HEIC/HEIF képek és videók lemásolása a készülékről, és kezelése/megnyitása Windows-on

Egyszerűen el vagyok képedve kérem szépen… ezeket aztán lehet nevezni jó híreknek, és még viccek is vannak melléjül… De komolyra fordítva tényleg fantasztikus! Az Apple újabbnál újabb csipekkel készül meglepni minket, felhasználókat. Az már csak + öröm és izgalom, hogy az közelgő iOS 16 rengeteg újdonsággal kecsegtet, természetesen mindent nem szivárogtatnak ki, hiszen akkor elveszne a meglepetés ereje és varázsa, nemdebár!!! Csak gondoljatok bele: Ki tudja hány új formátummal áll elő az Apple?
No mindegy is… de nekem is van egy jó hírem, hála Istennek az iPhone 3GS óta, (azaz több mint 12 év után) felébredtem és el jutottam arra a felismerésre, hogy az Apple egy kapitalista imperialista tolvaj, egy igazi rabló, aki nem elégszik meg semennyi pénzel, mindegy nekik hány, és milyen drága eszközöket vásárolsz náluk! Konkrétan ott tarunk, hogy a saját telefonodnak a saját kamerájával, a saját kertedben készített saját képeidet és videókat bahatod, mert amikor át akarod menteni iPhone-rol PC-re (teljesen mindegy, hogy a Windows melyik verziója van rajta) nagyon problémás és nehézséges. Az iTunes sok esetben szt sem ér, mert egyrészt túl van bonyolítva, kétértelmű dolgokkal van teli tűzdelve, arról nem is beszélve, hogy sem az Apple “suport” nem segít, sem fórumokon nincsenek igazi megoldások, ha valami elakadt vagy nem működik! Nem is fogok tudni leírni itt minden problémát, és nem is akarok, mindenki döbbenjen rá majd maga. Ott van csak egy a sok közül: az alma formátumok! Így neveztem el őket. Pl. a .HEIV és a .HEIC melyeket a PC/Win platform nem ismer fel és semmilyen PC/Win képnéző illetve videólejátszó nem tud kezelni!!! Már a másolás is kolosszális gondokat okoz! De természetesen van megoldás mert egy Isten tudja hanyadik fél talált “megoldást”. Ott van a Transfer nevű applikáció. App Store-ban teljesen free, bárki ingyen letöltheti. Persze a PC-re is fel kell telepíteni a “klienst” és akkor működik könnyedén WIFI-n sőt, ha nincs WIFI-d az sem gond mert adatkábelt is használhatsz. DE!!! (és most jön a lényeg) Ez a Transfer (free-ben) egyszerre csak 50 képet illetve videót enged kijelölni és másolni. Tehát ha összegyűlt mondjuk 2000 képed és videód, akkor ott kell üljél a sz.gép előtt jelölgetni ötvenesével. De azt mondtam nem baj az, legalább működik! Csakhogy aztán egy idő után már 50-et sem engedett, csak 10-et egyszerre… ez már jóval unalmasabb és időigényesebb. De el ne menjen a kedvetek, hiszen erre is van megoldás: vásárolsz a Transfer-en belül egy “prémium” előfizetést, ami 1 évre 2990, tehát 3000 Ft. De ha valakinek ez nem elég, akkor megveheti LIFETIME 12.000 HUF-ért! Ezt már a sírba is magaddal viheted… Így már minden korlátozás fel van oldva, akár 10000000000 képet/videót is kijelőlhetsz és másolhatsz a PC-re, vagy a PC-ről az telefonra. És az idióta Alma formátumokat is lekonvertálja neked .JPEG-re, illetve .mov és .mp4-re Köszi!
Tehát foglaljuk össze kicsit a hosszú és unalmas fa**ságomat. Veszel egy készüléket az Almától 250.000+ forintért. Azért, hogy aztán a legalapvetőbb dolgokért is fizetned kelljen még plusz pénzeket, legtöbb esetben már nem is az Almának, hanem egy harmadik fél által készített alkalmazásért! Az megértem, hogy Spotify, Deezer stb esetében miért kell fizetni, az egy teljesen másik történet… De amikor vagyonért vettél egy telefont amibe a gyártó beletett egy kurva kamerát hogy fotózzál és videózzál akkor miért kell + pénzt fizessél azért, hogy tudjad ezeket másolni és konvertálni!!! Megpróbáltam a Google Drive-ot is, és a másolás nagyon jó is volt, de amikor a “felhőböl” letöltötte PC-re, akkor a formátum probléma még sehol sincs megoldva, a géped azt se fogja tudni, hogy enni, vagy inni kell a .HEIV és a .HEIC formátumú cuccokat. (Nehogy azt javasoljátok, hogy iCloud, mert ott is ugyanebbe a problémába ütközöl! Magyarul ha iCloud-bol szedem le a PC-re akkor is ezek a formátumok lesznek) Tehát ha valahogy átszenvedted az iPhone-ról PC-re a cuccaidat, innentől még mindig majd neked kell találni valami konvertáló szoftvert, (legtöbb esetben ezek is fizetősek) hogy végre a PC-den is tudd használni, addig az egész hasznavehetetlen, kb kódolt adat!
Az iPhone már régen nem olyan, és régen nem az, ami volt akkoriban amikor mellette döntöttem… de már tudom, hogy a köv. telefonom NEM iPhone lesz. Iphone-t már csak akkor szabad venni, ha MINDENED Apple, mert akkor minden eszköz fogja látni a többit és minden kompatibilis lesz mindennel. Ha nem akkor csak szívni fogsz és fizetni +pénzeket minden kis apróságért!
A Szifon a millió Alma reklám helyett, vagy legalább mellett ezekkel a kérdésekkel és problémákkal IS kéne foglalkozzon! Kellemes Húsvétot…

Hát ezt nem osztom, mert nekem van egy Synology NAS-om és arra automatikusan mennek fel a beállított helyre, amit én konfigurálok ha akarok, hogy hova mentsen és amikor wifi-re csatlakozom, mert úgy van beállítva, lehetne a mobilneten is, akkor mentem az összes friss képet és videót automatikusan rá egy ingyenes app-al, érintés nélkül és lám műxik, de minden mással is kompatibilis a NAS, ergo nem csak erre van, hanem bárhonnan ahol net van nézhetek róla videót v csak képeket, vagy bármit amit tárolok rajta és csak a pénztárcám meg a kedvem szab gátat a tárhelyemnek, ami a sajátom és nincsen előfizum rá. SŐT! amennyiben ez kevésnek bizonyulna, lehet a Synology-nál egy virtuális NAS-om is ezzel szinkronban, bár ezt még nem teszteltem, de állítólag az is teljesen jó, majd ha lesz kedvem 1x azt is lefigyelem milyen. A W11 simán nyitja a HEIC képeimet free és a videókat valamiért még .MOV -ban tárolja, lehet mert azt állítottam be az iPhone-on, nem emléxem, régen volt és csak használom. Igen tervezek egy iPad Pro 2021-et is, mert a szaros win tabletekkel csak a gond van, az majd jó lesz pár évig dolgozni ha kell és tartalom fogyasztásra is, vagy már megvárom a 2022-es Pro-t, ha jobb lesz lényegesen akkor az jön, mert pár évre tervezem A használatát és tudni fogja, nem avul el gyorsan (talán) Szóval vannak jó utak kikerülni amiket leírtál plusz fizetős dolgokat és jók máshoz is, többcélra is, csak át kell gondolni mivel egészítsük ki az eszközeinket. Persze van sok igazsága is amit írtál, de ilyenek miatt biztosan nem váltanék az iPhone-ról droidra, pláne mert abból nincsen mini méret, ami nekem elég. Tudom ebből sem lesz állítólag sokáig már, de talán az elkövetkezendő SEx olyan lesz majd. Ráérek kivárni egy 13minivel míg nem jön valami megfelelő.

UI: Pont az android fan barátom szokta mondani, hogy a kispénzűek jó telója az iPhone, mert ők nem váltanak évente, de lehet csak több évente teszik és arra mindig ott figyel az újabb OS min 4, de inkább 5 évig és a többi eszközükre is áll ez általában, ezért aki hosszabb időre akar valami használhatót azoknak olcsóbb az Alma, igaz megvenni ha nem részletezi akkor húzós, de ami másik hasonló minőség, már azok sem olcsóak, a gagyit meg ugye nem érdemes. Szóval ez is egy elgondolkoztató vélemény.

ez leginkább a Windows hülyesége, és TALÁN az segít, ha NEM a Microsoft Store-ból van letöltve az iTunes, hanem közvetlenül az Apple-től, és fel kell legyen oldva a készülék zárolása, különben nem hajlandó menni, de van, hogy még úgy sem. engem már annyira kiidegelt ez a fajta baromkodás Windows-on az elmúlt pár évben, amikor családon belül kellett folyamatosan szenvedni vele, hogy inkább Mac-re állítottam át az érintetteket, és azóta nincs ez. nyilván ez nem minden esetben opció, de azóta nincs ez a kínlódás.

van a Microsoft Store-ban rá hivatalos Microsoft eszköz, ami épp ezeknek a fájloknak a támogatását tartalmazza, de egyébként ha beállítod, hogy a Beállítások, Fotók, Átvitel Mac gépre vagy PC-re opcióban, hogy Automatikus legyen, akkor az átkonvertálja az egyébként veszteséges formátumokba, amelyek ráadásul sokkal több helyet is foglalnak.

ahogy fentebb írtam, ehhez nem kell külön alkalmazás, pláne fizetősen, mert maga a készülék képes neked átkonvertálni. de ha csak gondod van ezekkel a formátumokkal, akkor alapértelmezetten is vissza tudod állítani a veszteséges, és több helyet foglaló formátumokra az utána készülő képekre és videókra vonatkozóan a Beállítások, Kamera, Formátumok alatt a Leginkább kompatibilis opcióra állítva.

korábban .mov-ba rögzítette a videókat, amiket a Windows alapból nem sűrűn volt hajlandó megnyitni normális videólejátszó nélkül.

mivel nem használunk Windows-t, így nem futunk bele ilyen problémákba, de ezért van a közösségi oldalunk: felteszed a kérdésedet, és a közösség megpróbál segíteni. alma reklám meg nincs az oldalon, az Apple nem hirdet nálunk, de egy Apple-ös oldalon mégis miről írjunk, ha nem Apple-ös termékekről, hírekről és témákról?

1 kedvelés

Nézzétek, itt részlegesen mindenkinek igaza van. Tényleg jó lenne egy cikk erről, akár a gyakori kérdésekbe akár az “új iphone tulaj vagyok” részbe mehetne, hasznos lenne.

Az a hozzáállás hogy “nem tudjuk, mivel nem használunk Windows”-t nagyon helytelen. @Jadeye be kell látnotok hogy egyáltalán nem minden iPhone tulaj vesz rögtön hozzá egy Mac-et is, sőt… szerintem a többség Windows-sal használja az iPhone-ját ha abból indulunk ki hogy milyen a Windowsos PC-k aránya a Mac-ekhez képest, és abból hogy milyen sok iPhone “fut” hazánkban (és a világban).
Tehát ezzel a “nem használunk Windows”-t elvvel fontos témákat hagytok ki, és oké, toljuk rá a közösségre ezt, persze, de egy átlag halandó ezt nem a hozzászólások között fogja keresni egy random cikknél hanem a fent említett két szekció egyikében várná… Meg úgy alapból nagyon helytelen ezt ilyen rétegigénynek beállíttani, hogy “minket nem érint, majd a közösség megválaszolja…”
Mindezt mondom úgy, hogy nem vagyok oda a Windows-ért, de megkerülhetetlen. A Mac-ért sem vagyok oda, mert olyannyira nem kompatibilis a két világ hogy az idegesítő. (SMBv3, NTFS R/W, magyar billentyűzetkiosztás Mac-en ami úgy készült hogy valaki rádobálta a speciális karaktereket ahol épp talált szabad helyet, még véletlenül sem nézett rá arra hogy a PC-s verzión mi hol van, és az sem jutott eszébe hogy a billentyűkre rányomtassa a másodfunkciókat, gyakorlatilag minden Mac tulajnak rémálmokat okozva ezzel szerintem… amíg át nem állítják a kiosztást…vagy nyomtató/scanner megosztás, utóbbi amit a 10.9 Mavericksnél nemes egyszerűséggel kidobtak az OSX-ből, előbbi meg kompatibilitási gondokkal küzd a Windowssal, mert az Applenak nem volt elég erőforrása rá hogy tartsa a lépést az SMB fejlődésével és muszáj ezeréves bugos implementációt használnia…)

A Mac szép és jó, de csak addig amíg homogén környezetben, csak Apple cuccokkal használod. Ha Windowsos PC-k is bejönnek a gépbe, ott kompatibilitási gondok lesznek és ez baj, mert régen azért ennyire nem volt gáz a helyzet szerintem.

És akkor, mivel valakinek meg kell válaszolnia a kérdéseket…
@WOLF09 ezeket a formátumokat ne nevezd “Apple formátumnak” mert nem azok. Nem az Apple találta ki őket és nem is formátumok, szóval teljes kapufa. Konténerek (azon belül különböző enkódolások lehetségesek értsd: nem egyformák) és minden modern operációs rendszer támogatja őket alapból. Amelyik nem, az megérett a pusztulásra.

Az Apple kifejezetten jól csinálja, hogy ezeket népszerűsíti. Sokkal kevesebb helyet foglalnak, ami fontos mert a készülékekben lévő tárhely nem növekszik arányosan a képminőséggel. (Én nem is árulnék 256 GB alatti iPhone-t, de azon úgy nem lenne elég nagy profit, gondolom. Az viszont valami egészen brutális vicc hogy árulnak 64 GB-set is még így 2022-ben. 10 évvel ezelőtt még elment, de ma már 128 GB is abszolút minimum szerintem…)
Szóval jól jön az a helyspórolás, mert jobb képminőséget mindenki akar, de senki nem akarja a tárhelyet pazarolni ha nem muszáj. Arról nem is beszélve hogy a JPG formátumnak is megvannak a korlátai, az egy 80-as 90-es évekbeli találmány, a tömörítése se nem hatékony, se nem “szép”. Fogj egy képet HEIC-ben, konvertáld át a programoddal JPG-be és hasonlítsd össze a kettőt. Na ugye. Ma még mondjuk lehet hogy nem ordító a különbség de pár év múlva, ha mégtöbbet fognak fejlődni a kamerák akkor egy fekete-fehér TV-hez fog hasonlítani a JPG-s kép a HEIC-hez képest. A JPG egy borzalom , én semmit nem mentek abba. Ha saját használatra kell akkor RAW-DNG, ha nem nagy felbontású akkor PNG-be mehet, ha webre kell akkor pedig WEBP. A JPG remélem eltűnik a süllyesztőben, én az Apple helyében egyszerűen kivenném a JPG export opciót a következő iOS verzióval. Ha akkor még nem is merik meglépni, pár év múlva borítékolható.

Ugyanezt mondhatom el a 4K videókról. Az remélem alap mindenkinél, hogy 4K-t veszünk fel, mert a családi nyaralás, gyerek felnövése stb. nem ismétlődik meg, és később amikor már átlagosak lesznek az 50 inch körüli, feletti TV-k, vagy akár a 8K felbontás olyan alap lesz mint manapság a 4K, akkor nagyon bánni fogjátok hogy spóroltatok és vacak FullHD-ban vagy neadjisten 720p-ben vettétek fel, amit amúgy 4K-ban is felvehettetek volna. Na itt jön be a képbe a HEVC (nem heiv, hanem HEVC), ami ugyan megintcsak nem az Apple találmánya, de remek dolog. Ez sem formátum egyébként, hanem kódolás. Kiterjesztést (konténert) tekintve lehet a végeredmény mov, mkv, ts, szóval sokminden. Évek óta mindent ebben veszek fel, szerintem még azelőtt is hogy az Apple behozta volna ezt. Több gigabájtot lehet spórolni videófelvételeknél ezzel.

Megintcsak azt tudom mondani hogy merjetek átlépni a 90-es évekből a jelenbe, és tessék elkezdeni használni ezeket a formátumokat. Talán lassan elérjük hogy a gyártók felpakolják a szükséges programokat, kodekeket a gépekre eleve - igazság szerint a legtöbb gyártó már meg is teszi, tehát ha nagyobb nevű gyártótól veszed a laptopot, akkor azon ezek rajta lesznek alapból. Ha sufnituningban telepíted vagy magad rakod össze, akkor nyilván nem, akkor neked kell eszedbe jutnod feltenni.

Ezek:
HEIF bővítmények

és ez HEVC videókhoz:

Mindkettő hivatalos Microsoft bővítmény szóval nem vírusos. Utóbbit sok esetben ingyen előretelepítve megkapod, ha nem akkor 350 Ft… de igazából ezt se muszáj megvenni mert nem ők találták fel a spanyolviaszt. Ha normális lejátszót használsz, annak van beépített HEVC támogatása, illetve nem is kell túlzásba vinni mert modern hardvereken hardveres dekódolási támogatás van, asszem már intel 6. gentől, de felette biztosan.
Itt többen csettintenek, hogy VLC Media Player, mert az jó (ja, jó fapados egy cucc) végülis igen, azzal is működik de azért ott a HDR és a hardveres dekódolás terén igen komoly hiányosságok vannak.

Sokkal jobb opció a Mirillis-féle SPLASH videó lejátszót használni, ennek is közel 10 éves múltja van és bizony ez volt az egyik első olyan lejátszó ami remekül, gyakorlatilag mindenféle videókártyával adott hardveres dekódolást és ez a trend azóta is megmaradt, szépen frissítik.

@ gunar hagyjuk már ezeket az “iphone fan” meg “android fan” jelzőket. Olyan gagyi és sértő. Persze vannak ilyenek de remélhetőleg nem ezen az oldalon. Azt jó tudni, hogy minden telefon avul, méghozzá elég gyorsan. Pár évente mindegyiket cserélni kell. Jelenleg azt mondanám hogy kb. 4 év ameddig kényelmesen (értsd: bosszantó komprimusszumok nélkül, inkompatibilis appok tömege nélkül) lehet használni egy telefont. Legyen az iPhone, vagy Android. iPhone-nál ugye a 4 év szoftveres támogatás alap, ez nagyon rendben van (az a része már kevésbé hogy utána tollvonással hozhatnak egy olyan rendelkezést hogy kötelező az új iOS verziót minimumverzióként megkövetelni , ha frissíttetni akarod az appodat, vagy mint régen az iPhone 3G esetében amikor az csupán két főverziót kapott, sőt inkább csak másfelet, azt is elbaltázták és lelassították velük a telót, később a batterygate botrány és társai… ezek azok az oly csodás frissítések?), Androidnál gyártónként nagyon eltérő, de vannak azért gyártók (pl. Samsung, OnePlus) akik korrekten figyelnek a frissítésekre, pl. Samsungnál is garantálva van a 3 év szoftverfrissítés. Meg vannak, akik telibe tesznek az egészre, és semmilyen frissítést nem adnak ki, ezekkel is dunát lehet rekeszteni, emiatt kb. 4-5 főverzióval ezelőttig kell minden appot optimizálni. De ez ott kultúráltan megoldható, van egy minimum és egy célverzió is, a kettő közötti lavírozással, megoldható hogy mindenkinél jól menjen az app.
A “kispénzű” meg inkább ne vegyen egyiket se, mert nem lesz kispénze a javításokra, aztán onnantól indul a gagyizás utángyártott alkatrészekkel… Vegyen nyomógombost és gyűjtsön egy jó androidosra.

@ gunar a mini méret a múlté lesz, Androidon már most is a múlt mert senki nem optimizálja már arra az appjait, Apple-nél még azért megy mert az Apple megköveteli, és retrofit-ként még pár évig meg is fogja a kintlévő minik miatt, de ez a széria biztos, hogy kaszálva lesz mert nem fenntartható.
Én úgy fogalmaznék hogy a mostani alapméret lesz a kis méret, és (remélem) abba az irányba fog elmenni a dolog, hogy van ez a 6" körüli, picivel afeletti alapméret, meg a 6.7" körüli XL méret. Ez így jó, ezzel azért lehet dolgozni.

Abban @ WOLF09 -nak igaza van hogy az Apple egy piszkosul pénzéhes cég lett, rendszeresen árakat emel, különösen az iPhone ára rettenetesen magas, de a Mac-eké is az egekben… és nemcsak a magyar árak… meg ugye ez a legrammolás, hogy 8 GB RAM-mal adják (és nem bővíthető) a Mac-eket, és 64 GB-ttal az iPhone-t, na az nagyon gáz. Azért nem dícsérném az Androidosokat sem, mert a Samsung pl. hasonlóképpen kezd pénzéhessé válni, nézzétek meg a + és Ultra szériájuk árazását… eleve hogy van + és ultra széria, és nemcsak egy csúcsmodell, ez olyan mintha az Apple-től koppintották volna. Itt is régen volt AZ iPhone, amivel megkaptad mindenből a maxot, most meg van tengernyi modell, és ha a maxot akarod, az jóval drágább mint az alapmodell…

Én is elhagyom az Apple hajót sok év után. Mondjuk én mindig is kettős életet éltem, gondolom ez levehető a fenti sorokból, végignéztem mindkettő fejlődését és fejlesztettem is mindkettőre. Most viszont már csak Androidon fogok. Pedig ezek az M1-es Macek tetszettek, az első igazán innovatív lépésük sok év alatt, de nekem ennyi pénzért ne 8 GB-s modellt adjanak. Minimum 16 GB kellene minden Mac-be felár nélkül, ennyi pénzért…

Az Apple Supportot viszont meg kell védenem mert rendesek és a lehetőségekhez képest igenis segítenek. De nem elvárható tőlük hogy a Windows kompatibilitási nyűgjeit mind ismerjék, főleg amikor a gond abból adódik hogy a kérdező valószínűleg házilag telepítgette a Windowst és az itt linkelt alapelemeket kihagyta belőle. Ezt persze hogy nem tudja az Apple Support mert ha levesznek a polcról egy gyárilag Windowssal előtelepített szinte bármilyen laptopot manapság, azon ezek rajta lesznek és simán megy a HEIC, HEVC lejátszás.

@ Jadeye az MS Store-os iTunes jó dolog az automatikus frissítések miatt, de az Apple-nek még dolgoznia kell a post-install scriptjein mert nem indul el a szükséges szolgáltatás magától. Itt az a megoldás ha azt mondjátok az usernek hogy ne csak töltse le az iTunes-t az MS Store-ból hanem indítsa is el egyszer. Ott van a telepítés után a megnyitás gomb, ill. bekerül startmenübe is. Az első indításnál ez a szolgáltatás-regisztráció megtörténik.
Ebben más is bénázik, nézzétek meg pl. az Adobe Reader appot MS Store-ból. Rendszergazda jogot kér a telepítéshez és felerőszakolja a saját frissítőkliensét pedig az MS Store célja az lenne, hogy az (apple mac app store-hoz hasonlóan) centralizáltan, a háttérben, kérdés nélkül frissítgesse az appokat. És akkor jönnek az ilyenek mint az Adobe, akik ezt letojják és belecsomagolják a letölthető appba a legacy-régi frissítőkliensüket. Vagy az Apple aki még mindig nem ír rendes DCH drivert, nem beszél össze a Microsofttal hogy legyen alapból a Windows része az iPhone tetheringhez szükséges USB driver, neeem… szenvedjen csak az user.

Az iTunes önmagában is egy ezeréves elavult program, le kéne már cserélni vagy modernizálni. Macen megtörtént, Windowsról szokás szerint elfelejtkeztek. Itt kérem akkor lesz változás ha sokan megírjátok ezeket az Apple Feedback-re, addig nem.

További kellemes húsvétot mindenkinek,

gunar, nagyon érdekes mindaz amit leírtál, de lehet nem figyeltél eléggé… én nem akarok még pluszban vásárolni. Nekem nem kell semmilyen NAS. Van vagy 30-35 terabyte tárhelyem, ez olyan sok (legalábbis nekem) hogy talán ebben az életemben sosem használom ki az egészet. Ami meg a konvertálást/formátum kezelést illeti nekem Win10 van. Elhiheted nekem, hogy nem kezeli az említett formátumokat, különben nem írtam volna le olyan hosszan amit leírtam. Win11-re egyelőre nem akarok váltani olyan okokból, melyeket most sem időm, sem kedvem nincs leírni. Win11 valszeg azért kezeli neked, mert abba már belerakták a Win10-ből évek óta hiányzó kódeket.

Érdekes, egyelőre még 95%-ban mindenkinek PC van az asztalán, nem Mac.

Biztosítalak, hogy nem a M.Storebol töltöttem le soha, hanem csakis és kizárólag az Apple hivatalos oldaláról. És bocsáss meg… de nem vagyok hülye, mint írtam “még csak” 12 éve van iPhone-om, szóval tudom, hogy a készülék fel kell legyen oldva. Nincs zárolva amikor ilyesmit csinálok.

Mint te magad is utána leírtad, ez nem mindig opció… és hozzáteszem nem mindenkinek. Ezért írtam azt is, hogy az iPhone már csak azoknak jó, akiknek kb minden eszközük Alma. De nem mindenki milliomos, mert lássuk be, azért az brutál durva, ha azt akarod, hogy mindened Apple legyen. Nem hangzik rosszul, hogy iPhone mellett legyen egy Macbook, egy iMac, egy Apple óra, esetleg egy Apple TV, de szerinted Mo.-n hányan vannak, akik ezt megtehetik?! Max. pár tízezer, azaz a felső réteg, Tiborc és társai… de ezt hagyjuk inkább.

Igen, ismerem. Már kb egy éve töltöttem le Win10-re. Valóban az M.Store-ban van és ingyenes. De amikor “műteni” akarsz vele akkor kiderül, hogy az is kér valamilyen kódeket, amit külön kell letölteni hozzá és az már nem ingyenes. Okos, nem? Még mielőtt a Microsoftot szidná bárki, az említett eszköz nem Microsoftos, hanem az is valamilyen harmadik fél által készített cucc… szóval nagyon is fizetős. De nincs azzal semmi baj, hogy ezt nem tudtad, hiszen Te magad írtad le, hogy nem nagyon Windows-ozol.

Köszonom i4u! Nagyon érdekes dolgokat leírtál és úgy gondolom bárkinél értelmesebb és használhatóbb tanácsokat adtál. Kellemes húsvétot!

En csak csak rakotom a telefonom egy usb-lighning kabellel a windowsos laptopomra, megjelenik mint kulon meghajto, ott vannak a konyvtarakban a kepek es a videok, fogom es athuzom oket (mint egy kulso USBs meghajtorol). Sokeve idorol-idore igy archivalom le a telefonom media tartalmat. Ez csak nalam ilyen pofonegyszeru? Soha semmilyen kulso programot vagy itunest nem hasznaltam erre.

ez részünkről nem elvi kérdés, annak semmi értelme nem lenne, ez egyszerűen tény, hogy már régóta nem használunk Windows-t, ezért nem futunk ebbe bele.

én nem írtam, hogy ez réteg igény lenne! egyszerűen mi tényleg nem használunk Windows-t, nem elvből, hanem egyébként, és így tényleg nem futunk ilyesmibe bele. viszont azt meg pont a te hozzászólásod mutatja, hogy a közösség megválaszolta! :slight_smile:

nem vagyok én sem milliomos. épp ezért vettem használtan két Mac minit a szülőknek. a használt piacon szétnézve időnként lehet jó üzletet kötni. de persze ahogy írtam, ez sem mindig opció, nekem is több évbe telt, de azt a kínlódást, ami a Windows-zal volt folyamatosan, rohadtul untam, és hosszú távon sokkal több időt és bosszúságot megspóroltam ezzel.

és szerintem ez valahol nevetséges, hogy ennyit kell kínlódni a Windows esetén, mert korábban, amikor még nem volt Mac-em, egyszerűen nem így volt, gond nélkül lehetett használni a jailbreakes dolgokat, a custom firmware készítéséhez a PwnageTool-t, és az iTunes-szal sem kellett trükközni, egyszerűen működött minden. a Windows 7 utáni verziók óta pedig én azt látom, hogy csak egyre körülményesebb lett minden, ami Windows 7-tel még gond nélkül ment, és pont a képek-videók importálása volt az, ami nálam betette a kiskaput, hogy tényleg folyamatosan probléma volt a szülőknek, hogy a gépre kerüljenek a fotók és videók.

(a másik nevetséges dolog az iCloud Fotók, amivel szintén csak a probléma van szerintem, platformtól függetlenül, főleg akkor, ha mellé még a tárhely optimalizálását is sikerült bekapcsolni a felhasználónak, mert akkor aztán felejtsd el, hogy kábellel gépre dugva importálhasd a képeket.)

egyébként nyilván én sem Mac-kel kezdtem anno, ha jól emlékszem, csak 2010-ben tudtam megvenni az első MacBookomat, persze azt is csak használtan, ami egy 2008-as, sima MacBook volt, és még most is megvan, de már nem azt használom, mert El Capitan volt rá a vége.

Na de ezért van ez a fórum @i4u tudott neked válaszolni, te pedig fel tudtad tenni a kérdést. Azért futnak a reklámok, hogy a fenti dolgot megtehessétek egy olyan helyen, ahol biztonságosan tudtok beszélgetni, például a Facebook nélkül. :slight_smile:

Azért azt megkérdezném így utólag, hogy ezt a funkciót miért nem használtad? Ezzel, ha minden igaz simán lejátszható formátumot kapsz, amikor letöltöd a PC-re.

Nekem Fotók beállításokban megvan hagyva hogy eredeti megtartása, viszont Windows alatt iCloudban ki van véve a pipa az eredeti megőrzése mellől és nekem JPEG-ben tölti le a képeket. (Érdekes…)

Viszont ha kéne az eredeti HEIC formátum és Windows alatt vagyunk, ajánlani tudom a CopyTrans programját. Így nem csak meg tudja nyitni a Windows, de egy jobb klikkel konvertálhatjuk is JPEG-be, jó minőségbe. Teljesen ingyenes a program, SAJÁT felhasználásnál.

Itt a linkje: CopyTrans HEIC for Windows

Windows alatt így nézheted meg az iOS új fotó (HEIC) és videó (HEVC) fájlformátumait - Szifon.com igen erről itt írtunk néhány évvel korábban. :slight_smile:

Hát lehet neked is meg sokaknak, de engedd meg nekem, hogy én a telefonnal telefonáljak és pár apróságot csináljak mire elég a kicsi-mini, ha dolgozni akarok akkor előveszem a tabletet esetleg notit és azon teszem, nem a telefon a minden egyben, mert azt az android tudja, ott is a samu akinél egészen jó lett a DEX, az Apple meg ezért csinált gyorsan egy külön iPad OS-t erre, hogy dolgozni is lehessen ténylegesen.
Amiket meg az elején írtál, hát mindet tudom én ios és a Fan jelzőt meg a szó szoros értelmében használtam a barátomra, mert az, de mégis elismerte amit írtam, az hogy neked ez nem jön be úgy hát nekem nem probléma, senkit nem szoktam ezzel sértegetni, ha azt akarom másként teszem.

Ezzel ugye a samura gondoltál? Amikor visszahívták a szériát és hogy enyhítsenek a veszteségen, eladták a seregnek, mint bárhol gyulladó tűzgyújtó eszköz.

Akkor ezért miért is az Apple-t vádolod? Persze mint írtam sok mindenben van igazad és drága is meg úgy is csinálják a dolgaikat, hogy minél több mindenben rájuk legyen a user utalva, eszközök progik esetén is, de hát erről szól a piac.

“Ezzel ugye a samura gondoltál? Amikor visszahívták a szériát és hogy enyhítsenek a veszteségen, eladták a seregnek, mint bárhol gyulladó tűzgyújtó eszköz.”

Nem. Egy Apple-ös oldalon nem gondoltam a Samsungra. Azt hittem ez alap, hogy ha másként nem jelölöm akkor az Apple-ről van szó. De akkor leírom: Az Apple-re gondoltam. Értem, hogy szeretnéd védeni az Apple-t és ezért a batterygate-t meg sem történtként kezelni, meg megpróbáltad rátolni a Samsungra, de nem lehet. A “batterygate” néven elhíresült ügy egy elég híres és szerintem elítélendő lépése volt az Apple-nek, itt az oldalon is írtak róla és néhány külföldi országban meg is bírságolták az Apple-t miatta. Írd be a keresőbe, de összefoglalom:
arról van szó amikor néhány évvel ezelőtt az Apple fejlesztett egy sunyi funkciót, amivel titokban “lelassította” az iPhone-okat, lekorlátozta a teljesítményüket. Nem minden iPhone volt érintett benne, csak azok, amiknél (a hivatalos indoklás szerint legalábbis, amit vagy elhiszel vagy nem) az akkumulátor már “öreg” volt és ezért félő volt, hogy váratlanul kikapcsol az iPhone egy nagyobb teljesítményfelvétel esetén, amit majd így jól megakadályoznak. Igaz, hogy az eddigi trenddel szemben senkit nem kérdeztek meg erről, nem kértek engedélyt - pedig az iOS egy nagy előnye az volt, hogy nem ad engedélyeket a felhasználó tudta nélkül, de itt ez nem számított.
Voltaképpen a szűrésbe csak a néhány éves készülékek estek bele, a legújabbak nem, és felmerült a gyanúja hogy vajon mennyire “pontos” ez a szelekció, egyáltalán a valóban gyenge akkukat megbízhatóan ismerik-e fel, vagy egyszerűen csak kor alapján szűrnek, amikor is egy 2-3 éves akku még lehetne hibátlan.
Szó szót követett, és az Apple sok idő múlva de újragondolta a funkciót és már nem erőlteti rá sunyiban a felhasználókra. Már rákérdez a rendszer, tájékoztat ha aktiválódott ez a funkció és a beállítások van lehetőség kikapcsolni. Többek között az “akku állapota” lekérdezés funkció is emiatt került be a rendszerbe, illetve (ha érintett a telefonod és volt ilyen eset rajta) akkor ott van ennek a funkciónak a letiltási lehetősége a mai napig. Szóval nehéz lenne azt mondani, hogy nem volt ilyen.
De többek között emiatt volt évekig kedvezményes akkucsere lehetőség is az Apple-nél, minden országban így többek között Magyarországon is. Erről biztos hallottál, itt az oldalon meg úgy minden létező médiában írtak róla hogy emiatt a hivatalos Apple szervizek olyan áron adják az akkucserét beszereléssel együtt, mint a nem-hivatalosak szokták az utángyártott akkut “akcióban”. Szintén emiatt, mert érezték hogy valamit tenniük kell a hibájuk helyrehozásaként.

Ezzel szemben, a Samsungot ha már felhoztad, a Note 7 tűzesetei valóban igazak, valóban rendkívül súlyos tervezési problémája volt annak a telefonnak, ez nem is kérdés. De ez egyrészt nem batterygate néven futó eset, az kizárólag az iPhone-t jelenti, másrészt a Samsung kicsit máshogy reagált az esetre: az első tűzesetek után (melyeket szintén kérdés nélkül visszavettek), azonnal elismerték a globális problémát és világszinten visszahívták az összes Note 7-et. Mindenkinek tűzálló dobozt küldtek futárral a visszaszállításhoz, ezenkívül jelentős kompenzációt kapott mindenki és választhattak a vételár + kompenzáció, vagy ingyen más Samsung (akár drágább) modellre váltás + jelentős mértékű kompenzáció mellett. Mondjuk ez el is várható volt, mert többeknél lakástüzet okozott a Note 7, szóval ez a minimum. Azóta azonban tanultak az esetből és nem volt több ilyen.

Az iPhone batterygate esete ehhez képest nem olyan durva, legalábbis nem volt veszélyes, hanem csak szimplán rettenetesen tisztességtelen volt ezt az ügyet eleinte sunyiban kezelni, ráerőltetni a felhasználókra egy olyan módszert amit egyrészt nem kértek, másrészt a jellegéből adódóan könnyen elképzelhető volt a téves felismerés kockázata, és a megoldás pedig, miután eleinte semmilyen tájékoztatást nem kaptak róla a felhasználók, arra késztette őket hogy vegyenek újabb iPhone-t mert a mostanijuk nagyon lelassult.
Emiatt azóta is nagyon haragszom az Apple-re.

@SzifonAdmin @Jadeye akkor ezt a cikket érdemes lenne frissíteni ugyanis (évekkel ezelőtt) megjelent a HEIC kiegészítő Windows-ra, amit linkeltem feljebb, célszerű lenne nem a 3rdparty eszközt ajánlgatni a felhasználóknak, hanem a hivatalos, mert sokkal egyszerűbben használható.

én is azt linkeltem előtted, ha megnézed.

Az lehet, de én nem a hozzászólásról hanem a cikkről beszélek ugyanis a keresővel azt találják meg az emberek, nem a random hozzászólást. Ott ezt írtátok:
“Fotók (HEIC)
A fotókra sajnos a Microsoft még semmilyen megoldást nem kínál, így ebben az esetben harmadik féltől származó programot kell feltelepíteni, ami beépül a rendszerbe. Ezáltal az ilyen formátumú fotók már a Windows esetén is könnyedén megnézhetőek, akár a beépített képnézegetővel is.”
Erről van szó, ez téves cikk, és a kereső is ezt a cikket hozza találatként amit linkeltetek szóval szerintem frissíteni kellene.

Lehet hogy a cikk írás idején így volt, de már régesrég nem így van, és a cikk nem lett frissítve pedig nem sokkal a megjelenése után jött ki a bővítmény. (2018. januárjában jelent meg a bővítmény)
Ezt kellene orvosolni szerintem.