Hát erre megint csak azt tudom reagálni, hogy mikor az Apple ( és mint az előzőekben sem úgy most sem a védőt játszom felettük ) hibázik abból minden esetben még évek múlva is dobpergéssel kísért korbácsolás van, mikor már régen feledésbe merült, akkor is mindenki ezekkel hozakodik elő, ahogyan Te is feljebb. Csak kicsit menjünk bele egy olyanba, hogy a leírt két eset a két gyártónál, fordítva esik meg, na akkor mi lett volna, csak mert Apple, a Folt-ról meg nem beszélve, ha az almás logóval jelent volna meg, akár az 1 vagy az utóda, de a legfrissebb is, a minden is attól lenne hangos még a dédunokáink is azt emlegetnék, ezért szoktam csak felhozni a konkurenciát, hogy ott mennyivel elnézőbbek az emberek, ha fika kell akkor ott van azonnal az Apple termék, sok éves is a story de előszedi mindenki elsőre, majd a futottak még jelzővel ellátva esetlegesen odabiggyesztik valamelyik másik nagy gyártó nevét is, hogy ja és ott is történtek dolgok, de az Apple az bezzeg, így folytatva, kb . Szóval ez az amit sok esetben nehezményezek. Amugy igen az az ominózus batterygate, akkor is kiverte volna biztit legalább annyi embernél ha nem titokban csinálják, mert rá lehetett húzni amiket kérdésesen írtál Te is hozzá, hogy vagy elhisszük v nem, csak akkor más lett volna a megközelítése az egésznek. Igazából amit az almánál csinálnak, legyen az bármi is, amit kiadnak, ott 10x ha nem 100x annyira kell vigyázniuk a későbbi problémákra, mert emberek hada tölti a szabadidejét a termékeik szétcincálásával, hátha találnak valamit amibe bele lehet kötni, esetleg csak belemagyarázni valamit ami negatív.
Ha egy samuból kiesik egy csavar azt visszacsavarják, ha egy apple cuccból akkor abból botrány lesz, majd visszacsavarják.
Ja és nem vagyok samu ellenes sem, mert pl a kicsi fiamnál teljesen bevált a samu active tab ami mindent is kibírt eddig, most 3. éves a tab és a gyerek 2 éve nyúzza, szóval a következő is az lesz, csak az újabb kiadása, több RAM-mal és nagyobb tárhellyel, mert jó és nincsen érdemi konkurense. Csak hogy nem vagyok elfogult ezért írtam le, ja van és volt is még pár a családban samu tab amik hasznosak adott célokra.
Azért érdekes, hogy az Apple eseten ennyi év távlatból mennyire pontosan, sokszor eltúlozva megmaradnak a botrányok, sokak a mai napig igaznak vélnek rájuk nézve 10 éves történeteket.
Másik oldalon viszont megszépülnek az emlékek. Első problémás darabok után azonnal elismerték…, ja 1 hónap után addig tagadták.
És míg az egyiket kb. csak akkor vetted észre, ha benchmarkot futtattál, a másik az életeddel játszott.
@ef-dani @gunar Nézzétek, nekem nem kell bizonyítanotok semmit elfogultság terén, nem változtat a lényegen.
Viszont ef-dani ha már így szóbahoztad: az említett batterygate botrány (Apple botránya, hogy gunar-nak is egyértelmű legyen, nem a Samsungé) csak néhány éves, nem “10 éves” és leginkább azért probléma még mindig, mert simán kinézek belőlük hasonlót újra. Lásd töltőfejek elhagyása a környezetvédelem jegyében, jó mi? De azon a téren a Samsung se különb, először azzal kampányolt hogy ők “kisegítik a töltő nélkül maradt barátokat” aztán pár hónap múlva szépen beálltak a sorba, és most itt van egy S21 FE-m meg egy 13 Pro Max-om, egyikhez sincs töltő, kellett vennem. azért csak nem használok több éves, 5-10W -os adaptereket ezekhez a behemótokhoz…
Azt is cáfolom hogy “csak benchmarknál látszott” a lassítás. Kérdezném, hogy használtatok-e batterygate miatt lassított iPhoneokat, de teljesen egyértelmű hogy nem, ezért nem is kérdezem. Én használtam, rettenetesen idegesítő volt. Lassabb volt az appok telepítése, email pdf mellékletek megnyitása és úgy nagyjából minden ami számítási teljesítményt igényelt. Olyan mintha windows alatt lekorlátoznád a CPU használatot 30%-ra pl, vagy ha beragadt volna valami szuperenergiatakarékos mód. Játékból pl. Clash Royale kegyetlenül laggolt. Az olyan appokkal mint a netflix nem volt probléma, de azért nemcsak abból állt az élet.
Szervizben akkut cseréltek benne és az megoldotta, csak akkor még nem láttam az összefüggést. Mivel amúgy is akkut akartam benne cseréltetni ezért egyből beküldtem, nem tesztelgettem hogy milyen gyári visszaállítás után. A szervizben csak simán akkut cseréltek benne, mert tényleg rossz volt már az akkuideje, én meg betudtam független eseménynek, gondolván hogy lehet hogy egy gyári visszaállítás is segített volna. Aztán szép lassan kiderültek a hírek… Nem az első ilyen ügyük, az iPhone 3G iOS 4-es verziója is hasonló jó, lassítósra sikerült, amire, miután kitört a botrány ,nagy kegyesen voltak szívesen hónapok alatt összereszelni egy javított 4.1 és 4.2 verziót, de nem sokkal lett jobb. Akkoriban még vissza lehetett rá rakni a régi verziót így én downgradeltem iPhone OS 3.1.2-re vissza. Más idők voltak, de ezután és a batterygate után nekem úgy tűnik hogy a cég üzletpolitikája nem a jó irányba haladt.
Azt viszont elismerem hogy néha túlfujják az ügyet. Volt iPhone 4-em is, azzal pl. sose volt antenna gondom hiába volt tele vele a média. De ezek amiket fent leírtam, nagyon is valósak ahhoz hogy azt mondjátok hogy “eltúlzom”.
Samsung Note 7 gyulladás ügyében pedig nem azt írtam, hogy a média szerint azonnal visszavették vagy hogy azt olvastam valahol… nem írtam semmilyen forrást, csak azt, hogy azonnal visszavették. Tessék elolvasni ezt a sort újra. Így azért már tetszik érteni, hogy miért emlékszem erre az esetre (is) ilyen pontosan?
Szóval itt, részemről legalábbis nem arról van szó hogy a cégnek van x-y botránya. Mindegyiknek van. Az esetkezeléssel van probléma, ebben azért lenne még mit csiszolni mindkét oldalon de főleg az Apple-nél.
És ami miatt ezt az egészet elkezdtem: a HEIC/HEVC enkódolás alapértelmezetté tétele, és a nem feltűnő módon történő JPG-be konvertálás is pont egy ilyen jelenség. Háttérben maradt, pedig ez a cég azzal szerezte elismerését hogy nem ködösítenek. Ezt a változást, ami amúgy egy jó irány hogy ezeket a kódolásokat használják, sokkal jobban le kéne kommunikálni szerintem az Apple részéről. A Windows-t meg nem ilyen számkivetett módon kezelni. Hiába nem szeretnék, meg nem jobb stb., akkor is az a népszerűbb.
nem értek egyet.
mert nekem erről csak azok a vásárlók jutnak eszembe, akik rendszeresen váltogatják a készülékeiket, a régit meg mondjuk szentimentális okokból megtartják –– és akikkel korábban minden egyes új készülék esetén az Apple megvetette a hálózati adaptert, a kábelt és a fülest is. aki friss vásárló, tehát sosem volt még készüléke, az vesz egy adaptert. aki meg nem új vásárló, annak 100%, hogy van már legalább 1db. persze ha ezzel a 29 dollárral olcsóbb lenne a készülék, az sem számítana, ha egyszer a vásárló arra lett beidomítva, hogy a hálózati adapter, kábel, füles az egyszerűen jár –– noha azt mindig is kifizetted. egy régi telefonhoz meg kaptál egy kábellel egybeépített adaptert, amit volt, hogy ugyanazon gyártó pár évvel későbbi modelljével már nem tudtál használni. azzal, hogy a kábel egyik vége USB, azt már bármi USB-s kimenetű adapterre rádughatod, elvégre szabvány.
a környezetvédelem meg nem abban merül ki, hogy neked nem adnak hálózati adaptert, hanem hogy így a készülék doboza sokkal kisebb lett, emiatt sokkal több fér egy konténerbe, így ugyanannyi eszköz leszállítása kevesebb konténert, kevesebb tömeget, és így sokkal kisebb lábnyomot jelent.
hát persze, hiszen gyakorlatilag pont ez történt. no nem a 30%-ra értve, hanem nyilván az órajel visszarántásával, ami meg ugye azért lett, mert a hidegben az iPhone 6s-ek egy része elkezdett kikapcsolgatni meg újraindulgatni. itt a baj nem maga a teljesítményfelügyelet, hanem hogy az Apple nem tájékoztatta erről a felhasználókat, amikor azt mondták, hogy orvosolták az újraindulásokat, így semmit sem lehetett tudni arról, hogy mi is volt a hiba oka, és hogyan is orvosolták. szerintem sokkal kevésbé lett volna negatív a fogadtatása mindennek, ha közlik, hogy gyerekek, azért indul újra, mert túl sokat húzna ki az akkuból a proci, de az elöregedett akku már nem bírja, plusz a hideg amúgy sem tesz jót a Li-akkuknak, úgyhogy visszavesszük az órajelet, ha egyszer emiatt újraindul, aztán ha nagyon lassúnak érzed így, akkor cseréltess akkut. emellett azért az akkucsere árát is jelentősen levitték.
hát azért ez eléggé tudott látszani iPhone esetén is, nem ok nélkül javasoltuk anno ilyen esetben az akkucserét, ameddig ugye az Apple nem engedte letiltani a teljesítményfelügyeletet. (bár egy emiatt újraindulgató készülék esetén mindenképpen érdemes egy akkucsere.)
Akkor ezt megint csak vehetted volna egy segítségnek, hogy az akkut emiatt nem használtad púposodásig, ami ugye sok esetben annyira megrongálja a vasat, hogy kuka, csak az a baj hogy erről nem szóltak?
Az azonnal visszavették kijelentéssel volt a baj, ahogy én olvastam azt amit írt ef-dani, mert 1 hónapig tagadták, akkor az mégsem azonnal, vagy akkor most hogyan is volt az ominózus eset? A másik fele meg hogy autók és házak gyulladtak ki, meg égtek tőle emberek amikor a zsebükben kigyulladt, szóval nem vagyok abban biztos, hogy az emberek zöme ezt jobban szerette volna mint a batterygate-t, vagy az antennagate-t, stbgate-t akár együtt is egy vason. Arról nem is beszélve, hogy fele akkora botrány sem volt belöle világszerte, bár igaz a töredéke fogyott a samsung csúcs telóiból kompletten mint egy-egy iphone-ból, talán ezért érintett több embert és ez a tendencia a mai napig.
Szerintem csak simán elterjedtebb és elérhetőbb, mert filléres vasakon is “fut”, a népszerűségen vitatkoznék, hiszen sokan csak muszájból használják, vagy mert nem telik nekik még pár éves Mac-re sem és inkább vesznek a feléért új noname valami PC-t és tolnak rá loderelt Winfost, kb az android is ilyen, mert az is sok gagyin is elmegy, meg ugye a jobbakon is, csak nem azt látom a tömegek kezében, ahogy nem a több százezres notikat sem. Ennek fényében ugye nem is annyira a népszerűsége miatt elterjedtebb?
Ez pontosan így van. Én pl. az utóbbiak közé tartozom. Nem titok, nem a legújabb iPhone-om van, de nem is a legrégibb. iPhone 11. Tavaly ősszel vettem mert az elődje (iPhone 8) egy baleset folytán tönkrement. Sokan kérdezték, hogy “de miért nem a 12 vagy 13” Azért mert nekem ez fért bene. Kibontottam már a boltba mert valamiért úgy szoktam. Se töltő se füles. A füles nem érdekelt mert van már minimum 3 db. A töltőre meg azt mondtam nem baj… hiszen otthon van a töltőm, majd az tök jó lesz. (iPhone 8 töltőfej, gyári) Aztán az első töltésnél azt hittem valami baj van a vadi új iPhone-ommal. Megnyugtattak, hogy szó sincs róla, egyszerűen gyenge a töltőm. És valóban! Mert szerencsére van jelenleg egy iPad 1-em is. Annak a töltője jóval erősebb és gyorsan tölt, így nem kellett vennem. De ha anno nem vettem volna ezt az iPad-et (ami mellesleg már szemétbe való mert olyan lassú az iOS12.5.5 rendszerével, hogy majdnem használhatatlan, downgrade-elni meg nem tudom) akkor vennem kellett volna töltőt. Az iPhone 11 dobozában mindössze egy SIM tű és egy szép új kábel volt. Mondaná az ember legalább kábelt nem kell venni… de nem így lett volna. Ugyanis az egyik vége “síma” USB (ha jól tudom az a USB-A) de a másik vége már USB-C. Tehát nekem (nem új, hanem régi vásárlónak) adtak egy használhatatlan kábelt, mert USB-C sem a sz.gépembe sem az előző töltőfejembe nem jó… de a kábel mondjuk a legkevesebb. Nem vagyok sem villanyszerelő, sem elektroműszerész, nem értek a sem a milliamperhez sem a Watt-hoz. De nem kell szakember lennem ahhoz, hogy megállapítsam, már az iPhone 8 és 11 között is hatalmas különbség van a töltők közt. Arról nem is beszélek, hogy a a számítógépre dugva is bűn lassan töltődik, pedig nem gyenge a tápom, és nem is gagyi. (CHIEFTEC A-80 650W)
En orulnek, ha kabelt sem adnanak. A szekreny tetejen van egy doboz, benne az osszes gyari vacak, amit adnak. Egy tonna toltofej, legalabb 2x annyi lightning kabel, mert meg az Apple TV melle is adnak Lightning kabelt… Watch toltobol is van 5-6 darab. En orulnek, ha ezeket nem csomagolnak a keszulek melle.