Beszélgessünk a Wi-Fi 6-ról – avagy megéri-e 2021-ben routert váltani?

Eredetileg itt jelent meg: Beszélgessünk a Wi-Fi 6-ról – avagy megéri-e 2021-ben routert váltani? - Szifon.com

Mint Apple felhasználó, a Wi-Fi 6 egy egészen érdekes technológia több szempontból is. Az Apple a Wi-Fi 6-ot avagy a 802.11ax szabványt az iPhone 11 vagy újabb, a 2020-as iPad Pro vagy újabb és az új M1-es Macbook Air és Pro esetén támogatja. Tehát egyre több eszköz képes a Wi-Fi 6-ra, és a jövőben ez természetesen…

1 kedvelés

Azért az gratula, hogy megírtatok úgy egy 2021-es cikket, hogy egy árva szó nem esett a 6e-ről.
:clap: :clap:

Jelzem, hogy a közelmúltban egy egész új frekvenciasávval bővítették a Wi-Fi szabványt… (1989 óta először)

Köszönöm szépen az elismerő szavakat, alapjában véve egyetlen Apple termék sem támogatja a Wi-Fi 6e-t és még szó sincs ilyesmiről. Ez azt jelenti hogy a következő 2-3 évben, nem hogy a Wi-Fi 6e de még csak a Wi-Fi 6-ot sem tudod kihasználni, érdemben, és nem is igazán router részről, hanem kliens részről. Tehát a Wi-Fi 6e-ről majd talán 3 év múlva érdemes írni. Amikor a Wi-Fi 6 már életképes lesz, eszközeink nagy része n-es Wi-Fi helyett ax-et használ.

Arról ne is beszéljünk, hogy az átlagember mit is használ ki ezekből a szabványokból.

Természetesen hátránya is van a Wi-Fi 6E szabványnak, amelyekről nem szabad megfeledkezni. Egyrészt a kijelölt, 1,2 GHz-es frekvenciasávot az egész világon fel kell szabadítani, hogy egészen biztosan zavartalan legyen az adatátvitel. Az elterjedést jelentősen megnehezíti, hogy az új megoldás nem kompatibilis az elődökkel, vagyis nem csupán klienst, de hálózati központot vagy akár teljes mesh rendszert is cserélni kell hozzá. Ez fájdalmas pont, hiszen a bonyolult, minden frekvenciát támogató, visszafelé is kompatibilis kliens- és routeroldali megoldások nagyon drágák mind a rádiós modulok, mind pedig a jelfeldolgozó chipek miatt. Ha a manapság elterjedt Wi-Fi 5 routerhez hasonlítjuk, egy Wi-Fi 6E hálózati központnak óriási számítási teljesítményt kell nyújtania, hogy az összes kliens esetében képes legyen kiszolgálni az egyenként is több Gbit/s-os adatfolyamokat.

Ha tehát optimistán és lelkesen közelítünk a Wi-Fi 6E-hez, még akkor is azt kell mondanunk, hogy évek választanak el a technológia elterjedésétől - addig kénytelenek leszünk beérni a szintén nagyon lassan terjedő Wi-Fi 6-tal és a még mindig drágának számító mesh rendszerekkel.

Forrás

Mire ez érdemben elér majd az Apple-höz, az átlag felhasználóhoz még 2x cserélsz routert, tehát mi értelme lett volna beszélni erről és még jobban összezavarni szegény olvasót, aki amúgy sem értette meg már a cikk alapját, mert nem egyszerű a technológia.

És akkor most ezután írjon a cikkíró bármilyen cikket, hogy az első komment egy hatalmas fikázással indul itt, és FaceBook-on is, pedig hetek óta tesztelek és folytatok kutató munkát azzal kapcsolatban egyáltalán a Wi-Fi 6 megéri-e nem hogy a Wi-Fi 6e. :man_shrugging:t2::weary:

1 kedvelés

Megvannak a nyílvánvaló előnyei a Wifi6-nak, de ha most bedöglene a routerem biztos nem vennék. Nem az eszközök hiánya, hanem az ára miatt. Úgy gondolom annyival nem ad többet, mint amennyivel drágább. Ahogy jelennek meg az eszközök, ez persze változni fog és nem kizárt, hogy 1 év múlvan én is 6-os routert vennék, de ma egész biztosan nem.

Mit vennél helyette, csak kíváncsiságól? :slight_smile: Nyilván ez eszköz függő is. Ha nincs Wi-Fi 6 eszközöd akkor értelmetlen routert is venni.

Nekem megfelelő a jelenlegi AC-s mesh rendszer. A teljes házban minimum 200 mbps sebesség van, de a forgalmasabb helyeken 300 felett. Ez egy mobil eszköz számára bőven elég. Minden nem mobil eszköz (PC-k, médialejátszók, tévék, hubok, stb.) vezetéken vannak csatlakoztatva és meg is kapják a gigabites belső hálót illetve internetet. Van persze egy 2.4-es wifi is, mert sok eszköz (termosztát, hűtő, porszívó, stb.) csak ilyen frekvenciát ismer. Nem mellesleg a 2.4 lefedi majdnem az egész kertet is.
Kicsit úgy vagyok a Wifi6-tal, mint az 5G-vel. Jó hogyha van, de ha nincs, a hiányát nem érzem.

De jól leírtad, pont így vagyok. :slight_smile:

Sokan vagyunk, akiknek tetszett, de nem jeleznek vissza. Tudod, magyarok panaszkodásba és okoskodásba világelsők :grinning:

Szerintem még nem aktuális wifi 6-ról beszélni átlagos userként, hisz relatív kevés eszköz tudja használni jelenleg. Kb. mint a touch id, időbe tellett, de már a bicikli záron is ott van.

Viszont akinek aktuális a dolog vagy csak simán tudni akarta, hogy mi fán terem a wifi 6, annak teljesen hasznos cikk.

Nekem tetszett a cikk, egyedül a “kiforgalmazás” szónál áll fel a hátamon a szőr. Ilyen szó nem is létezik, szakszerűtlennek és magyartalannak hangzik. Bocs, nem fikázásnak szánom, építő jellegű kritika akar lenni :slight_smile:

1 kedvelés

Igen ez volt a cél, mert hátha valakiben felmerült a kérdés, hogy váltana, de ezek alapján leget felesleges számára, de lehet pont jól lenne. Ha mondjuk az egész családban iPhone 11, és iPhone 12 készülékek vannak valamint M1-es laptopok esetleg egy Pro iPad, akkor már mindenképp érdemes.

Megmondom őszintén nem tudom. Amíg a mostani Airport hiba nélkül kiszolgál nem érzem szükségét. Néha rámjön, hogy most aztán lecserélem és akkor körbenézek, de mindig van jobb helye 30-40 ezer forintnak, mint venni valamit, amire igazából nincs szükségem. Ebben az árkategóriában néznék valamit, aminek van mobilos felülete és nem úgy néz ki, mint egy űrhajó, utálom a kiálló antennákat. Egy biztos: tp-linket semmiképp. Azzal eddig csak megszívtam :blush:

Hat ezt meg tudom erteni, meg a garazsba se vinnem be, ahogy kineznek a tplinkek.

Szerencsere nekem csak egy ilyet kell majd vennem: Unify AP 6 LR, es nem kell agyalnom, hogy mit vegyek, controller megvan, kabelezes kesz, csak kihuz bedug a jelenlegi AC-s AP, es felpattintom a plafonba es kesz is :slight_smile:

1 kedvelés

Nekem már 1 éve wifi6-os routerem és nem volt drága! Szerintem hülyeség mást venni ma már…

Most jelent meg az első ilyen router és a kövi iPhone-ba is lesz Wi-Fi 6e.

" Wi-Fi 6E is coming to the Apple enterprise"

“This year, we expect to see new Wi-Fi 6E chipsets from several companies, and a variety of new Wi-Fi 6E smartphones, PCs, and laptops in the first quarter of 2021 followed by TVs and VR product announcements midyear,” Solis said.

Csak azért írok mert ez itt a szifonon ebben a formában nekem kicsit félrevezetőnek tűnik. Értem én, hogy sokat nem oszt vagy szoroz, de ha már valaki routert akar mostanában venni az várjon egy kicsit. És ezt vártam volna a cikktől is, hogy leírja. De legalább azt, hogy szóljon, hogy van ilyen.

Szuper cikk, ami akár egy érdeklődő típusú laikusnak is érthető lehet! :slight_smile:
Az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatónál dolgozom, ahol a gigabites net mindennapos, ahogy az ezzel kapcsolatos hibabejelentések is: “lassú a net, szakadozik, stb.”
Persze mindenki az 5-10.000Ft-os routerektől várja a csodát, ilyenkor pedig elmagyarázni, hogy mitől függ a wifi sebesség nem egyszerű dolog, már ha egyáltalán az átlagos felhasználó fel is fog ebből valamit…
Ezt a cikket el is mentem és továbbítani fogom sok értetlen ügyfélnek!
Egy ilyen jellegű összefoglalót egyébként minden internetszolgáltató elérhetővé tehetne a saját online felületén, talán még ennél is egyszerűbben, “konyhanyelven” megfogalmazva.

Nagy köszönet a cikkért! :slight_smile:

1 kedvelés

erre majd térjünk vissza akkor, ha az Apple ezt ténylegesen bejelenti, eddig viszont nem történt ilyesmi.

Köszönet az okosságokért, azok közé tartozom, akiknek újdonságokkal szolgált. Nekem is Airport Extreme dolgozik itthon, nagyon elégedett vagyok vele. Nyilván naivitás, de mégis bízom abban, hogy az Apple újra készít routert…

1 kedvelés

Köszönöm a részletes és tartalmas írásodat, sokunknak szerintem rendet rakott a fejében :+1::blush:

1 kedvelés

Szuper cikk, remélem sokan elolvassák és végre megértik. Kiemelhettétek volna még a WiFi gyilkos eszközök kidobásának fontosságát, pl a jelerősítő és a repeater, meg. a konfigurációban feleslegesen engedélyezett 11b szabványt. Fontos még, hogy legyen üres rádió csatorna is, nálunk pl. valamelyik szomszéd analóg videó átvivője a 2.4GHz-es sáv 1/3-át kinyírja. Én ha az NMHH környékén dolgoznék, bizony megtiltanám az összes fent említett eszköz forgalmazását, ráíratnám az eszközökre a valós ideális sebességet, mint a THM a hiteleknél és a szolgáltatóknak sem engedném, hogy ők irányítsák az otthoni hálózatokat, mindenféle UPC Wifree és egyéb pióca megoldásokat üzemeltessenek. Nagyon tetszett WiFi6 és az 5G közé vont párhuzam is, mert a helyett hogy a lefedettségre költenének, a marketing miatt jobban kommunikálható, de teljesen haszontalan 5G-t fejlesztik a szolgáltatók. Érdemes elolvasni az amerikai Iphone 5G valós teszteket.

1 kedvelés

@Eti36 teljesen igazad van agyfaszt kaptam én is az ilyen eszközöktől, igaz a Mesh feltalálásáig nem nagyon volt más alternatívád, mint az ilyen sz@rokat használni. Nekem egyébként a mesh kifejezetten tetszik, hamarosan költözni fogunk 100nm körüli lakásba, akkor majd a UniFi rendszert ki is egészítem mesh-é.

@Tamaci sajnos nem lesz új router :confused: Érdemes lassan elkezdened nézni másik routert, mert a felett már eljárt az idő sajnos :frowning: Persze még mindig elérhető rajta minden, és végeredményben net van, de ha már picit is többet akarsz, akkor ott bizony már kevés lehet. Ez igaz @ef-dani -ra Ti már gondolkozzatok a váltáson. :slight_smile: Az hogy én mit választanék egy nagyon jó kérdés. Biztos nem TP-linket, pedig sokan esküsznek rá. Én UniFi rendszert használok, de az nektek way overkill :slight_smile: egyelőre még tippet sem tudok adni Wi-Fi 6-nál. Mesh felé indulnék el, mert sokkal jobb szebb routerek vannak mint TP-link és társai vonalon.

@tamasjambor DE HÁT TIT ADTÁTOK NEKÜNK EZT A SZ@RT!!! :smiley: mondja a usert, MÉ NEM MEGY!?!?! És tényleg ezzel találkozol sajnos :frowning: esélytelen vagy elmagyarázni neki, hogy persze elméletben sok mindenre képes valójában ne várd el tőle…

@SuperHelix én mindig csak akkor írok cikket, főleg egy termékről ha teszteltem. Elméletekbe nem szoktam bele menni, és az Apple jóval később csatlakozik a technológiákhoz, mint azt sokan gondolják. Lásd 5G. Már több éve a piacon volt mikor most az Apple csatlakozott. Megváltottuk a világot az 5G-vel? Nem. Használja valaki érdemben? Nem. Ennyit az 5G-ről. A Wi-Fi 6 is valahol itt van és a Wi-Fi 6e is az Apple éppenhogy beleugrott ebbe, de még nagyon az elején vagyunk.

@kopemagus én végül a picit vettem meg, mert a 2x2 MU-MIMO-t támogat az Air is. Nekem az a fő gépem, azzal használom. Azzal jobb sebességet értem el. Ezelőtt egy FlexHD volt, ami technikailag jobb a régebbi eszközökhöz, de én az Airt használom 90%-kban tehát abból kell hogy kihozzam a maximumot. Ezért kell ismerni az eszközöket :slight_smile: De már alapból power user vagy a UniFi miatt :smiley: