Hibernálás Macen

Megoldható-e, hogy az asztali gépet (Mini, Studio) hibernáljam? Asszony állna át Windowsról Mac-re és nála ez az alap felhasználási mód. Ezer megnyitott alkalmazás, ezer megnyitott dokumentum. Este hibernálja a gépet, reggel bekapcsolja és mindent ott folytat, ahol abbahagyta. Ugyanez, ha hosszabb időre elmegy itthonról. Az Alvó mód nem szerencsés, mert bár van szünetmentes, itt elég gyakori az áramszünet és simán kikapcsolhatja a gépet és elveszik minden. Most a szünetmentes is úgy van beállítva, hogy áramszünet esetén pár percen belül hibernálja a gépet.

Ez a feature volt sok-sok eve a “safe sleep”. Eredetileg minden Mac laptopon be volt ez kapcsolva, desktop gepeken, kezzel kellett kapcsolni.

Apple doksi: What is safe sleep on Mac? – Apple Support (AU)

Kezzel egy “pmset” nevu terminal parancs segitsegevel konfiguralhato ez, a “pmset -g” kiirja az aktualis allapotot, ami nalam (mivel ez egy mac portable) 3. A man szerint a default erteke ‘0’ desktop gepeknel (sleep only), ‘3’ hordozhato gepeknel (sleep+hibernacio, ebredni sleepbol ebred, de ha elment a villany, akkor hibernaciobol ebred), ezen kivul lehet az erteke 25, ami csak hibernaciot jelent. Neked szerintem, az lenne a legjobb, ha 0-rol atkonfiguralnad 3-ra. Igy ha elkuldod majd sleepelni a gepet, akkor kozben tol egy hibernaciot is, es ha volt aramszunet, vagy lecsaptad a konnektoros kapcsolot, akkor hibernaciobol fog ebredni, egyeb esetben pedig siman sleepbol.

Mivel, csak portable gepem van, igy nem tudom megmondani, hogy Sonoma eseten is mukodik-e meg ez, anno, regen (10.13-ig volt desktop gepem), ott meg mukodott.

Köszi! A pmset -g-re a következőt dobja:

System-wide power settings:
Currently in use:
disksleep 10
powernap 1
womp 1
networkoversleep 0
sleep 0 (sleep prevented by useractivityd, powerd, coreaudiod, coreaudiod, bluetoothd, sharingd)
Sleep On Power Button 1
ttyskeepawake 1
tcpkeepalive 1
autorestart 0
standby 0
displaysleep 0
borroneo@Borroneo-Mac-mini ~ %

Ebből melyik lenne a számomra fontos sor?

A másik, hogy megpróbáltam futtatni a pmset hibernatemode 3 parancsot, amire azt írta:
‘pmset’ must be run as root…

Itt vesztem el végleg. :slight_smile:

és arra mit dob, ha ezt írod be:

sudo pmset hibernatemode 3

Ha ezt írom be, akkor bekéri a jelszót, amit megadva csinál valamit, de nem írja mit. Leellenőrizni nem tudom, mert a pmset -g-re nem írja a hibernatemode állapotát.
De a lényeg, hogy a gép ugyanúgy nem hibernál. Beállítottam 3-ra és 25-re is, majd az Alvás gombra kattintva elalszik a gép. Kihúzva majd visszadugva a tápkábelt és újra bekapcsolva elveszíti a nem mentett munkákat (pl. Photoshop).

Nalam a “pmset -g” kiirja a hibernatemode es hibernatefile opciokat is, amit nalad nem jelenit meg. Lehet, hogy ezek nem is leteznek, ha a gep nem hordozhato (ezt elvileg, a “pmset -g cap” parancs ki tudja irni)? Mindenesetre, a hibernalas nem fog menni hibernalasi allomany nelkul, tehat lehet, hogy neked ezt is be kell konfigolnod, amit szerintem, siman, mezei rootkent is menni fog, azaz a “sudo pmset hibernatefile /var/vm/sleepimage” lesz a parancsod.

Szerk: elsetaltam egy Apple storeba, es megneztem egy iMac 24"-en. Nincs listazva a -g-nel sem a hibernatemode, se a hibernatefile. Viszont, a man ott is irja ezeket az opciokat.

Szia, köszi! A pmset -g cap parancsra ezt írja:

Capabilities for AC Power:
displaysleep
disksleep
sleep
womp
autorestart
standby
powernap
ttyskeepawake
tcpkeepalive

Lefuttattam a sudo pmset hibernatefile /var/vm/sleepimage parancsot, de nem hozta létre az hibernatefile állományt.

Probaltad ujrainditani, hatha azutan letrejon?

Igen, természetesen.

Már ez a hibernate mód sem nagyon áll össze, hiába állítom 25-re, akkor is alszik a gép (világít rajta a Power LED). Valószínűleg ez egy régi dolog és az új rendszereken - Apple Silicon, Ventura, már nem működik. Érdekes, hogy az Apple ennyire mostohán bánik az asztali rendszereikkel, szerintem a hibernálás egy alapvető asztali funkció lenne.