windowstól, plusz érdekelt is a dolog.

Alapvetően minden van Mac-re, ami Windows-ra, a komolyabb, szélesebb körben elterjedt szoftverek mindenképpen (böngészők, fejlesztőeszközök, grafikai szoftverek), de ha mondasz konkrétabb listát az egyes tételekből, könyebben megmondjuk az igen/nem/alternatíva típusú válaszokat.

Működik az open source, értelemszerűen csak akkor, ha az alkalmazás fejlesztői elkészítették a Mac-es csomagot/telepítőt - vagy le tudod magadnak fordítani (de itt is igaz az első bekezdésben írt kijelentés, hogy a népszerűbbek vannak - FileZilla például egészen biztosan, mert én is használom). :slight_smile:

A hardver nyilván függ a felhasználás módjától is és te is írtad, hogy például zene/videószerkesztés is jelen van nálad, lehet érdemes lenne neked is a 2015 vagy újabb retina MacBook Pro-ból alapul venni és onnan már csak felfelé menni ameddig a lehetőségeid engedik. A mezitlábas MacBook-ot nem biztos, hogy előnyben részesíteném a gyengébb hardver konfig miatt.