Az Intel bemutatta a Tiger Lake chipet

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/09/06/az-intel-bemutatta-a-tiger-lake-chipet/

Az Apple a laptopjaiban eddig Intel chipeket használt. A chipgyártó folyamatosan fejleszt, pár napja mutatta be legújabb fejlesztését, a Tiger Lake chipet. A Tiger Lake névre keresztelt chip már a 11. generációt képviseli, és az Intel elmondása szerint a „világ legjobb processzora ultrakönnyű laptopokhoz”. Az új chip az úgynevezett 10 nanométeres „SuperFin” eljárással készül. Az…

Akkor itt a vége az Intelnek?

Az eladott PC-k töredéke csak Macbook, szóval a földbe nem döngöli az Intelt. Én furcsa állatfaj vagyok, de két Macbookom is van itthon és mindkettőn Windows 10 fut, soha nem is futott más, kvázi csak a hardver miatt választottam az Apple termékét. Így én valószínűleg a jövőben nem leszek Macbook vásárló.

Azért az vicces kicsit, hogy a windows jobban fut rajtuk mint a többin. Igazából én is töröm a fejem egy 27"-os iMac-en és nagyon valószinű, hogy szintén W10-et futtatnék rajta.

Hát persze, hogy jobban fut. Egyféle konfiguráció, válogatott alkatrészek, nincs túl sok bővítési lehetőség.
A normál PC-k többsége szedett-vedett alkatrészekből épül. Na jó, a neves gyártók talán megválogatják az összetevőket (bár tapasztaltam már az ellenkezőjét is), de annyiféle konfiguráció létezik, hogy bizony előfordulnak összeférhetetlenségek. Nem annyira, hogy ne működjön, de a lassuláshoz épp eléggé.

Gyorsabb mert egy nyers gép, nincs rá mindenféle szükségtelen program előinstalálva mint a többi gyártónál. De azért csak win10-re már sokkal olcsóbban is kihozol egy gépet, ami ugyanolyan teljesítményű.

Persze, olcsóbban lehet, de ez így külsőre is és hardveresen is egyben van. Asztali gépnek én is épített PC-t használok, de ilyen minőségű és méretű notebook nem sok van a PC-s piacon, ami meg van, szintén brutál drága. És itt azért megvan az OSX lehetősége, hogy egyszer valamiért OSX exkluzív szoftvert szeretnék futtatni, akkor azt is megtehetem.

Notebook-ra igaz amit írsz, én is asztalira gondoltam, hogy olcsóbban hasonló teljesítményűt.