Fél millió forintért már jack átalakító sem jár az iPhone-hoz

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2018/09/14/fel-millio-forintert-mar-jack-atalakito-sem-jar-az-iphone-hoz/

Az Apple szépen csöndben kivette az új készülékek dobozából a Lightning-jack átalakítót, mostantól nem jár ingyen hozzájuk. Ezt ugye még 2 éve az iPhone 7 megjelenéskor vezette be a cég, amikor megszüntette a jack aljazatot. Eszembe is jutott, hogy múltkor írtam egy cikket arról, hogy melyik Apple terméket vásárolják a legtöbbet, nem meglepő módon a Lightning-jack…

No comment!

Nem értem miért kell ezen rugózni, de tényleg…

adjak oda az X🅁-t 200-ert csupaszon…
:+1:t2:

“Más vélemények szerint az Apple-nek lehetőséget kellene adnia arra, hogy a vásárló a számára felesleges tartozékok, illetve adott esetben termékcsomagolás nélkül is megvásárolhassa a készüléket – ezzel kevesebb hulladékot termelve”
Imáitok meghallgattattak. Ugyan a készülékek nem lettek olcsóbbak, legalább a környezetet nem szennyezitek a sok csúnya kábellel. :joy:

" valaki viszonylag rendszeresen frissíti a készülékeit, de nem adja el a régit: ilyenkor egyre több, feleslegesen tárolt kábel, fülhallgató, hálózati adapter"

Az el nem adott régi telefon miért nem tartozik az említett “hulladékok” közé? (ha már környezetvédelem)

Egyébként én azt csinálnám az epöl helyében, hogy semmit nem adnék a töltőn kívül a telefonhoz (az azért legyen alap), viszont akinek szüksége lenne a többi kiegészítőre az a vásárlást igazoló számlával fáradjon be egy hivatalos epöl szaküzletbe és ott díjmentesen tudna egy-egy darabot igényelni a telefonja mellé. Így nem marad otthon a sokak által említett “kisevettemkétéveadobozból” kábel és társai, de mégis kap az akinek szüksége lenne rá. Természetesen itt nem az erpoccra gondolok mielőtt valaki félreértene…

1 kedvelés

mert lehet, hogy nem hulladék, hanem a háztartáson belül használja más, vagy mondjuk más “feladatkört” kapott az adott eszköz. például biztonsági kameraként éled újjá: https://szifon.com/2016/05/02/manything-4-biztonsagi-kamera-regebbi-iphone-keszulekedbol/

Nalam csaladon belul (parom, szuleim, parom szulei, stb) shiftelodnek a telefonok/tabletek. De nehany regebbi telefon, visszakerult, azok pedig szoktak kapni ilyen-olyan feladatot. Az iPhone 3G-bol “elmenykapcsolot” csinaltam. Ez azt jelenti, hogy irtam ra egy appot, amivel mindenfele kellemes hangokat jatszik le loopolva (vizcsobogas, madarcsicserges, pansip/zongora, stb) mikozben mindenfele szines fadelt fenyeket kapcsolgat a furdoszobaban felszerelt Philips Hue korteken. Az iPhoen 4-et pedig ha valahol nyaralni/kirandulni vagyunk, akkor egesz napos GPS trackernek hasznalom, hogy legyen minden, a fenykepezogeppel fotozott kephez koordinata (visszafejtettem a Panasonic fenykepezom es a Panasonic appja kozotti kommunikaciot es irtam egy kevesbe akku merito tracking megoldast magamnak), mikozben a sajat fo telefonom akkujat nem meritem az egesz napos koordinatarogzitessel. Jellemzoen az igy befogott, vagy a szulokhoz eljuttatott telefonoknal nincs mar hasznalatban a fules, plussz mivel nem szeretem magammal hordani a kabelt, ezert meg az iPodok idejen vettem tobb 30 tus kabelt es adaptert (hogy ha megyek haza pl. ne vigyek magammal iPod toltot), igy az ujabb telefonnak ezeket nagyreszt ki se bontottam. Amikor lightningre valtott az Apple, akkor vettem kb ugyonannyi plussz lightning kabelt, mint amennyi 30 tus kabelem volt, az azota kapott kabelek meg csak be vannak hajigalva a fiokba.

Engem jobban zavar, hogy ez a kábel és a töltőkábel is olyan gyorsan öregszik el, mint ha valami kínai vacak lenne. Egész egyszerűen szétmálik a borítása.
Azt egyébként láttátok, hogy a gyári tokok ára egész szépen megemelkedett? Az iPhone X pedig már hivatalosan kikerül a palettáról, legalábbis az Apple oldalán már nincs ott.

ameddig garanciális a készüléked, minden tartozéka, így a kábel is garanciális. az első jelre, hogy megsérült a kábel borítása, vidd vissza, és cseréltesd ki.

Látom annyira nem jött át amit valójában mondani akartam, mindegy is.

Jadeye, rendben, nem “hulladék”. A sok legyártott ájfónten amit most hirtelen kivezettek és ott áll a gyárakban, az minek számít? Az összes újra lesz hasznosítva?

Nyilván eladják őket akciósan, ahogy jelenleg is kapható pl MM-ban vagy egyéb nagy műszaki boltokban a 2014-ben kiadott iPhone 6.

a legyártott alkatrészeket a refurbished készülékekhez, és nyilván a javításokhoz, a kész darabokat a teljes készülékes csere esetén fogják felhasználni. ezekből mindig van raktárkészleten még évekkel később is, lásd amikor első generációs iPod nano-kat cseréltek ki akkumulátor miatt, majd amikor kifogyott a cserére felhasználható készlet, 6. generációsat adtak helyettük, mert az volt akkor a legolcsóbb.

plusz nyilván, ahogy felettem is írja a kolléga, a műszaki áruházak szoktak ilyenkor tömegével felvásárolni, nyilván kedvezményt kapva rá az Apple-től, ami után te is kedvezőbb áron kapod meg, és még így is van rajtuk haszna mindenkinek.