Az Apple M1 még a Rosetta 2-vel futtatott x86 kód mellett is letarolja az összes Mac modellt

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/11/29/az-apple-m1-meg-a-rosetta-2-vel-futtatott-x86-kod-mellett-is-letarolja-az-osszes-mac-modellt/

Az Apple M1 chipjének első natív tesztértékei már november 11-én megjelentek a Geekbench oldalán, természetesen lenyűgöző teljesítményt mutatva. Azóta több új teszteredmény is napvilágot látott, amelyeket az M1 chipen Rosetta 2-vel emulált x86 futtatása alatt mértek, és bár látható a teljesítmény csökkenése a natív ARM kóddal szemben, még mindig jobb eredményt hoznak, mint amit bármelyik másik,…

Benchmark. Túl szép. Viszont sokan efekvő kulcsfontosságú szoftverekről számolnak be.

Nem értem mire gondolsz. (???)

Engem az érdekelne mikor lesznek 32 gb rammal ezek a gépek nekem a 16 kevés grafikához

1 kedvelés

Vadiúj gép, nyilván vannak még problémák. Én például 1 napot vergődtem azzal, hogy újratelepítsem, mert a hagyományos Mac-es megoldás nem megy. DFU módba kell tenni és egy másik Mac-ről telepíteni. Gyorsan megy, de rá kellett jönni.
Sok tesztet néztem, olvastam, szvsz nincs miért szégyenkeznie az új rendszernek még akkor sem ha ezek a szintetikus tesztek nem is teljesen mérvadóak. Jó gép, gyors gép, keveset fogyaszt. Egy éven belül kinövi a gyermekbetegségeit, a fontosabb szoftverek teljesen optimalizáltak lesznek, kijön egy újabb generáció és mindenki rohanhat a boltba rendelni.

1 kedvelés

Ezek a gepek szerintem nem lesznek. Ami most kijott, az az abszolut also kategoria, majd ha kijonnek a kozepkategorias gepeik.

Csak bírjon várni az ember még egy évet… Az a baj, hogy a mostani gépek a köv. generációs M1 megjelenésekor még kevesebbet fognak érni… :frowning:

Én is lemértem a gépem: i7-10700
Egy mag: 1226
Multi mag: 8787
64GB ram
Azért ez nem olyan rossz :slight_smile:

Másik oldalról pedig az éles tesztek megerősítik a benchmarkokat.

Egyébként melyek ezek a kulcsfontosságú szoftverek?

Abszolút megveri a 16-os Prot és töredékét fogyasztja. Ahol nem veri ott is pariban van vele.

Felejtsd el a memóriát. Teljesen más a memóriakezelése. Több valós használtban is látni, hogy még a 8-as is elég tud lenni.

Igen, azért ez nem rossz. Csak az nem mindegy, hogy közben 15-20 órát is tudsz akkuról dolgozni, és nem száll fel a ventillátor sem közben.

Az elmúlt hetekben mindent elolvastam amit értem, sajnos a winfosra vagyok
a munkám miatt utalva.

Nekem ígéretes alfának tűnik.

Maga a design sem kiérlelt, nekem az air sokkal rokonszenvesebb LENNE, és bár tudom, hogy a Mac OS mint BSD-szerű OS kevesebb fizikai memóriával is boldogul, nem mernék azután venni amit az inteles airral tettek (lásd Rossman felfedezi, a CPU hűtés hiányát).

Hát sajnos én is windóz függő vagyok a munka miatt. Pont ezért, egy üde pillanat a napban, amikor végre elővehetem a Mac-et :slight_smile:

Az én taktikám talán az lesz, hogy most veszek egy M1 Airt vagy Pro-t, 8GB-tal, amit jövőre úgyis eladok ha megjelenik az M2 és akkor veszek 16-tal. Ez a terv. Csak várom a Január 1-et, mielőtt bármit veszek.

1 kedvelés

Erről jut eszembe, tudja-e valaki, hogyan lesz megoldva a jan 1-től kötelező 3 év garancia? Apple rendszerében ez hogyan fog látszódni? Automatikusan aktiválnak minden eszközre egy Apple Care-t?

Az Intel integracios dokumentumok szerint nem szukseges aktiv hutes. Ahogyan a retina MacBookoknak sem volt aktiv hutese, ugy az MBA-kba sem kellett volna aktiv hutest szerelni (amikor az Apple levette az MB vonalat, majd kesobb frissitette az MBA vonalat, az MBA vonal kapta meg a korabbi MacBook vonal processzorait, kvazi a korabbi MB kategoria lett az MBA). Az Intel szerint ez a CPU par masodpercig kepes turbora, majd ezutan villamgyorsan visszavesz az orajelbol, hogy ne melegedjen tul es ne lepje tul a limiteket. A gep felepitesebol is latszik, hogy a CPU nincs kozvetlenul hutve, hiszen nem kell a gyarto szerint. Azzal, hogy kozvetlenebb hutest applikalsz a CPU-ra, ezzel modositod a gyarto parametereit, mert tobb ideig birja igy a turbo orajelen, ezaltal megno a hokeret es a fogyasztas is. Tehat szerintem, itt most pont nincs Rossmannak igaza. Ha jobb lenne a hutes, akkor nem kellett volna egy kategoriaval rosszabb CPU-t belerakni (anno, amig a regi designos MBA volt, addig az MBA kapta azokat a procikat, amelyeket ezutan a Touchbar nelkulli MacBook Pro kapott; regen nem letezett a gyenge 13"-as Pro kategoria), hanem maradhatott volna az, ami a Touchbar mentes MBP-ben van (ahogyan regen is volt a kategoria). Az apple viszont ragaszkodott a hutesmentes CPU-hoz, viszont kiderult, hogy a sok minden amit melle akarnak epiteni (villamgyors SSD es T2) mar tul nagy hotermelessel jarna, ezert beraktak egy ventillatort, ami kozvetlenul nem hut semmit, csak javitja a legaramlast.

Tehát akkor az Inteles MBA-ban a venti nem is a CPU-t hűti igazából. Így már érthető, miért akar néha felszállni. Könnyű elérni a határokat, akár egy sima kis böngészgetéssel is, pedig 2020-as, Core i7, 16 GB, de nagyon könnyű felpörgetni a ventit sajnos.

Még annyi komment, hogy ez a 2020-as Air i7, 16 GB a benchmark pontszámok alapján hozza a a 2014 mid MBP-m értékeit (amiben csak core i5 és 8 GB RAM volt), a valóságban azonban ez egyáltalán nem igaz!

nem fognak AppleCare-t aktiválni, mert a hazai fogyasztóvédelmi törvények csak itthon érvényesek, az AppleCare pedig bárhol. a vásárlás dátuma nyilván látszani fog a rendszerükben, ahogyan az is, hogy hol került értékesítésre. itthon tehát egyszerűen megnézik, hogy mikor vetted, itthon vetted-e, és ha benne vagy az időkeretben, akkor jóság van.

Biztos írtátok, de nem emlékszem, ez céges vásárlónál is így lesz vagy ott nem?