iOS 15: ütközhet az iCloud Privát Átjátszó a szolgáltatók korlátlan közösségi, zenei és egyéb csomagjaival

Eredetileg itt jelent meg: iOS 15: ütközhet az iCloud Privát Átjátszó a szolgáltatók korlátlan közösségi, zenei és egyéb csomagjaival - Szifon.com

Az iCloud Privát Átjátszó egy olyan új szolgáltatás az iOS 15-ben, amivel egy sokkal biztonságosabb és privát módon gyakorlatilag bármilyen hálózatra csatlakozhatunk és böngészhetünk az interneten, használhatjuk az internetkapcsolatot igénylő alkalmazásainkat. Biztosítja, hogy az adatok titkosítva és két különböző internetes átjárón keresztül hagyják el a készülékünket, hogy senki ne tudja az IP-címünket, helyzetünket és böngészési…

Miért? Wifire le lehet? Én úgy tudom csak a MAC állítható / SSID.

Kicsit fura az a mondat logikailag.

Sziasztok,
a privát átjátszó nemcsak a Safari forgalmát titkosítja, az internet kapcsolatot igénylő alkalmazásokét pedig nem?

Szevasztok. Nekem fizetős az icloud privát. Ez csak a bétában lesz így vagy mindíg? Gondolom korlátlan netes csomag esetén nem számít, ha használom.

Ahogy elnézem ez az alap 5 GB-os csomag esetén nem érhető el, így kikapcsolni sem lehet. :slight_smile:

Közben teszteltem párat, és számomra egyértelműnek tűnik: csak a Safari adatforgalma biztonságos és privát, az appok adatforgalma nem.
Ha tehát pl. a Facebookot böngészőből nyitom meg, akkor biztonságos és privát, ha appot használok, akkor pedig nem az, pontosabban csak annyira, mint eddig is. :slight_smile:

Azaz mégsem olyan, mint egy VPN, mert a VPN - ezt is teszteltem - a teljes mobilos adatforgalmat titkosítja, mindegy milyen böngészőt vagy applikációt használok, wifin és mobilneten egyaránt.

Én azért még rá nyomtam a VPN-t is :smile:

persze, bemégy az adott Wi-Fi hálózat beállításaiba, és ott ki lehet kapcsolni.

javítottam a cikkben, hogy egyértelműbb legyen, hogy ez (jelenleg csak) a Safarira vonatkozik.

1 kedvelés

nem maga az iCloud Privát Átjátszó a fizetős, hanem az az iCloud előfizetési csomag, aminek a része.

Wifire és mobil adatforgalomra is kikapcsolható a privát átjátszó külön külön is.

Ebben az esetben viszont a szolgáltóti rész értelmezhetetlen, mivel azok előírják, hogy az adott alkalmazás korlátlansága csak abban az esetben él, ha applikáción belül használják őket. A Youtube a böngészőből belrszámít a forgalomba, appból nem. Netflix, stb. ugyanez.

és akkor mi van abban az esetben, ha a Facebook app beépített böngészőjében nyílik meg valami link mondjuk? az minek számít?

No,

Megfejtettem! :smiley: Tehat, tobb dologrol van szo. Letezik ugye a Safari “Hide my IP” szolgaltatasa, es letezik az “iCloud Private Relay” szolgaltatas. A ketto kozott van valamennyi kapcsolat, de alapvetoen azt latom, hogy:

A Safari “Hide my IP” szolgaltatasat a Safari beallitasain belul, tudod bekapcsolni, ami nalam igy nez ki:

safari_hide_my_ip

Az “iCloud Private Relay” nevu szolgaltatas, amit be tudsz kapcsolni az iCloud beallitasokban, es be tudsz kapcsolni ezutan az adott WiFi halozatra is es mobilhalozatra is. Ez az iCloudban a beallitas:

Adott WiFi halozatra:

A mobilhalozatoknal pedig:

Ha bekapcsoltad, az “iCloud Private Relay”-t, akkor ez minden forgalmat, fuggetlenul attol, hogy ez egy alkalmazasban, vagy a Safariban vagy barhol mashol keletkezik es NINCS titkositva (tehat pl. sima http://) az keresztul lesz zavarva az Apple szolgaltatasan keresztul. Ha az “iCloud Private Relay” beallitasnal, megnyomod a “Turn on for Safari” gombot, akkor a Safari beallitasoknal, a “Trackers and Websites” kategoriara fogja bekapcsolni a “Hide my iP” szolgaltatast.

Ha pedig bekapcsolod a Safari “Hide my IP” szolgaltatasat, akkor, minden a bekapcsolt kategoria fele iranyulo forgalmat, tehat a http:// es a https:// forgalmat is at fogja zavarni az Apple szolgaltasan keresztul. Itt ugye annyi segitseg van, hogy eldontheto, hogy mindent, vagy csak a tracking siteok iranyaba indulo forgalmat teritse-e el. Ez a beallitas pedig ertelemszeruen csak es kizarolag a Safari beallitasaira vonatkozik, ezert a Safari beallitasain belul talalhato.

Tehat alapvetoen a Safari beallitasa mindent atiranyit, ami a Safarin belul tortenik, az iCloud Private Relay pedig jelenlegi allapotaban csak es kizaroalg a nem titkositott kapcsolatokat iranyitja at. Tehat olyan szolgaltatoi kedvezmenyeknel, ahol a kedvezmenyezett alkalmazas nem titkositott kapcsolaton at erte el a sajat szolgaltatasahoz szukseges szervereket, abban az esetben tenyleg utkozhet a Private Relay szolgaltatassal.

A legegyszerubben, mindezt letesztelni es kiprobalni pedig az ipify oldalaval lehet, mert ez elerheto http:// es https:// kapcsolaton keresztul is:

https:// hasznalataval: https://api.ipify.org?format=json
http:// hasznalataval: http://api.ipify.org?format=json

3 kedvelés

itt még azt hozzátenném, hogy a Vodafone külön kiemeli az oldalán, ha valaki belép a fiókjába, hogy az iOS 15-tel érkező Privát átjátszó esetén nem érhetőek el a korlátlan közösségi élményt nyújtó csomagjaik (Passok), így náluk biztosan érdemesebb ezzel csínján bánni.