Elektromos rollerezés Budapesten: Lime és Xiaomi M365 – Teszt, vélemény

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/05/28/elektromos-rollerezes-budapesten-lime-es-xiaomi-m365-teszt-velemeny/

Őszintén, el sem tudtam volna magam képzelni 1-2 éve rolleren, ez számomra gyerekeknek, fiataloknak való “huncutságnak” számított, és egyáltalán nem éreztem úgy, hogy ez nekem beleférne. Aztán volt egy Pedelec fesztivál néhány hónapja, akkor ki is próbáltam egy bitang erős rollert, ami még jobban eltántorított attól, hogy ez megbízható eszköz. Végül a Lime-ot nagyon szerettem…

Blinkee elektromos robogó 40 km/h, 49 Ft/perc, nincs fix díj, nincs regisztrációs díj és a város sokkal-sokkal nagyobb területén támogatott. Valaki világosítson föl pls, mégis miért népszerű a Lime!

A rollerhez nem kell jogsi, olyan helyen is tudsz menni ahol robogóval nem, jobban elszórt a Lime mint a Blinkee és nem utolsó sorban elég újdonság sokak számára az elektromos roller. :slight_smile:
De ez csak szerintem persze.

Oda is van írva a cikkben, hogy az adott esetben jobban megéri.

Amúgy @mark.t jól mondja. Pl járdán is tudok vele menni, bármerre.

Xiaomi esetében azért van még pár a CON oldalán:

  • 100%-os hibaarány a sárvédő és az alatta futó hátsó lámpa zsinórjának esetében (rezgéstől a zsinórt eldarálja a kerék, letörik tőle a sárvédő)
  • a kormány szerkezete több ponton hajlamos eltörni, nyikorog, recseg ropog, nagyon kell rávigyázni, több baleset volt már
  • tárcsafék hatékonysága elenyészó, motorfék nélkül (pl. 100% töltöttség esetén) nagyon nehéz megállni a rollerrel
  • magas kiépítésű roller, hagyományos használat igencsak igénybeveszi a térdet, nem kellemes menni vele
  • defektre hajlamos az igaz, ráadásul egy átlag halandónak szinte lehetetlen az otthoni gumicsere (nem olyan, mint egy bringán).

Summa summarum, aki ilyet venni szeretne, keresse meg pl. a Facebook csoportot, tájékozódjon. Egyébként mindenre van megoldás (kormány merevítő alkatrész (40 ezer), 3D nyomtatott sárvédő merevítők, kábelvédővel, beázásvédő (5 ezer), tömör gumi (10-20 ezer), akksi újraforrasztás stb. stb.)
Vagy… vesztek egyből olyat, amivel nincs ennyi gond, bár kezdésnek az biztos drágább lesz.

Edit: hazai garanciára nem szabad építeni, Wayteq (Gubacsi út) és az Alza (kiviszik Csehországba) minden erejével azon van, hogy semmilyen fizikai sérüléses garit - hiába konstrukcióhibás az egész - visszautasítson.

1500km mentem az m365-el. Egész télen mentem vele egy defektem sem volt, majd jött a jó idő és egyből defektem lett. Kb 400 km-nél. Vettem Slime-ot az nem sokat ér egyébként. Vettem sima tömör gumit , na azzal ráz mint az állat. Aztán csere lyukacsos tömörre, az is ráz nagyon. Aztán kb 800km-nélkül elengedett az akku forrosztás. Szétszedtem akku ki műanyag borítás szétvágása, majd sikeresen megforasztottam. De az akku alá raktam szivacsot meg a csavarok alá is így nem rezeg annyira az akku, plussz leragasztottam a forrasztásokat. Azóta megy, egyszer maradt el a sárvédő még csak. Én amúgy már eladtam, inkább biciklizek.