Hogyan mentsük le az iCloud-fotókból az összes, 2021-es fotónkat és videónkat?

Eredetileg itt jelent meg: Hogyan mentsük le az iCloud-fotókból az összes, 2021-es fotónkat és videónkat? - Szifon.com

Én magam mindig évekre bontva archiválom, tehát mentem el a fotóimat. Fontos tudni, hogy bár az iCloud fotókönyvtár egyfajta mentés, de nem nevezhetjük archiválásnak. Egyszerűen azért, mert a felhőben szinkronizálódnak az eszközök, tehát ha több készülék van a családban és az egyiken törlünk egy fotót, akkor az azonnal a másikon is törlésre kerül. Továbbá sokszor…

Ezért szeretem ezt az oldalt, sok hasznos infót, segítséget lehet innen szerezni. Köszönöm az egész éves munkátokat.
Sikerekben gazdag boldog új évet, és jó egészséget kívánok!

1 kedvelés

Mi pedig pont ezek miatt a hozzászólások miatt csináljuk napokig a részletes cikkeket! :slight_smile: Neked is sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk! :slight_smile:

Köszönöm! Ez a cikk is pont aktuális ‘életmentő’ számomra! :blush::ok_hand:

Most merültem bele pont a témába, pár észrevételt megosztanék.

Először is, mindig a Microsoft Store-ból kell leszedni az iCloud alkalmazást, mert az óránként automatikus szinkronizálja az icloudba mentett képeket, videókat. Próbáltam exe fájlként leszedni az apple oldaláról, mert nem vagyok oda a Microsoft Store-ért, de az nem szinkronizál, hiányosan töltött le nálam. Ez betudható annak hogy régebbi verzió.


Ennél a képnél az lenne a lényeg, hogy a képek neve mellett van egy felhő alapértelmezetten, ez azt jelenti hogy iCloud-on van csak fent, onnan tölti be ha rámegyünk. A képeken jobb klikk majd Always keep on this device-ra kattintva, az összes kijelölt képet, videót le tudjuk menteni.


Itt már látható egy teli zöld kör benne fehér pipával, így jelzi hogy ez már a gépünkön van. Amennyiben ez nem így van, nem tudjuk másolni sem szerkeszteni a képet.

Saját tapasztalat, remélem segít megérteni a dolgokat. Amennyiben valahol tévedtem, bocsi előre is.

1 kedvelés

Úúú nagyon szépen köszönjük az észrevételt, nyilván a Windows-osat nem tudtam tesztelni, így ez most nagyon jól jön! :slight_smile: Köszi!

ez fura, mert az iTunes esetén pedig jellemzően pont fordítva van, hogy az Apple oldaláról leszedett működik biztosan rendben, míg a Microsoft Store-osnál tudnak problémák előjönni.

Ha az Apple oldaláról szedtem le, nem volt szinkronizálási lehetőség, itt óránként automatikusan szinkronizál, meg úgy látom iCloud Drive-ot meg iCloud Fotók-at mintha egy meghajtó lenne, tudok oda-vissza alapon másolgatni. Továbbá ha az Apple-ös verzióval csináltam mentést, létrehozott egy tömörített fájlt, ami ráadásul hiányos is volt, pedig fent volt a fotók között a hiányzó darab. Nálam Win11 alatt a Microsoft Store-os verzió működik jól, iTunes-om meg nincs, arról nem tudok nyilatkozni.

Érdekes, én épp ellenkezőleg gondolkozom és még azokat a képeimet is felteszem a fotók appba, amiket régebben, más eszközökkel készítettem. Régebben én is mappákba rendezgetve archiváltam a fotókat és ugyan manuálisan meg-meg nézegettem őket, semmihez sem fogható, amikor a fotók app egy témába szedve ajánlja fel megnézésre a hagyományos papírképek beszkennelt változatait a napokban készültekkel (pl. karácsonyi témában, vagy a gyerekeim fejlődéséről).

Jobban is bízom abban, hogy az Apple szerverparkja kisebb eséllyel fog leégni, vagy tönkremenni, mint egy saját merevlemez, vagy bármi más tároló.

A túl sok képre meg az a taktikám, hogy legalább havonta átnézem az elmúlt időben készült képeket és csak azokat tartom meg, amelyek igazán fontosak (ha ugyanarról a témáról készült több kép kicsit más szögben, akkor csak egyet tartok meg). Így nem lesz túl sok sem és ami van, azokat viszont tudom élvezni. Ha lementeném valahová, akkor körülményesebb lenne visszanézni őket.

Ezzel önmagában semmi baj sincs, de sajnos az Apple rengetegszer tesz olyan dolgokat, amikről a felhasználók falnak mennek. Példának okáért én 5-8 éven keresztül az Aperture alkalmazásába tettem minden fotómat, amit szép lassan megszüntetett a cég, és most már használhatatlan is. Ott van nagyjából 2TB-nyi fotóm abban az adatbázisban, rendezve. Szinte megnyitni sem tudom őket. Valamikor ki kell majd bányásznom de ez kb 200.000 fotó.

Aztán ugye megváltoztathat bármilyen támogatást, Te mondjuk nem frissítenél gépet még mondjuk 5 évig, de egyszer csak az Apple nem támogatná a jelenlegi szoftveredet és a felhős képek nem jelennének meg. Ahogy szép lassan kivezette a fotóstream szolgáltatást is, pedig én mai napig használnám.

Ezek a dolgok rohadt idegesítőek. Nyilván, a kizárólag mappákba rendezés sem opció, mert nem szép. Nem lehet bennük keresni stb… Ezért kényszerből maradtam a Photos appnál, de kimenetem belőle a képeket, vagy elmentem az adatbázist vagy valami, DE nem a felhőbe tartom őket.

Ha az alap probléma az, hogy az icloudból nem lehet megbízhatóan letölteni a képeket megosztáshoz és ez perceket vehet igénybe, akkor miért lenne jobb az ha egy NAS-on vannak a képek a nappaliban? Pláne hogy egy jó NAS + min 2, de inkább 4, NAS használatra tervezett vinyóból sok évnyi cloud előfizetés kijön.
Azzal egyet értek h csak az icloudban tárolni nem ideális, én ezért tartom ott is és csinálok backupot is.
Amúgy a tárhely optimalizálás sokat javult az elmúlt években, én nem emlékszem olyanra hogy ne tudtam volna valamit letölteni az elmúlt 1-2 évben, max csak valami szar internet kapcsolat esetén, de arról meg az apple nem tehet.

az alap probléma nem ez, hanem az, hogy az iCloud-fotók nem ilyen típusú tárhely, hanem csak szinkronizálós, vagyis azt nem tudod vele megcsinálni, hogy csak ott legyenek fent a képek és videók, hanem azoknak a készüléken is rajta kell lennie. és sokan ebbe futnak bele, amikor a telefonon elfogy a hely, és törölgetni kezdenének, hogy ha törölnek valamit, az mindenhonnan törlődne olyankor.

ezért ha valaki azt szeretné, hogy a telefonjáról törölhesse a képeket és videókat, de azokat valahol tárolni akarná, viszont sok tíz vagy száz GB-ról van szó, akkor arra vagy egy (de igazából ugye több, hiszen egy mentés nem mentés!) külső HDD vagy egy NAS inkább a megoldás a gyors elérhetőség miatt. bármi felhő szolgáltatás esetén a szűk keresztmetszet az internetkapcsolat.

És aki méginkább biztosra akar menni, az a HDD/NAS mellett ki is nyomtatja old school módon a fotókat és úgy rendezi fotóalbumokba mint a régi szép időkben… :slight_smile: Google Fotóknál van is lehetőség ilyen formában albumot rendelni. Vannak azok a típusú képek amik megérdemlik az ilyen fajta archiválást is. Mondjuk egy emlékezetes nyaralás vagy esetleg esküvő.

Kedvet csináltál a mentéshez. Pedig én is vacillálok, hogy mi a jobb, ha minden ott van a telón és a MAC-en, vagy ha csak egy rövidebb időszakot tartok fenn. Baromi jó csak úgy visszanyúlni 5-6 évre bármikor. A NAS-on csak akkor nézem, ha keresek valamit.

“Szerencsére” valami nem stimmel. Akár a Cloudról, akár a telefonról vagy MAC-ről akartam lementeni a fotókat, eltűnt belőle a készítés dátuma. Mindent átírt a mentés dátumára.

Ha a nem módosított verziókat próbáltam exportálni, akkor maradt csak meg az eredeti dátum. De így meg HEIC formátumban hagyja a fotókat, és elvesznek az esetleges módosítások is.

Ez így nem ok nekem.

Max egy buta biztonsági mentést tudok létrehozni. Azt meg eddig is folyamatosan mentette a DS photo a NAS-ra.

Ha van jó megoldás arra, hogy megmaradjon az összes exif adat, de legalábbis a készítés dátuma, akkor ne tartsátok magatokban légyszi.

1 kedvelés

Köszi! Számomra nagy segítség a cikk!

1 kedvelés