Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2025/04/05/az-egyesult-allamok-uj-vamjai-miatt-jelentosen-dragulhat-az-iphone-is-koszonjuk-trump/
Donald Trump a héten bejelentette az Egyesült Államok új vámjait, ami amellett, hogy egy, csak pingvinek által lakott szigetet is sújt, sajnos az Apple termékek áremeléséhez is vezethet. Egyes elemzők szerint 30-43%-os emelésre számíthatunk, ami eléggé kellemetlen lenne. Most érdemes bevásárolni még, mielőtt az Apple korrigálná az árakat? Az iPhone-okat 3 országban készítteti az Apple:…
Nem olvastam eredeti nyelven döntést/határozatot, de az nem tiszta, hogy pl. a Kínában gyártott iPhone eladási ára csak az USA-ban lesz drágább, vagy az EU-ban is?
Igaz, az Apple amerikai cég, de a Kínában gyártott készülék egyenesen is tud jönni Európába, ahol nincs ez a fajta büntetővám.
Ezért megkérdőjeleződik bennem, hogy nálunk is fog-e drágulni, vagy csak az USA-ban?
Teszem azt, USA-ban csak USA gyártásút árulnak majd a jelenlegi áron, mindenhol máshol meg kínai/tajvani/… gyártásút a jelenlegi áron.
Egyetértek, bennem is ez fogalmazódott meg. Ez egy kínai termék, melyet közvetlenül Európába szállítanak és a két “ország” között nem változtak a VÁM szabályok.
nincsen USA-ban gyártott iPhone.
ha rendelsz egy iPhone-t az Apple-től, és az mondjuk közvetlenül a gyártósorról érkezik (tehát az EU-n kívülről), akkor semmiféle vámeljárásról nem kapsz értesítést, azt az Apple intézi, és benne van a vételárban.
ha bármi okból megnő ennek a költsége, azt végső soron te fogod kifizetni. ezek a vámok sosem azokat “büntetik”, akik ellen hozzák őket, mindig az egyszeri vásárló fizeti meg őket. a “nem háríthatják át az ügyfelekre” tündérmeséjét csak az egyfajta álomvilágban élő politikusok gondolhatják komolyan.
Felkészül az 1 milliós iPhone… jah nem a hajlíthatósra gondoltam.
Majd rendelünk a Temu-ról. xD
Ezek szerint nem én vagyok az egyetlen aki nem érti.
Ezek az importra kivetett vámok, tehát ez az USA-ba szállított termékeket érinti. Ezen logika alapján emiatt világszerte nem változna a készülékek ára, kizárólag csak az USA-ban. Hacsak az Apple nem akarja szétteríteni a vám költségeit az összes fogyasztóra.
Ezeknek is annyi eszük van, mint nekünk, a legbetegebbet tették meg górénak.