Az új MacBook Pro billentyűzete: fekete háttér, teljes méretű funkciógombok és Touch ID gyűrű

Eredetileg itt jelent meg: Az új MacBook Pro billentyűzete: fekete háttér, teljes méretű funkciógombok és Touch ID gyűrű - Szifon.com

Amint azt sokan rebesgették, az Apple hétfőn bemutatott új MacBook Pro modelljeinek átdolgozott billentyűzete teljesen fekete színben pompázik, teljes méretű funkció gombsorral és a szintén frissített Touch ID gyűrűvel, amely tapinthatóbb élményt kínál a felhasználóknak, a gép zárolásának ujjlenyomattal történő feloldásához. A funkciógombok magukban foglalják a Spotlight, a Siri, a Diktálás és a Ne zavarjanak…

Azt ezen hogy lehet billentyű világítást állítani? Nekem még a régi van, ahol f5-6 gombok erre szolgálnak.

Már az M1 Air-en is ugyan ez a gombsor van (igaz kis méretű) és nekem fel sem tűnt, amíg nem olvastam a kérdésed, hogy onnan nem lehet szabályozni a fényerőt :slight_smile: Igaz a régi gépen is 5 év alatt ha 2x hozzányúltam… Az új gombok szerintem hasznosabbak.

Jó lett volna, ha a funkció billentyűk felett maradt volna a TuchBar. Kövezzetek meg, de én hozzászoktam, különösen a videóknál szeretem a csúszkát. Azt tapasztaltam, hogy vannak olyan beágyazott videók ahol a képernyőn lévő vezérlők direkt nem láthatók/le vannak tiltva, billentyűzetről sem lehet tekerni, de a TB-ről meg működik :slight_smile:

ugyanez a bajom az új gépekkel, nekem is bevált a Touch Bar, úgyhogy most azért erősen gondolkozom a váltáson, de jó lenne M1 Max processzorra váltani. :frowning:

En Terminal/RDP/VNC klienseknel imadom, hogy bekapcsolhattam az F1-F12 megjeleniteset, es igy “visszakaptam” a funkciogombokat. Windows Servereket vagy iLO-t vagy iDRAC-ot matatva, Total Commanderben nyomhattam vegre F5-ot fn+F5 helyett, illetve, hogy nem kellett gondolkodnom, hogy akkor most a kereses az fn+opt+F7 vagy itt most csak siman alt+F7. Tudom, bekapcsolhato sima keyboardon is, hogy az Fx gombsor legyen, de ugye akkor meg a hangero/fenyero/keyboard fenyero nem erheto el egyszeruen. Szoval nekem hianyozni fog. En ha lehetett volna, annyit valtoztattam volna rajta, hogy force touchos legyen. Tehat siman az erintes ne triggerelje az akciot, hanem huzhassam rajta az ujjam, es meg kelljen nyomni erosebben, hogy elsuljon. Dehat, nem en dontok.

M1-es AIR-en, fn+F1/F2-vel (vagy barmi mas kombinacioval) se megy a keyboard fenyero? En pl. leginkabb kezzel szoktam tekergetni, mert az automatika sose talalja el, hogy mit akarok.

Nem találtam billentyűkombinációt. Úgy néz ki, hogy ez most csak a vezérlőközpontból érhető el, vagy kirakhatod a menüsorra. Így viszont fokozatmentesen egy csúszkán szabályozhatod.

Ejj :frowning: Ezt naponta akar 20-30x is megnyomom. A billentyuzetrol torteno allitas is fokozatmentes, csak az alt+shift -et kell nyomni hozza. Mukodik a fenyerovel, hangerovel is. A menusaon at, az egereszos allitas meg minden, csak nem gyors es nem kenyelmes).

A cikkben egy kicsit elhamarkodott volt az a kijelentés hogy a professzionális felhasználók rá fognak kapni. Ugyanis 73 százaléka egy felmérés szerint nem fogja megvásárolni. Legfőképpen azért mert annyira túl lett lőve az ára hogy ezt nem éri meg.

A 14"-es modell elodje, az Inteles, 4 Thunderbolt 3 portos modell induloara $1799 volt, az uj $1999-rol indul, a 16"-os elodmodellje $2399 volt, mig az uj alapara $2499. Tehat, az elobbinel $200, az utobbinal $100 a novekedes. Nem mondom, hogy ez semmi vagy, hogy ez keves, de szerintem nincs tullove az eddigiekhez kepest.

Milyen felmérés?

Ennek ellentmond a 4-5 hétre megnövekedett szállítási határidő…

1 kedvelés

Igen azok third party chipekkel szerelt. Ott az Intel határozta meg az árakat. Itt viszont az Apple nek saját gyártású chipje vannak benne és ezeket elég jól beárazta a 13-as MacBook pro nál. Nekem M1 egyes 1TB 16gb memóriájú modellem van azt a vonalat kellet volna követni árilag. Az optikai hang kimenet nincs venne de már megbarátkoztam vele.

Biztos lesznek emberek akik megvásárolják én akkor inkább kivárom azt az időt amíg annyi gyártanak le belőle ahogy már mindenki lejjebb viszi az árat csak hogy szabaduljon tőle.

Az optikai kimenet mar vagy 5 eve “elveszett”. Kicsit sajnalatra melto, de itt talan az a nagyobb problema, hogy szerencsetlen S/PDIF teljesen elavult. A savszelessege nem valtozott a megjelenese ota, igy a modern, multichannel lossless atvitelt mar nem tudja atvinni. Az egyiranyu kapcsolat miatt, a hangot kuldo fel nem tudja megkerdezni a fogado felet, hogy milyen codecet tamogat. A HDMI ezeket mind tudja.

Az ar olyan, amilyen. A 16"-osnal “kicsit” nott a kepernyomeret, ezert ott csak $100 az elteres, a 13"-as modellnel sokat nott, ezert ott $200 :D. Nekem teljesen elfogadhato az ara.

Az általad vázolt áresésre kicsi esélyt látok. Legközelebb a következő model év megjelenésével várható a régi (mostani) model évjárat készlet kisöprése némi árengedménnyel. De akkor általában már fájni fog az ember szíve az új ismeretében a régit választani, persze mindig lesz olyan akinek a régi teljesen meg fog felelni abban az ár/érték arányban már.

Nem, hogy kicsi az esély. Szinte biztos, hogy nem is lesz főleg, hogy egekben a nyersanyagár és szépen lassan elkezdődött mindenhol az áremelkedés. Mint ráadásul tudjuk, Kanada nem szállít Európába nyersanyagit csak Amerikába, Németország először a hazai piacot teríti aztán Európa majd, ha marad akkor máshova és ez még csak a faanyag akkor még ne is beszéljünk az aluminiumról ahol megint csak óriási szállítási problémák vannak és így tovább minden nyersanyaggal kapcsolatban az árak meg az egekben jár. Májusban rendeltem meg egy speciális szivacsos gumit ami normál esetben 3-4 hét gyártási illetve szállítási idő most még nem jött meg. Az én véleményem, hogy jövőre még drágábbak is lesznek a készülékek és a régiek nem nagyon fognak lejjebb menni. :slightly_frowning_face:

Igazad van, amit leírtam az a normális körülmények közötti szokásos helyzet lenne. De hol van itt (bárhol a világon) már normális szokásos körülmény… :see_no_evil: