Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha iPhone-t, iPadet, iPodot vagy Mac-et találtunk?

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/12/06/gyakori-kerdesek-mit-tehetunk-ha-iphone-t-ipadet-ipodot-vagy-mac-et-talaltunk/

Az Apple jelenleg egyetlen módot ad arra, hogy egy talált iPhone-t, iPadet, iPodot vagy Mac-et egyszerűen visszajuttathassunk a tulajdonosának: ha azt az eredeti tulajdonosa elveszett módba tette, és az elveszett mód meg is érkezett a készülékre. De mit tehetünk akkor, ha a készülék nincs elveszett módban? Vissza tudjuk juttatni így is? Erre adnánk pár tippet…

Pont idén Augusztusban találtam egy xs-t! A tulajnak mákja volt, mert Polgármesteri hivatal előtt hagyta egy padon és én ott dolgozom! Jegyzőkönyvbe vettük aztán feldobtam töltőre és másnap reggel csörgött.A fickó jött is érte 20 perc múlva egy 7-es BMW-vel! Azt mondta, hogy “ jajj észre sem vettem, hogy nincs meg, mert céges teló! Egy nagyon nehéz köszönömöt kinyögve aláírta a papírokat aztán távozott is! Akkor fogadtam meg, hogy legközelebb tuti nem kapja vissza senki, ha én találom meg!

1 kedvelés

@baloghadam74 szerintem erre nem lehet és nem is érdemes alapozni, mert aztán könnyen lehet, hogy a következő esetben pont olyan valakinek a készülékét nem adnád vissza, aki hónapokig spórolt rá, és nem engedheti meg magának, hogy újat vegyen. én legalábbis mindig arra gondolok ilyenkor, hogy hasonló esetben én mit szólnék, ha valaki az én készülékemet tartaná meg.

Ez egy nagyon jó összefoglaló :+1:

Ami bennem motoszkál egy ideje:
Valahogy le lehet tiltani a kikapcsolás opciót jelkód nélkül? eSIM van a telefonban, ha valaki megtalálja kivenni nem tudja, de kikapcsolni ki tudja a telefont. Ha jelkód nélkül csak újraindítani tudná, az egy fokkal jobb lenne, mert újraindulás után nem tudja megakadályozni a mobilhálózatra csatlakozást (vezérlőközpont zárolt képernyőn le van tiltva nálam). Ekkor is bejátszhat még egy faraday kalitka, de alkalmi tolvajok lehetőségeit rontaná nagyon.

Ha elveszett módba rakod akkor is letiltja vezérlőközpontot, igaz a a kikapcsolást nem gátolja.

Nekem például ezért nincs SIM PIN kódom, de telefon jelkódom igen.

Így ha ki- majd később bekapcsolják, akkor a telefon azonnal fel tud lépni a hálóra, de a tartalma védett. Nyilván a fizikai SIM ez ellen nem nagyon véd mert kiveszik belőle, de az eSIM-nél még ez sincs.

Egyébként az IMEI/serial miért fontos? Egy lezárt, aktivációs zárolt telefonon kívülről az újabb/US piacos modelleken már nincs feltüntetve.

A régebbieknél oké.

nem lehet. mert amúgy értelme sem lenne, hiszen a kényszerített újraindítás ellen nem védene, azt pedig lehet úgy nyomni, hogy utána ne kapcsoljon vissza a készülék.

hogy ne olyasvalaki próbálja átvenni tőled, aki nem a jogos tulajdonos. ha a készüléken kívülről nincs rajta, akkor a SIM-tálcán ott lesz, vagy a jelkód beírása után ellenőrizhető a Beállításokban. manapság már sosem lehet tudni.

Ó, azt nem tudtam, hogy a SIM tálcán is rajta van. Köszi, ma is tanultam valamit. :slight_smile:

A legtöbben akik elhagyják a telefonjukat be rohannak a rendőrségre és bejelentik hogy ellopták. Mivel a biztosító nem fizet az elhagyására csak a lopás ra, kénytelen bejelenteni. Mivel hogy te megtaláltad és vissza akarod adni simán be fognak rángatni a rendőrségre mint tolvajt és neked kell bizonyítani hogy nem loptad el. Ha a telefon bűncselekményhez kapcsolódik akkor még a bíróságra is járkálhatsz majd. Pl. ha Budapesten találsz egy telefont ami bűncselekményhez kapcsolódik viszont az ügy Békéscsabán történt akkor mászkálhatsz le Békéscsabára bíróságra. Jó buli. Ha találsz egy telefont magasról és nagy erővel vág bele a kukába. Amúgy ha meg mégis vissza adod akkor csak hálátlanság amire számíthatsz. De látom másnak is van ilyen tapasztalata.

Ha a SIM-en nincs PIN, akkor meg kiveszik a kártyát és egy másik telóval gyártanak neked egy 100 ezres számlát.

@White64GB ha ettől tartasz, akkor egyenesen vidd be a rendőrségre, és add le ott. egy tolvaj mégis miért akarná visszaadni vagy a rendőrségen leadni?

@BoRRoNeo igen, ez tényleg napi szinten elő szokott fordulni. főleg úgy, hogy 0-24 fel tudod hívni a szolgáltatódat, és azonnal le tudod tiltani. pláne, hogy bármi tolvajnak az az érdeke, hogy könnyen feltérképezhessék a hatóságok az ismeretségi körüket, akiket akkor ezek a tolvajok így felhívnak a kártyádról, és aztán a hatóságok így véletlenül bekopogtathassanak hozzájuk.

Novemberben az IC-n utazva találtam egy Ipad-et. Vissza akartam juttatni a tulajdonosnak. Az eszköz le van védve jelszóval, így semilyen elérhetőséghez nem férek hozzá. A helyzetet bonyolítja, hogy az eszköz olasz nyelvű, továbbá nincs aktív internet elérése és nem is tudom csatlakoztatni wi-fi-re. Megkerestem az Apple szakembereit. Az eszköz azonosítója alapján nem áll módukban semilyen elérhetőséget megadni, illetve közvetítést sem vállalnak. Egy rendőr ismerősömet is megkérdeztem. A válasza ez volt: ha leadom talált eszközként, akkor ott ülhetek egy délelőttöt, mert jegyzőkönyvet vesznek fel. Az eszközt beszolgáltatom, de soha nem fog célba érni, mert nem fognak vele folalkozni. Egy darabig tárolják, majd kuka. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy felkutassam, hogyan is kerüljön vissza a tulajhoz. Van egy 80 000Ft-os talált "vágódeszka, nálam. Kinyitni, feltörni nem lehet, teljesen resetelni zárt állapotban nem lehet.

@jutub ahogyan a cikkben is írjuk:

Ilyen esetben a leginkább célravezető az lehet, ha megpróbálkozunk egy nyilvános megosztással facebookon, amiben leírjuk magyarul és angolul, hogy mikor és hol találtuk, és hogy mindenki az eredeti megosztást ossza meg, véletlenül se másolja le és ossza meg sajátjaként. Aki ilyenkor jelentkezik nálunk, hogy az övé, és be tudja írni a zároláshoz használt Apple ID-t és jelszót, illetve ott van nála az eredeti doboz és/vagy a számla, amin szerepel a sorozatszám vagy IMEI, az lesz a jogos tulajdonos, akit általában nem fog zavarni, hogy ezeket kell biztosítania ahhoz, hogy visszakapja, hanem örül majd, hogy megkerült a készüléke.

Egy facebookos megosztás esetén pedig nagyon fontos, hogy amint megtaláltuk a tulajdonost, letöröljük a megosztást, ellenkező esetben ugyanis könnyen önálló életre kelhet, és évekig fogják majd keresni.

illetve be lehet tenni ilyen különféle “Pesten találtam” és hasonló csoportokba is, lehet, hogy hazánkban élő külföldi, vagy csak egy nyelvtanuló, aki épp az adott nyelvet gyakorolja így.

egy külföldi tulajdonos esetén az is elképzelhető, hogy lemond róla, akkor meg egyszerűen törölni tudja a fiókjából, te pedig vissza tudod állítani, és használatba venni.

Köszönöm szépen a tippeket! Futok vele egy kört a Facebookon, hátha visszakerül a tulajhoz. Irtad: "akkor meg egyszerűen törölni tudja a fiókjából, te pedig vissza tudod állítani, és használatba venni.,- ehhez internet kapcsolat kellene. Akaram csatlakoztatni a keresés funkció elősegítése miatt, hátha ezáltal megtalálja a tulaj a készülékét, de lezárt állapotban nem tudtam megoldani. Felrakom Fb-ra, ha megtalálom a tulajt beszámolok róla!

@jutub nem kell internetkapcsolat a készüléken ahhoz, hogy az illető törölni tudja a fiókjából. amint azt megtette, helyreállítási módban vissza tudod állítani a készüléket, és utána már végigmegy az aktiválás is, hiszen törölte a fiókjából.