Az Apple elhalasztja a reklámkövetés tiltásának bevezetését

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/09/10/az-apple-elhalasztja-a-reklamkovetes-tiltasanak-bevezeteset/

A nemsokára érkező iOS 14-ben több más mellett egy új adatvédelmi funkció is megjelent volna: a felhasználói magatartás követésének tiltása (ad anti-tracking feature). Az Apple mindig is büszkén hirdette, hogy tiszteletben tartja a felhasználók privát szféráját és nem végzi a viselkedésük elemzését sem. Náluk – ellentétben a Google-lel és a Facebookkal – nem maga a felhasználó…

Nincs semmilyen közösségi fiókom így hála az istennek nem is nagyon érint ez a dolog :grinning: Csak a Google, de nem sok olyan oldalt látogatok ahol hirdetések vannak :grinning:

Ugyanígy vagyok én is. Elég a reklámokból a YouTube videók közben. Nem hiányzik máshol is

Majd egyszer olvasd el s Google EULA-t és másképp fogod gondolni. :upside_down_face:

Engem nem zavar. Hidd el, hogy közösségi fiók nélkül fel se tünnek a reklámok mert teljesen átlagosak és egyáltalán nem érzem célzottnak. Asszonynak már van facebookja és instagramja is, na nála már más a helyzet. Komolyan a múltkor mondtam neki egy új fitnessztermet, amiről csak beszéltünk, és én kerestem rá az én telefonommal neten és 10 perc múlva facebookon megjelent nála hirdetésben az a szalon.

Nem igazán értem az egészet sem a Facebook és a saját szemszögömből. A Facebookon hirdetni nem egyszerű. Általánosan elérésre fizetsz, de szempont a reklám minősége kedveltsége. Ha a Facebook által unalmas, csúnya hirdetést teszel fel, akkor azt kevesebbszer jeleníti meg, míg ha szép és népszerűt, akkor többször. Fogalmam sincs, hogy a hirdetésem hány olyan embernél jelenik meg, aki előtte rákeresett a termékem nevére. Sőt, az én termékem ereje a meglepetés, ezért a hirdetésem pont akkor hatékony ha olyan embereknél jelenik meg, akik soha még csak hasonlóra sem kerestek rá. Szóval hirdetőként nem látom, hogy mivel költenék kevesebbet, ha ez a funkció nem létezne, aminek hatékonyságáról amúgy semmilyen értesítést, tájékoztatást nem kapok.
A másik oldalról, mint felhasználó eddig is kaptam napi 50 reklámot, ezután is fogok kapni 50 reklámot, csak kevésbé célzottan. Mitől lenne ez nekem jobb? Hogy mitől rosszabb az evidens.

Attól még hogy nincs Facebook fiókod tudnak követni és gyűjteni merre jártál.

és nem csak tudnak, hanem meg is teszik.

Mivel most célzottan kapod a hirdetéseket ez azt jelenti hogy a nevedhez van csatolva egy pár social profile, vásárlási szokásaid, kedvenc fórumaid, oldalak amiket gyakran látogatsz esetleg hely adatok, merre jársz, leggyakoribb címek stb…gyakorlatilag bármi amit a neten művelsz. Ez a rengeteg adat akár több cégnek is meg lehet hiszen nem látjuk hogy ezek a cégek kiknek adják veszik az adatokat, mennyire vannak ezek biztonságban, és ha ellopják őket akkor rossz kezekben ez a rengeteg info veszélyes is lehet. Ha téged ez nem zavar akkor minden rendben, te majd nyomsz egy opt in-t, a többiek meg nem:)

A követés szerződés. A Chrome vagy a Gmail használatával elfogadom. Nincs az a Tim Cook, amelyik bele tudna szólni két fél szerződésébe. Nyilván tisztában vagyok ezen szolgáltatások előnyeivel és hátrányaival és ezek mérlegelése után hozom meg a döntésem a használatukról.

Csak nem tudnak vele igazán mit kezdeni, mert nincs hely ahol célzottan hirdetéseket tudnának nekem mutatni.

Azért ez nem ilyen egyszerű, a pc-den ez még igaz is lehet, de az Apple a saját játszóterén azt csinál amit jónak lát és akar. Csak azért mert te elfogadtad a követést mikor regisztráltál a weben facebook-ra az még nem jelenti azt hogy az Apple-nek kötelessége ennek megfelelnie a saját eszközein. Nincs az a szerződés két fél között ami egy harmadik félre erőszakolhatna valamit.

Ezt a posztot postán adtad fel levélben?

Nem érted még mindig! Engem egyszerüen nem érdekel mert nem árasztanak el a reklámok. Az meg, hogy követnek nyilvánvaló, ez ellen ugyse lesz megoldás az apple által felvezetett funkció, ha egyáltalán bevezetik valaha.

Igen, biztos azért halasztották el, mert úgy látták hogy nem jó semmire… a Facebook is a semmitől ijedt meg.

A bétában még benne van.

Én célzottam neked szoktam a füles cikkeket írni! :smiley:

Úgy tudtam :grinning:

https://www.netflix.com/title/81254224

Ez egyébként eléggé aktuális. Érdemes megnézni. Igazából ilyen világban élünk, a kérdés az, hogy tudjuk-e hogy ezt csinálják vagy sem. Mert ha tudjuk, akkor nem veszünk mindent azonnal készpénznek, ha viszont nem veszünk tudomást erről, akkor pedig bármit elhihetünk a közösségi oldalaknak, de még az origo, index, 444-nek is :slight_smile:

Ha úgy gondolja az ember, hogy ez nem létezik akkor elég vak. Viszont azt elhinni, hogy az apple egy gombbal segít ezen is elég badarság. Persze, hogy lekövetik a szokásaim, hogy mit nézek és mit veszek. De azzal, hogy egyetlen közösségi fiókom sincs ( nem teljesen igaz google fiókom van de csak gmail miatt) elzárom az utat elöttük, hogy ezt falhasználják ellenem. Tudom nem teljesen igaz mert biztos, hogy így is kapok ebből vissza mikor pl. youtube-n megnézek egy videót . De még se befolyásolja annyira az életem. De viszont akik ez ellen annyira “harcolnak” pont ezeken a közösségi oldalokon is elég beteges. Régen én is mindig höbörögtem a facebook ellen aztán rájöttem, hogy törli magát az ember és kész. Szerintem ez Apple-től csak egy reklám fogás volt, hogy majd mi fellépünk ellene aztán meg bocs még nincs kész. A lényeg mióta nincs facebookom teljesen másként viszonyulok ezekhez a dolgokhoz.