CRASH-BOOM-BANG – avagy az iOS 14 rajt, ahogy a MONDRIAAN látta

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/10/10/crash-boom-bang-avagy-az-ios-14-rajt-ahogy-a-mondriaan-latta/

Van egy alkalmazásod, aminek épp a frissítésén dolgozol? Nem vagy egyedül. Sok cégtulajdonos és projekt menedzser épp próbálja kipréselni a mobilfejlesztőjéből, hogy az alkalmazása újra sínen legyen az izgalmas iOS 14 rajt után. Ha az alkalmazásodat nem használják minden nap, akkor valószínűleg neked nem probléma, hogy egy-két hétig még csinosítgatod, és csak akkor adod majd…

DE AZT! Legalábbis az Erste esetében tutira, a fene ette volna meg a lusta disznókat, hogy még júliusban sem néztek rá egyszer sem az app-juk működik-e majd és egy beta-t tesztelve azonnal kiderült volna hogy rohadtul de nem tölt be. Az utolsó két hónapban mire kijött az IOS 14 sót több idő is lett volna július elejétől erre, semmi frissítést sem adtak ki az app-ra, csak ültek a babérjaikon és várták hogy jól elszáradjon alattuk, de lehet a tojásaikon ültek és a kikelésére vártak. Szóval ha csak egy próbát tettek volna azonnal kiderült volna a számukra is, hogy baj lesz amikor kijön majd, mert rohadtul de nem lehet használni 14 alatt. A többit nem tudom, de ez így sikerült nekik és ne fogjuk már másra, hogy egy bank semmibe vette a felhasználóit! Nem azaz egy hét hiányzott. Igen zabos vagyok rájuk több okból is és tette be a kaput a végén, mert én balga azt hittem, csak a beta miatt nem megy mert volt olyan pl a raiffeisen ami beta alatt nem ment. De nekik ezt tudni kellett volna. Ez meg az én véleményem erről a bankról és a hozzáállásáról. ha 1x is teszteltek volna beta időszak alatt akkor már a késői GM után ne mkellett volna várni rájuk több mint egy hetet. Akiket meglepett a szokottól eltérő kiadási metódus azok 2 nap alatt reagáltak érdekes, akik meg tojtak a felhasználóikra azoknak kellett 9 nap.

béta Xcode kell a bétához a bétás SDK-val. béta Xcode-dal nem küldhetsz be appot jóváhagyásra. az első, amikor be tudsz küldeni, az a GM. tehát azért ez nem ilyen egyszerű, ahogyan írod. de ettől függetlenül ha van a fejlesztői környezetben legalább egy bétás gép, és legalább egy bétás készülék, vagy pusztán csak a Simulator, akkor már lehet reszelgetni a béta időszak közben is az appon, és amint megvan a GM, már csak véglegesíteni kell, belső tesztek, miegymás, és uccu, mehet be jóváhagyásra.

Akkor nem 100%-ban van igazam, csak 90%-ban. Szóval bőven lett volna idejük rá és azért lehetőségük is, amennyiben foglalkoztak volna az ügyfeleik elégedettségével. Arról ugye nem is beszélve, hogy az OTP app végig működött, még frissítés nélkül is, mert amikor a legelső beta kijött, tudod nekem már szokás szerint megy is fel este és a céges szla-t simán vitte minden beavatkozás nélkül is. Talán az Erste-nek is másik fejlesztők után kellene nézni, hogy ez a jövőben így tudjon működni és nem jópofaságból mikor tölt és nem dobja el egy új verzió miatt éppen, akkor kiírja, hogy “Rögtön készen vagyunk. De tényleg…” szerintem inkább működött volna, de rendesen.

Nálam egészen a publikus béta megjelenése óta tökéletesen működött mindkét banki alkalmazásom. Ezen a héten viszont kiderült, hogy az amelyiket ritkán használom (havonta 3-4 alkalom), már nem használható többet iOS14-en. Ez persze az az app amivel jóváhagyom a tranzakciókat, tehát gyakorlatilag nem tudom használni a mobilbankolást. Szerencsére van itthon egy iPad Mini 2 iOS 12-vel, azzal meg tudom oldani, de akkor is ez egy nagy nagy kicseszés…

ugye azért jelezted a bank felé, hogy érezzék a törődést?

En az ilyet ugy szoktam, ha valami elbotlik a betak alatt, a stabil kiadassal, hogy egyszeruen megfejtem a beta Xcode segitsegevel, hogy mi okozza a problemat, majd kijavitom. Ezutan megnezem, hogy a stabil Xcodot hasznalva is megjavult-e, majd ha latom, hogy igen, akkor mar a beta idoszakban kimegy a javitas, ami az uj featureoket nyilvan nem, de a korabbiak mukodeset biztositja.

A frissítések méreteit néztétek?
A legtöbb kb. 1,5-szerese az
iOS14 előtti verziónak. :rage:

és ez pontosan miért probléma? az OTA frissítések úgynevezett delta update-ek, vagyis a már létező fájlokat módosítják, patch-elik, az új fájlokat pedig egy az egyben tartalmazzák, hiszen ott még nem létezik a készüléken az adott fájl, így nincs mit patch-elni.

1 kedvelés

Hogy pozitív példát is említsek (én voltam a legjobban meglepődve), hogy a rafi app az első bétától kezdve működőképes volt. Vannak még csodák :).

Jó kis cikk. Valóban nem (mindig) a lustaságról van szó. Sokszor inkább az “ááá, nem kell annyi idő/erőforrás a fejlesztésre/tesztelésre” c. (felső)vezetői logika a ludas. Vagy “ááá, jól van ez így, mehet élesbe”. Szegény fejlesztő, tesztelő meg csak fogja a fejét.