Fejfájás, rossz közérzet? Miért fontos a levegőcsere az otthonunkban és hogyan mérjük mi?

Eredetileg itt jelent meg: Fejfájás, rossz közérzet? Miért fontos a levegőcsere az otthonunkban és hogyan mérjük mi? - Szifon.com

Ahogy érzitek is, néhány hete már sokkal kevesebb cikket kaptok tőlünk. Ez annak az eredménye, hogy egyre kevesebb az érdemi hír az Apple háza táján. Nyilván sok-sok karácsonyi cikk, ajándékötletek fognak jönni a következő néhány hétben, de próbálunk hasznos cikkeket is írni nektek, mint a mostani. (HomeKit-képes szellőző rendszer demó videójának egy részlete) Ez a…

“Manapság ugye a cél az, hogy a lehető legjobban szigeteljük a lakást. Ezzel persze el is érjük azt, hogy a jobb szigetelés egyúttal egyenlő a kevesebb friss levegővel is.
Sajnos ez egy nagyon rossz tévhit, úgyanúgy mint a bukóra nyitással való hosszú szellöztetés, szívesen kifejtem ezt hosszabban is, ha valakit érdekel.

Nyugodtan :slight_smile: Ezért készült a cikk! Egyébként én nekem szellőztetéssel kapcsolatban a műanyag új nyílászárók kizárólag negatívan hatottak, kivéve persze az olyanokat amiknél van olyan opció hogy picit is nyitva marad az egész ablak szellőztetés céllal.

A bukóra nyitott ablakra visszatérve, szerintem nem ér semmit, HA csak nincs ugye egy másik vég, ami miatt
létrejön a “szélcsatorna”. Tehát ha csak szimplán bukóra nyitunk egy ablakot szerintem az sokszor nem ér annyit szellőztetésként. De ez csak az én tapasztalatom. :slight_smile:

Bocs, ha a nagyon hosszú (általam még meg nem hallgatott) podcastban volt róla szó.
Hőcserélős vagy hővisszanyerős szellőztetés lehet a megoldás (új tervezésű épületeknél még szóba jöhet az un. “szolár kémény”) A lényeg persze, hogy rendszerben kell az egészre tekinteni.

Példa egy egyszerű esetre:

Az elv egy ház esetén:

Igen erre picit kitért a podcast, de én meg nem akartam ilyen hosszúra nyújtani a cikket. :slight_smile: Plusz ehhez már nem is értek semennyire sajnos.

Először is ugye a házak szigetelése nem nagyon befolyásolja a levegő cserélődését, ha csak nincs egy óriási repedés a falon amin kiszellőzik a ház. Persze a levegőminőséget valamilyen szinten befolyásolhatja, főleg egy rosszul szigetelt ház, hisz ekkor gyorsabban jelenik meg a penész is a házban ami rontja a levegőt. Egy rosszul záródó ablak amin úgymond szellőzik a ház vagy lakás, de ott is csak nagyon minimálisan cserélődik így a levegő, ennek is több hátránya mint az előnye. Tehát tévhit, hogy a régi házak jobban “lélegeztek”. Viszont ellentétben az új házak úgy vannak szigetelve, hogy valóban “lélegeznek”.

“A bukóra nyitott ablakra visszatérve, szerintem nem ér semmit, HA csak nincs ugye egy másik vég, ami miatt
létrejön a “szélcsatorna”.”

Még így is sokkal több idő kell, hogy kicserélődjön a levegő. Teszek egy képet a végére. Ha meg csak bukón való szellőztet az ember az nem más mint a lakás kihűtése, mert így nem igazán cserélődik a levegő, egy 3-4 perces keresztszellőztetéssel annyi levegő cserélődik ki a szobában mint egy 60 perces bukón lévő ablakon. Nálunk svájcban mikor beköltözöl egy lakásban szinte mindenhol kapsz egy ismertetőt amiben le van írva, hogy a bukón való szellőztetés milyen rossz és ne csináld. Ezért léteznek most már olyan ablakok amin bukó helyett párhuzamosan lehet 5 mm kihúzni az ablakszárnyat a keretből, de ez valamiért nem elterjedt, 10 évig ablakokkal foglalkoztam ez alatt 2 szer találkoztam ilyennel. Illetve léteznek különböző beépített szellőzök az ablakokhoz. Amúgy műanyag ablakhoz is vannak utólag beépíthetők is. A szellőztető rendszerek jók, nekünk is van a lakásban, de viszont mi meg a száraz levegővel küzdünk mert nálunk igen kiszárítja. Ráadásul nagyon oda kell figyelni, hogy mennyi levegőt szív ki és mennyit jutat vissza, ennek mindig ki kell egyenlíteni egymást különben semmit se ér, pl ha megy a szellőzőrendszer ne nyiss ablakot. Illetve nagyon sok rendszer ugyanott szív be és fúj ki egy ventilátorral és azt kapcsolgatja rendszer oda-vissza, mondjuk 10 percet szív aztán 10 percet fúj ezek nem is higénikusak. Amúgy a podcastet nem hallgattam még meg, de jövőhéten rászánom magam mert ez a téma érdekel nagyon. Amúgy a Zehnder az egyik vezető cég szellőztető rendszerekben, nekünk is az van, érdemes náluk is szétnézni elég sok mindenre választ kap az ember náluk. De amúgy a megoldás egy passszívház amik viszont már 30 éve léteznek, nem tudom tényleg, hogy Magyarországon jelenleg ez mennyire használt építési forma, de mi kb 15 évvel ezelőtt szinte csak ilyen házakat építettünk egy osztrák készház gyártó cégnek akik azóta viszont már nincsenek jelen hazánkban. És a végére egy kép még, hogy melyik módszernél mennyi időre van szükség a levegőcserére, bocs a német szövegért, de szerintem érthető, kis segitség, Geht so= elmegy a Bringt gar nichts= az meg, hogy egyáltalán nem használ és nem ajánlott a többi érthető szerintem. :slightly_smiling_face:

2 kedvelés