Csak bizonyos alkalmazásokban van internet

Furcsán viselkedik tegnap óta a laptopom (MacBook Air 2015, BigSur 11.0.1). Este itt hagytam fél órára, senki nem nyúlt hozzá, mire visszatértem, fekete volt a képernyő, jöttek az értesítések, de végtelenségig karikázott. Hosszú kikapcsolás gombbal újraindítottam, azóta csak két szoftver tud csatlakozni az internetre: Google Chrome böngésző és Zoom, semmi más. Letilt valami, vagy mi történhet?

Wi-Fi kikapcsolása és visszakapcsolása volt már? miért nincs frissítve 11.2-re?

Ki- és bekapcsolás megtörtént. Nem segített.

Nekem nem adja ki a frissítést. Ráadásul tegnap megjelent a telefonomon egy értesítést, hogy valaki Budapest hetedik kerületből belépett az én iCloudommal (nem ott lakom), úgyhogy kiléptem mindenhonnan. A számítógépen azonban nem engedett csak félig, vissza sem enged lépni. Ezt az üzenetet kapom:

így, hogy épp nincs internetelérés az egyes alkalmazásokban, nyilván nem fogja feldobni a frissítést, és az Apple ID-s hibát is most ezért kapod.

a belépéses értesítésnél a jelzett hely nem pontos, csak viszonylagos, tehát könnyen lehet az internetszolgáltatód központja például.

először is indítsd újra a routered.

illetve ezeken menj végig, látatlanban ezt nem lehet megmondani, miért van:

DNS beallitas? Milyen DNS servert hasnzalsz? Milyen neted van? DHCP-vel jonnek ezek a beallitasok?

Végül megoldódott. Itt kellett kivenni a webproxy és a biztonságos webproxy pipát. Nem egészen világos, mit szabályoz ez, de én „visszakaptam a régi életem”, és egyelőre stabilan működik minden. (kopkopkop)

Remelem megjegyezted, hogy mi volt ott elotte, mert ha nem te, akkor valami beallitotta ezt korabban, ezzel elteritve az internetes forgalmadat. Mi volt ott?

azon túl, amit @Czo írt, én mindenképpen javasolnám lefuttatni a Malwarebytes-t, mert ez így elég gyanús, ha nem te állítottad be, akkor ott valami nem oké.

a Malwarebytes-t ebben a cikkünkben említettük meg például:

Az, hogy mi volt ott beállítva, amikor én belenyúltam és attól visszajött az internet, arra emlékszem. Hogy mi volt ott azelőtt, hogy elment, arra nem, azelőtt nem nyúlkáltam arrafelé soha.
A linket és a programot megnézem mindenképpen. Köszi.

Ez a 2 volt bent. Most nincs benn semmi.

de amikor ezeket kiválasztod, akkor a jobb oldalon megjelennek a beállításaik, azt lenne jó tudni, hogy ott mi volt, mert az, hogy be van pipálva, még nem jelent sokat, ha viszont valami be is van még állítva, na az már rögtön érdekesebb.

Sajnos nem engedi telepíteni. Ezt a hibaüzenetet kapom.

töltsd le a legfrissebb verzióját. a régi verzió nem támogatott a macOS Big Sur esetén.

https://data-cdn.mbamupdates.com/web/mb4_mac/Malwarebytes-Mac-4.8.12.4131.pkg

Ezzel már rendben van. Le is szedett egy adware-t.

Leirhatnad, hogy mi volt a neve, hatha egy kis guglival megtudjuk, hogy az lehetett-e ami elteritette az internet forglamadat. Mert ha nem az volt, akkor tovabbra is a gepeden van az, ami a problemat okozta, csak eppen most “alszik”.

Jaj…Három mappa volt, ha jól emlékszem, és egy fájl: PublicCaracterSearch

A naplóban csak ennyit látok.