Elérhető a harmadik macOS Big Sur 11.3 béta

Eredetileg itt jelent meg: Elérhető a harmadik macOS Big Sur 11.3 béta - Szifon.com

A jelek szerint az Apple felforgatta a dolgokat a két héttel előttiekhez képest, és a többi helyett most a macOS Big Sur 11.3 harmadik fejlesztői bétáját tette elérhetővé. Mivel a legutóbbi alkalommal ez épp fordítva volt, tehát előbb az iOS 14.5, iPadOS 14.5, watchOS 7.4 és tvOS 14.5 második bétái jelentek, majd csak egy nappal…

Na meg már az IOS 14.5 dev. beta3 is, legalább is a 12 mini most frissül

MacOS-hez volt hozzáfűznivalóm, facen beírtam, de valahogy úgy érzem, mindenhol olyan nagy az érdektelenség, mintha már mindenki belefásult volna a “hírek”-be. Hetente egy cikk, hogy van új béta, persze mindig az van, hogy nem tudjuk mi változott, de van, jajjdejó. Nem magyar jelenség, mindazonáltal… :smiley:
Egyetlen izgalom, de lusta vagyok újra gépelni:

Külföldi hírportálokon már megjelent a cikk, hogy felfedeztek a Big Sur bétában egy üzentet, miszerint “A Rosetta 2 ezzel a frissítéssel el lesz távolítva.” Mármint nem pont ezzel, de ez az üzenet már benne van… azaz, nemsokára, ha már beletették. Illetve a másik, “A Rosetta 2 az ön régiójában nem elérhető.”. Na, ha ez tényleg így lesz, akkor az felér egy katasztrófával az M1-es Mac-eknek. Azért ilyen hamar nem engedhetjük el a Rosettát. Remélem az Apple nem lépi ezt meg, mert “more ebbű baj lesz”… Remélhetőleg nem valami per húzódik a háttérben, mondjuk az Intel nem bírt magával és szeretné tönkretenni az M1-et, ha már beelőzni nem tudta.

Egyébként az x86 emuláció az milyen módon működik? Jogszerű egy x86-ot emulálni? Kié az x86 “joga”? Pl. a Wine is ezt teszi, CrossOver szintén, ami Wine-t használ. Azok rendben vannak jogilag?

ez ellen az a tökéletes megoldás, ha az adott fejlesztő frissíti az alkalmazását az M1-re, mert akkor eleve nem kell a Rosetta sem. de erről jelenleg semmi bővebbet nem lehet tudni, hogy miért került ilyen a bétába.

A helyzet azért nem ilyen egyszerű. Én pl. oktatásban dolgozom, ahol forráshiány miatt több régi, elavult szoftvert vagyok kénytelen használni, mert kész csoda, hogy egyáltalán egyszer volt pénz megvásárolni, új kiadásokra nem biztos, hogy lesz forrás. Mac amúgy is rétegtermék nem ebbe fognak invesztálni. Remélem, az Apple nem hagyja cserben a vásárlóit, és ha kell licenceli majd a Rosetta 2 futtatásához szükséges jogokat még 1-2 évig, amíg talán minden cserélődik körülöttem, mert ha nem, az új gépem öröm helyett sok bosszúság forrása és ablakon kidobott pénz lesz.

Ez a Rosetta, úgy hangzik mint a rosato fivérek egy bizonyos filmből…
Fracert nem lehet azt a nevet adni neki, hogy xy emulator…

Kb. 15-16 eve hivja igy az Apple ezt a reteget, ami szep utalas az egyiptomi rosetta kore.

Ennyi erovel semminek sem kellene nevet adni.

Kihuzzak a talajt az M1 alol. Ugyanis nem ugy van, hogy csak siman az uj fejlesztkornyezetben nyomnak egy build gombot es az leforditja a cuccot M1-re. Ez csak tundermese. Az alkalmazasok toredeke futna csak, ha nem lenne Rosetta. Nekem pl. teljes halal lenne, mert az OS hiaba mukodne, az vajmi keves a napi munkahoz. En bizom benne, hogy ez csak majd a tavoli jovore egy elokeszites.