iPhone keresése ismeretlen felhasználótól?

Sziasztok! Ma hajnalban a barátnőm egyik iPhoneja elkezdte lejátszani az “elveszett iPhone keresése” hangot és meg is jelent rajta az üzenet, illetve e-mailben is megérkezett az értesítés, hogy hangot játszottak le a készülékén.
A probléma csak az, hogy minden Apple eszköze a lakásban van, rajta kívül pedig senki más nem ismeri az AppleID-ja belépési adatait. Elég ideges lett, hogy ki férhet hozzá jogosulatlanul a fiókja iPhone keresése funkciójához, így pl. követhetik a tartózkodási helyét (lakhelyét, munkahelyét), de akár távolról törölhetik is az eszköze tartalmát (a helymeghatározástól jobban fél).
Van ötletetek, hogy hogyan férhet hozzá más a fiókjához, illetve mit lehet ellene tenni?

Ha nincs bekapcsolva a tobb lepcsos hitelesites (akar a 2 lepcso akar a 2 faktor), akkor ha tudom a jelszavadat, akkor be tudok lepni a fiokodba. Ha egy jelszot tobb szolgaltatasnal is hasznalsz es ezen szolgaltatasok kozul legalabb 1-nel tortent adatszivargas (volt tobb nagy szolgaltatonal ilyen az elmult idoszokban), akkor a kozos jelszo miatt ide is be tudnak lepni.

Ez ellen ugy lehet vedekezni, ha sehol (de tenyleg sehol) nem hasznalod ugyonazt a jelszot (ez peldaul ellenorizheto iOS 12 es Mojave alatt is, mert azoknal a jelszavaknal a keychain felkialtojellel figyelmeztet, amiket tobb helyen hasznalsz) valamint ha be van kapcsolva valamilyen 2. csatornan torteno hitelesites, amivel a belepest meg tudod erositeni.

Ha az email fiokot nem modositottak de a jelszavat igen, akkor kerni kell egy elfelejtett jelszot, majd igy visszaszerezni a kontrollt a fiok felett (es azonnal bekapcsolni a maodik faktort). Ha az emailcimet is modositottak, akkor en elso korben felvennem a telefonos kapcsolatot az Apple Supporttal, hatha nekik van barmilyen otletuk.

Engedélyezve van a kétlépcsős hitelesítés és nem használja sehol máshol az AppleID jelszót. Ez egyébként egy nemrég kapott céges mobil, amire a saját, egyéb eszközein is használt AppleID-t állította be. Beállításkor meg kellett nyitnia valami vodafone-os linket, amin keresztül települtek a cég által használt alkalmazások (Jabber, stb.) - én ilyet még nem láttam, nem tudom, van-e köze esetleg a riasztáshoz, egyáltalán hogyan lehet webes linken keresztül alkalmazásokat telepíteni, szoftveres beállításokat megadni? Megkérdezte a rendszergazdákat a cégnél, de ők azt mondták, hogy a GDPR miatt nincs jogosultságuk az iPhone keresése funkció használatára, csak távoli törlésre (bár ezt sem tudom, hogyan, ha egyébként a felhasználói fiókba nem tudnak belépni. Futunk egy kört az Apple Supporttal, hátha okosabbak leszünk.

Ha beaktivalom egy keszuleken a Find my iPhonet (tehat, ‘A’ aktivalta ezt a szolgaltatast), majd a ceges uzemelteto feltelepiti a konfiguracios profilt (tehat ‘B’ telepiti a profilt), attol meg az eredeti keszulekhasznalo (pl. ‘A’, aki korabban hasznalta ezt a telefont, csak visszakertek tole es nem lepett ki megfeleloen) aktivalhatja a Find my iPhonet. Nem tiszta nekem a torteneted.

Mit jelent az, hogy ez egy nemreg kapott ceges telefon? Kaptal egy bontatlan telefont, kibontottad, akitvaltad, majd a Vodafone leirasa alapjan telepitetted ra a konfiguracios profilt es az egyeb belso hasznalatu appokat? Vagy hogyan kerult a telefon hozzad?

Nem az enyém a telefon, hanem a barátnőmé, tehát a részleteket sajnos csak úgy tudom továbbítani, ahogy ő elmondta nekem - értelmes felhasználó, de rendszergazdai dolgokról fogalma sincs, hiszen nem ez a szakmája. Bontatlan új telefont kapott, ő bontotta ki, Hello-tól szépen beállította saját ID-jával új telefonként, majd megnyitotta az üzenetben kapott vodás linket, ami ezek szerint konfigurációs profilt telepített. A rendszergazda a kérdésére annyit mondott, amit beírtam, hogy nem ők indították a find my iphone hanglejátszást, illetve saját állításuk szerint erre nincs is jogosultságuk. A barátnőm nem tud tőlük “szakmaibbat” kérdezni, nekem meg nincs közöm a cégükhöz, így nyilván épeszű rendszergazda nem is adna nekem semmiféle felvilágosítást a beállításaikról, policykről, egyebekről.

Kozben megneztem, a Find my iPhone (de csak ez), beenged ugy is, ha nem adom meg a 2 lepcsos azonositot (ezt mas is leirja). Tehat ebben az esetben szerintem az tortent, hogy a parod, egy mar korabban hasznalt es kikerult jelszot hasznal. Ne tegyen ilyet.

1 Like

No, sikerült beszélni az Apple Supporttal. Szerintük az történt, hogy be van kapcsolva az automatikus szoftverfrissítés és éjszaka lefutott egy frissítés, aminek a végén a zárolt képernyő miatt “becsipogott”. (???) Mármint ez csak elméleti feltételezés a részükről, mert ez lehetséges, mást nem tudnak elképzelni. Én ugyan ilyenről még nem hallottam (bár ez nem jelent semmit), meg a kollégák telefonjai közül egy sem produkálta ezt - bár nyilván azonosak a beállítások és akkor azok is frissülnének - de jobb híján elhiszem :smiley:
Mindenesetre jelszóváltás megtörtént. Köszi a segítséget!

A rendszer automatikusan lezárta ezt a bejegyzést 2 nap után. Több hozzászólás nem engedélyezett.