Beszélgessünk az M1-ről, az M1 Pro-ról és M1 Max-ról: mit érdemes tudni az új processzorokról?

Eredetileg itt jelent meg: Beszélgessünk az M1-ről, az M1 Pro-ról és M1 Max-ról: mit érdemes tudni az új processzorokról? - Szifon.com

Az őszi esemény után még nem írtunk cikket az új processzorokról, csak az új gépekről. Ennek több oka is volt, de többek között kíváncsiak voltunk, mégis miket tudnak majd az új M1 Pro és M1 Max processzorok. A kérdés persze az, hogy milyen esetekben éri meg megvásárolni ezeket az erősebb processzorokat. Jelen állás szerint sarkítva…

A fogyasztásról nem lenne érdemes írni pár szót? M1 - M1 Pro - M1 Max fogyasztásban mit mutatnak ugyan azon terhelés mellett?

hát… adobe felhasználók akik csak fotóznak, ps, lr, sokat nem fognak érezni :slight_smile: gpu export alatt büdös életbe nem dolgozott, bőven elég az m1. Videóvágás, 3d, effektezés… na oda jól jön. Félő, hogy sokan fognak értelmetlen váltani olyan munkafolyamatok mellett, amire semmi értelme az új gépeknek.

Ha mindenről írtam volna miről beszélgetnénk? :smiley: Viccelek… A fogyasztás nem változott az M1-hez képest, az Apple is inkább az PC-s laptopokkal hasonlította össze a fogyasztást. Illetve ugye számít, hogy csak a CPU vagy éppen 16/32GPU mag is dolgozik.

Ha szimplán csak használod a gépet elképesztő 15-20 órányi akkumulátor időt kapsz, ami más gépek esetén elképzelhetetlen. De, ha elkezded keményen használni, akkor Peter is mondta ebben a videóban, hogy 30%-kal esett az aksi több óra alatt, tehát nagyjából 10 órányi akkumulátor időt kapsz. Ez Intel esetén 3. :smiley:

Szóval a fogyasztás majd inkább a laptop tesztelése alatt derül ki, hogy átlag használat mellett mire képes a laptop vagy éppen kemény munka mellett mire képes a laptop. Az hogy az Apple felrajzol egy chartot hogy 70%-kal kevesebb power és azt leírom, mit mondd neked? :smiley: Semmit. Viszont M1-nél már teszteltem az akkumulátort azt az M1-es cikkben eltudtad olvasni.

1 kedvelés

Én is ezt gondoltam, és ezért került oda a cikk végére az xcode példa. Mert valakinek 20 másodperc különbség is ég és föld a mindennapokban valakinek pedig ez nem számít.

A másik, amit nem veszel alapul, hogy sokan nem váltottak M1-re, mert a 13-as kijelző pici számukra. Én váltottam, és már áldom az eget, hogy nem 15-öst használok. De 13-ason nem férsz egy Photoshop-pal ha komolyan használod. És nem mindig tudsz asztalhoz se ülni, azért veszel laptopot. Tehát ezek az emberek Intelről váltanak most, tehát nekik ég és föld lesz ez a frissítés ahogy nekünk anno az M1.

Figyelnem kellett rájuk is a cikk alatt, mivel nem mindenki olyan, mint mi hogy elengedtük a nagyobb méretet a processzor miatt és milyen jól érezzük magunkat 1.5 éve. :slight_smile: Sokan szenvedtek eddig, ők nekik most ez megváltás.

De valóban, sok esetben az M1-ről semmi értelme váltani, reméljük azok nem is fognak. És reméljük azt is, hogy az emberek megértik hogy az M1 bőven, bőven, elég az átlagos munkára.

Van nagy gép, van több monitor, haza értem, akkor vagy folytatom máshol, vagy kap egy nagy monitort.
Én nem bánom a méretet, mert pont ettől hordozható. Persze a 14 és a 16 colos is hordozható, ahogyan egy 40kg-os gép is, aminek még külön fogantyúi is vannak a tetején :stuck_out_tongue: csak nem mindegy, hogy az amúgy is baromi nehéz fotós felszerelés mellé hány gramm plussz kerül, mert a végén már tényleg grammok is számítanak.
13.3 colon egyébként nagyszerűen lehet szerkeszteni Lightroomban, igazából még a gépre sem másolom a dolgot, smart preview, küldő ssd, aztán itthon fel a nagy gépre és már csak export. Ps-ben is használható, nekem kényelmes, de valakinek 27 col is kevés, szerintem ez igény függő. Én jól érzem magam 13.3"-27"-ig és mindent megoldok, más meg anyázna.
Egy biztos, új gépek esetén a 16 colnak van értelme, 14-nek szerintem kevésbé…

Bocsi, pár plusz info a CPU részhez, mert én úgy olvastam máshol, hogy azért történt változás processzormagok terén is és nem csak a memóriakezelésben és az “egyéb motorok”:
M1:

  • 8 mag = 4 IceStorm (energiahatékony processzormag) + 4 FireStorm (nagy teljesítményű processzormag)

M1 Pro:

  • 8 mag = 2 IceStorm + 6 FireStorm
  • 10 mag = 2 IceStorm + 8 FireStorm

M1 Max:

  • 10 mag = 2 IceStorm + 8 FireStorm

Szóval van ott azért többszálú teljesítmény növekedés bőven a 8 magos M1 Pro esetén is.

Igen ez igaz, ezt valóban nem írtam le, de ahogy látod az xcode-nál ez nem ég és föld. Átlagos használat alatt, vagy picit komolyabb munka alatt nem nagyon látszik ám meg, csak Geekbench teszteknél.

Azt ugye nem tudod befolyásolni hogy ezeket a magokat hogyan használja a rendszert. Vagy kihasználja vagy nem.

Az Xcode esetén a teljesítmény növekedésed 10%. Ez azért közel sincs a “bőven”-hez. Sajnos CPU részről nem igazán van értelme 14 vagy 16-os gépet venni. Ha csak olyan dolgokat használsz ami CPU igényes, ott az M1 is megfelelet ami 300k-val olcsóbb. Nem mind1 :slight_smile: Mert a pénzből már kijön egy 24-es High-End monitor mondjuk.

Itt mindig az számít, hogy Te mire használod a gépet, amik a 14-16-os esetén jóval specifikusabb használatra lettek tervezve, míg az M1 nagyon széleskörűre. Azért is a 4-4 mag és jobb akkumulátor idő.

Teljesen egyetértek, az M1 nagyszerű SoC, eszméletlen sebességgel, szuper fogyasztással, széleskörű felhasználhatósággal. (Van a családban személyes felhasználásra, szeretjük, véletlenül sem lehúzni akartam)
Csak kicsit szúrta a szemem, hogy ennyivel le lett tudva a CPU rész és le lett nézve a 8 magos verzió, mert ez így azt sugallja egy laikusnak, hogy a 8 magos M1 Pro és a sima M1 CPU része teljesen ugyanaz.

Illetve még annyit tennék hozzá, hogy a sima M1-es MacBook-ok csak 1 külső kijelzőt támogatnak. (A mindenféle szoftveres és adapteres megoldásokba ne menjünk bele)
Aki 2+ nagy monitoron szeret kódolni/dolgozni (mint pl. én), az M1 Pro/Max chipek ilyen esetben már jó alternatívát jelentenek. (akár már a 8 magos verzió is)

1 kedvelés

A macmini M1 két kijelzőt is támogat ha jól tudom.

A Mac mini igen, de az M1 MacBook Air/Pro csak egyet.

Brutálisak lettek az új M1 Pro és Max chippek!
Nem kérdés, hogy az Apple egy nagyon erős eszközt ad (persze sok-sok pénzért) a tartalomgyártóknak! Látszik, hogy már nem csak a “mezei” youtuberek, fotósok, újságírók, hobby modellező kapnak megoldást Apple fronton, hanem a nagy stúdiók nagy projektjei is. Tudom-tudom, eddig is volt élet, de most már az MacBookPro gépek bőven előléphetnek elsődleges munkaeszköznek is. Megint ott tartunk, hogy jó pár évre lehet venni ezeket a gépeket, és talán 4-5 év múlva érnek majd meg a cserére. Ami jó dolog.

Viszont mégis, akad bennem tenyérnyi hiányérzet, vagy nem is hiány inkább, hanem tépelődés…
Még mindig ott van, hogy az inteles MBP-t rácsaptam egy eGPU-ra, és akkor nem 16, nem 32, hanem jóval több magom is lehetett GPU fronton. A csóri 50 ezres AMD kártyám is kihoz kb 5 TFlop számítási kapacitást a maga dedikált GDDR5-ös ramjával. És valahogy nekem az az életszerűbb, hogy a gép menet közben tevékenykedik, de az izmosabb dolgokat úgyis asztalnál csinálja az ember, ahol meg rádugja a nagy monitort, külső kártyát, dokkolót, és van áram is. Apropó, vagy ha izmos compille van fejlesztőként, az meg a dedikált fordító gépen megy, ami rögtön fordít x86_64-re (és nem kerül a cégben annyiba, mint egy ilyen árú “munka” laptop).

Ez a mostani váltás az Apple-nél, ez nekem sokkal inkább arról szól, hogy jó pénzért megkaphatod a mobilitás mellé a teljesítményt is. A brutál teljesítményt! Ami eddig, nekem, nem nagyon kellett, on-the-go. Viszont érdekes lenne, ha mondjuk egy zötyögő vonaton is most már mehetnének a renderek keményen. Nem tudom, ez átalakítaná-e az ember életmódját? Mert úgy fest, arra törekszenek! Ami egyébként nagyon almás húzás, és talán jó pár éve ezt hiányoljuk leginkább az újításaikból. Jó, az iPadPro-k valamennyire hozták ebből az ízelítőt. Kicsit fura is, mert a 14 colos méret nekem nagyon tetszene (a notch-csal mondjuk kibékülnék) De van benne csomó minden, ami az árban benne van, és inkább use-less dolog. Ilyen pl a laptopban az HDR (vagy inkább XDR) kijelző. De ezzel együtt is, ha millió felett akarnék költeni egy hordozható gépre, akkor ez nagyon jó all-in-one megoldás lenne! A kompatibilitás még mindig a rákfene, hogy hát a szoftvereket optimalizálni kell még erre az ARM SoC-ra, de az borítékolható, hogy most már tuti meg fog történni.