E-twow akció: az elektromos rollerek Apple-je, amit tavasz óta használok!

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/11/14/e-twow-akcio-az-elektromos-rollerek-apple-je-amit-tavasz-ota-hasznalok/

Nem egy rollerről írtunk már cikket itt a Szifon.com-on. Tulajdonképpen 2019 elején kezdődött az elektromos rolleres pályafutásom, ami jóformán azóta is töretlen és ebben a borzasztó járványhelyzetben, ami most a világon, illetve hazánkban is folyik, számomra a roller adja a teljes szabadságot. Az e-twow márka nem annyira népszerű talán, mint mondjuk a Xiaomi, vagy egy…

hiányolom a cikkből az elektromos rollerezésre vonatkozó jogi szabályokat (vezetői engedély, bukósisak, biztosítás, stb.)…

Én meg hiányolom A jogszabályokat.

Sajnos pontos jogszabályok nincsenek az elektromos rollerre, még. De ebbe direkt nem mentem bele és nem is fogok, ez olyan mint a drónt reptetés mindenki csinálja, mégsem jelentik be magukat.

A biztosításról már írtunk korábban egyébként https://szifon.com/2020/08/22/hello-biztositas-mar-elektromos-rollereseknek-is/ köztük én is rendelkezem felelősség biztosítással. A képen pedig bukósisakban mentünk még bringa úton is, tehát lehet kötekedni, de kérlek ne.

Tudjátok az a legnagyobb baj, hogy mind a rolleresek, mind a biciklisek nem ismerik azt hogyan kell nekik közlekedni szabályosan. Arról nem is beszélve, hogy az említettek többnyire nincsenek is felszerelve a szabályoknak megfelel felszereléssel és azt hiszik közlekedési eszköz amivel haladnak, pedig dehogy. Ellenben 90%-uk marhára balesetveszélyes az említettek miatt. A zebrán való áthaladásaikról nem is beszélve mindkét típusnak. TOLNI KELL AKKOR GYALOGOS!

ha bemásolod a vonatkozó jogi szabályokat, a cikkbe is belekerülhetnek. az elektromos rollerekre vonatkozóan jelenleg semmiféle szabályok nincsenek ugyanis, pláne nem vezetői engedélyről, bukósisakról, kötelező biztosításról szólók.

Félreértés ne legyen, nem kötekedni akarok, abban megegyezhtünk, hogy nincs kimondottan az elektromos rollerekre vonatkozó jogszabályi kikötés.
Ettől függetlenül, ha részt veszel vele a közlekedésben, akkor a KRESZ szabályai az irányadók. Amíg a KRESZben nem képviselnek külön kategóriát, addig viszont a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó szabályok érvényesek rájuk:

  • segédmotoros vezetői engedélyre van szükség ahhoz, hogy valaki ilyen „járművel” közlekedhessen, amiből az is következik a teljesség igénye nélkül, hogy
  • be kell töltenie a 14. életévét,
  • bukósisakot is kell viselnie,
  • semmilyen körülmények között nem hajthat gyorsabban 40 kilométer/óránál,
  • utas nem szállítható elektromos rolleren sem,
  • és be kell tartania a KRESZ összes többi, azaz minden közlekedőre nézve kötelező előírását is!

Tennék be linket is, de “Sajnáljuk, de az új felhasználók nem tehetnek hivatkozást egy bejegyzésbe…”

Ez teljesen jogos, oké, én is bocsánatot kérek, csak olyan sokan jönnek ide már “hülye” kérdésekkel hogy van bennünk egyfajta negatív érzet. :slight_smile:

Részemről semmi gond, megértem, tőlem nem kell bocsánatot kérni! :wink:

Azért hiányoltam a cikkből ezeket a gondolatokat, hogy aki esetleg tényleg vásárláson töri a fejét az tisztában legyen a jelenlegi helyzettel és el tudja dönteni, hogy mit vállal be, mert amíg nincs gond, addig nincs gond!

“A baleset-megelőzés és a biztonságos közlekedés érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy kerékpárként csak olyan kétkerekű jármű használható, amelyet emberi erő hajt és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti. Amennyiben a motor önállóan képes hajtást biztosítani, nem pedig csak segítő funkciót lát el, illetőleg a közlekedési eszközön nincs is pedál, úgy már a KRESZ-nek nem a kerékpárra, hanem a segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni a közúti ellenőrzések során.
A segédmotor kerékpár használatához szükséges az érvényes vezetői engedély, motoros bukósisak, illetve figyelembe kell venni az utasszállítási tilalmat is.” - tényleg csak ennek tudatában írtam a legelső hozzászólást minden rosszindulat nélkül.

a Kresz TV (tv =/= törvény, =!tévé!) szerint az elektromos rolleres gyalogosnak minősül, de semmiképpen sem segédmotoros kerékpárnak.

Akkor mi francot keresnek az úttesten? Na erről írtam feljebb, hogy sem ők sem a kerékpárosok nem ismerik az őket érintő szabályokat és ez a legnagyobb baj, ugyanis közlekednek és mindenkire veszélyesek aki közlekedik. A rendőrök meg hagyják és ez még nagyobb baj!

ezt kérdezd meg az adott rollerestől. ugyanakkor az is logikus, hogy a bicikliúton és biciklisávon valamint kerékpáros nyomon vannak a gyalogosközlekedés szempontjából a legjobb helyen.

idióták meg bármely esetben vannak, legyen szó autósról, biciklisről, rolleresről és gyalogosról.

A KRESZ nem törvény, hanem konkrétan az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet…
Érdekelne, hogy ebben hol találtad meg, hogy az elektromos rolleres gyalogosnak minősül?!
Az megvan, hogy az elektromos roller egy gépi meghajtású jármű?
Pont ezért nem a gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó szabályok érvényesek rá.

mint írtam, nem én találtam ezt ki, hanem a Kresz TV (tv = tévé, tehát nem Tv. ~ törvény) és Pető Attila, azaz a Kreszprofesszor ejtett már erről többször is szót, és említette meg, hogy semmiképp sem minősül segédmotoros kerékpárnak (nincs például rögzített ülés, valamint két külön kerékre ható fék rajta), és hogy a jelenlegi szabályzás szerint gyalogosnak tekinthető.

OK, én tényleg nem vitatkozni akarok és szerintem arról se nyissunk vitát, hogy a KRESZ tévé jogértelmezése mennyire helytálló.
Szerintem is gyalogosnak minősül az elektromos rolleres, ha tolja a rollert! :smiley:

Ezért mondom mindig, hogy én kötelezővé tenném a kerékpárral vagy rollerrel vagy mindegy mivel való közlekedés elsajátítását már alsó tagozatban, sőt vizsgakötelessé tenném. Tudom, hogy ez lényegtelen az otthoni használat miatt, de nálunk kerékpárnak minősül 500W-ig és csak ott lehet vele közlekedni ahol kerékpárral is lehet és rendelkeznie kell hatósági engedéllyel az utcai használathoz, aminek pl az egyik kritériuma az első és hátsó fék, amiből az egyiknek súrlódós féknek (ezt nem tudom, hogy hívhatják magyarul) kell lennie. Másmilyennel nem lehet utcára menni. Ja és 14-től 16 éves korig segédmotorkerékpáros jogsi kell hozzá, 16-tól már semmi( ezt nem igazán értem miért) Szeretnék én is venni kettőt, egyet nekem egyet a páromnak, de nem találtam még a nekem valót :slight_smile:

A gyalogosok szempontjából igen, de az autósokéból meg marhára nem, főként nem láthatósági mellény nélkül, stb. Ha meg gyalogosnak minősülnek akkor valóban a járdán kellene haladniuk és nem a közúton.
A legszebb pillanatok egyike, mikor a kerékpáros aki ugye nem gyalogos, simán 30km/h táján áthajt egy zebrán a semmiből, azaz a járdáról és azt hiszi elsőbbsége is van. Kérdés csak az hogy hol vitatja majd meg az őt elütő sorőrrel. 1. - Szent Péter előtt (miután majd 1x az is oda kerül), 2. - a kórházban fércelés után, 3. - a böriben ahová a sorőrt bezárják miatta esetleg, 4. - stb.