Egy hónapja az ADAX Wi-Fi-s okos fűtéssel!

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/11/27/egy-honapja-az-adax-wi-fi-s-okos-futessel/

Még november elején írtam az ADAX márka okos, elektromos fűtőpaneljéről, ami vezeték nélkül, akár távolról is irányítható. A cél a gáz kiváltása, és a 15 éves FÉG konvektor lecserélése, mert azt mindennek nevezhetjük, csak hatékonynak nem. Azért döntöttem az elektromos fűtés mellett, mert bárki könnyedén telepítheti, nem kellenek komolyabb munkálatok a lakásban, és gyorsan, akár…

1 kedvelés

Érdekes és informatív. Már az elsőt is olvastam.
Egy kérdés merült fel bennem gyorsan - talán nem annyira izgalmas mindenkinek, de a mindennapi használatban fontos lehet.
Mennyire pontos (avagy hány fokban tér el) az appban látható hőmérséklet és a tényleges szoba hőmérséklet. Gondolom a fűtôtestre van szerelve az érzékelő.
Köszi

Szia!

Teljesen jogos a kérdés. 1, 1,5 fokot tér el a szoba hőmérsékletétől, kevesebbet mutat én azt vettem észre. Egyébként ez beállítható az appban tehát fél fokonként állíthatjuk egy másik hőmérőnkhöz. Nyilván ahány hőmérő, annyi mérés van egy szobában, és még függ attól is hol mérünk. Ez egyébként kifejezetten jó az ADAX-ban, nem volt vele problémám.

Köszi a választ. Ha állítható az eltérés az appban, az tökéletes megoldás.

Miután nálunk nem lehetett (és nem is akartam) gázfűtés, nekünk is vannak ADAX paneljeink (5 db, összesen 5400 watt). Bár szeretem őket, de egy hideg januárban olyan 110.000 Ft lenne velük a fűtés - 2600 KWh fogyasztás egy hónapban. Megmértem.
A lakás nem nagy, 60 m2-es, átlagos, 38 cm-es téglából épült, 2.8m belmagassággal, modern szigetelés nélkül, FF energiaosztállyal. Most már jó nyílászárókkal, de épület tetején, sarkon. Így a paneleket inkább kiegészítő fűtésként használom, a fő fűtést egy légkondi adja, ami 4.6-os SCOP értékkel 600 KWh-t fogyaszt ugyanebben a hónapban. H tarifás áramból, ami 44 helyett 23 Ft-ba kerül (erre csak hőszivattyút lehet rákötni).
Nagyon nem mindegy milyen környezetben vannak használva az elektromos panelek. Egy új, jó hőszigetelésű lakásban valószínűleg jól, gazdaságosan, tisztán használhatók lehetnek.

A konvektor csúnya, kattog, nehezen szabályozható, szóval valóban nem túl korszerű, viszont havi 4000 Ft 60 nm-es lakás fűtése.

Attól függ, milyen szigetelési paraméterekkel rendelkezik a lakás. Valamint, hogy ez a 4000 Ft átalány-e (gyanítom hogy az). A miénk konvektorral is 20-24 ezer körül volt, ez egy havi (nem átalány) fogyasztás volt.

Szia!

Köszönöm szépen a választ, illetve sajnálom hogy neked ebben a formában nem volt gazdaságos, és teljesen igaz az is, hogy nagyon nem mind1 milyen házban van haszálva. Én közel 30nm-en lakom, ha nagyon szeretném, akkor csak a szobát, kb 10nm fűtöm be, tehát még ennél is tudok jobban spórolni. Az eredeti cikkben megemlítettem, hogy bizony most lett teljesen leszigetelve a ház, tehát számomra ideális (igaz nincsenek új nyílászárók), de úgy érzem, hogy mivel társasház és körbe is fűtenek (alapjáraton 20 fok körül van a lakásban fűtés nélkül) számomra ideális. Egy régi családi házban semmilyen hőszigeteléssel és fejlesztéssel ez öngyilkosság is lehet.

Sajnos tényleg nagyon sok mindentől függ, nekem a kényelem fontosabb volt, mint maga az, hogy mennyit fűtök, ha éppen 30.000Ft lesz a számlám azt sem bánom, nem fogom feladni a komfortot. Azért a 110.000Ft-os fűtés számla durva, arra már én is azt mondtam volna, hogy más opció kell.

Ha gondoljátok decemberben és januárban is beszámolok itt hozzászólásban aztán kiderül, jól döntöttem-e. A gáz egyébként továbbra is be van kötve, ha akarok válthatok, de nem célom.

Gazdaságosan max. akkor ha nincs bekötve a gáz és a gázbekötés helyett inkább napelemre költi az ember azt a pénzt. Egy jól szigetelt házban gázból is nagyságrendekkel kevesebbet kell használni. Nekünk csak az ablakcserével visszaesett 15.000 körüli összegről a téli gázszámlánk 10.000 körülire.
Amikor csináltuk a teljes belső felújítást mi is gondolkoztunk, hogy lecseréljük a konvektort, de egyszerűen nem éri meg, a többszörösét költenénk áramra. Az első évi extra költségekből (vásárlás+számlák) vehetnénk egy vadonatúj konvektort, amivel a töredékét fizetném az elektromosnak.

Persze, megvannak a hátrányai, kattog, zörög, amikor először begyújtasz büdös, takarítani kell, rossz a hátsfoka, stb de nincs gazdaságosabb, ha bent van a házban és működik a rendszer.

Szia!
Szintén elektromos fűtést használok, klímát és fűtőpaneleket is( nem Adax)
Az általad még az előző leírásból egy dolog számomra nem világos. Azt írtad, hogy a panel képes a teljesítményét, áramfelvételét csökkenteni és nem csak a 0 és a max. Kw teljesítmény között ki be kapcsolni.
A term. lapján sem írnak ilyen lehetőségről sőt írásban is érdeklődtem a forgalmazónál de ők sem írtak ilyen lehetőségről.
Akkor most hol az igazság?

Ha rossz a falak hőszigetelése, a páratartalomra is érdemes odafigyelni, különben jön a penészedés vagy folyni fog a víz a falakról. 25 °C és 50% páratartalom mellett már 13.8 °C alatti belső falfelület elég ehhez (főleg alul vagy a sarkoknál lemehet ennyire). A falakat egyébként sem ajánlott túlságosan kihűlni hagyni, mert rontja a komfortérzetet.

Egyébként a konvektor sem az ördögtől való, hiszen pár helyen azt írják, hogy 90% körüli a hatásfoka, míg a villanyfűtésnek (olajradiátor, hősugárzó, infrapanel, vasaló vagy akár ez a fűtőpanel) lokálisan ugyan 100%, azonban primer energiahordozókra vetítve ennél jóval kisebb, az energiaátalakítási és szállítási veszteségek miatt. És a gáz 1 kWh-ra vetített 10-12 Ft-os bruttó ára is vonzó, amivel elektromos oldalon tényleg csak a hőszivattyús (vagy napelemmel megtámogatott) megoldások tudnak versenyezni, mint a zgrf által emlegetett klímaberendezés. Ami egyrészt ugyan nem csendes és huzathatást is kelt, amit nem mindenki visel el, másrészt azonban könnyű beszerelni, és hűteni is lehet vele nyáron.

1 kedvelés

Szia, én egy Tplink okos konnektorral mértem, hogy mennyi feszültséget vesz fel, így az alapján tudom, hogy van, amikor 300W-tal megy, van amikor 800 és persze 2000W. Szóval a szinten tartáshoz nem mindig a maximumot használja, optimálisan működik.

Mi 99m2-ert fűtünk elektromos fóliás padlófűtéssel és 25.000 Ft a (csak télen) fűtés számla havonta. Ha lenne napelemre pénzem akkor közel le tudnám nullázni. (Ja és a lakhatásit is simán megkaptuk mert van egy hőszivattyús melegvíz bojlerünk)

Megrendeltem a paneleket a nyaralóba… :blush:szerdán érkeznek a levelezés szerint. Kiváncsi vagyok, köszi a tippet és a leírásokat.

1 kedvelés