iOS 14: akár utcára pontos időjárás-előrejelzést is kaphatunk, még hazánkban is!

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/07/22/ios-14-akar-utcara-pontos-idojaras-elorejelzest-is-kaphatunk-meg-hazankban-is/

A Dark Sky alkalmazást itthon nem annyira ismerjük, de külföldön, főleg az USA-ban rendkívül népszerű (volt). Az ottani technológiának köszönhetően a Dark Sky lényegében percre pontosan megmondta, hogy mikor fog esni, amit végül az Apple múlt évben fel is vásárolt. Ezt a percre pontos előrejelzést ugyan integrálták az iOS 14-be, de ez az opció hazánkban…

Na, azért ezt a kását nem eszik olyan forrón. Nem vagyok meteorológus, de lenne tudomásom olyan szuperszámítógépről ami ennyire pontos modellt futtat. Azt persze el tudom képzelni, hogy 10 percre előre pontos a jóslat. De egy órára előre már nem.

Azért a légnyomás és páratartalomból már lehet 10 percnél többet is tudni

Én is 90% fölött jósolok 10 percre, de az kp 10 km2- es területre igaz. Mivel 30+ éve minden nap a tavon vagyok, és abból élek, hogy hajózok, ezért az életem múlik rajta. Igaz, hogy a saját káromon jutottam el idáig. Ha egyetlen felhő van fölöttem, akkor sem tudom megmondani 100 m- es pontossággal, hogy hol fog fújni alatta a szél, és hány perc múlva. A WRF és GSF modell sem képes még rá (tudtommal).

Tök érdekes, hogy otthon magyarhonban, kb 90% fölötti volt nálam a találati rátája, viszont külföldön egy csomószor mellé lő. Hegyekben gyakran -az még oké is lenne, hisz ott pillanat alatt tud ez változni-, de sokszor alföldön is mást mutat két órával korábban, mint a tényleges.

És ha még azt ismeltalálja majd, hogy melyik napon lesz az adott időjárás…

Sajnos mióta megcsappant nagyon a légiközlekedés, nagyon sok magas légköri adattól elesnek a meteorológusok (amit korábban a repülők gyűjtöttek).