Jobb-e az iPhone egy hagyományos DSLR fényképezőgépnél?


#1

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2018/11/06/jobb-e-az-iphone-egy-hagyomanyos-dslr-fenykepezogepnel/

A fenti kérdésre nem könnyű választ adni, mert ahány ember, annyiféle fotó, helyszín, és megvalósítás létezik. De nézzük meg, hogy manapság megéri-e fényképezőgépet vásárolni, vagy elég-e az iPhone kamerája. Nagyon-nagyon sokszor belefutok olyan YouTube videóba, ahol DSLR fényképezőgéppel mérik össze az iPhone kameráját, és sokszor úgy hozzák ki az iPhone-t, hogy az sokkal jobb. Ez…


#2

a mirrorlesst nem mondanam modernebbnek az slrnel… inkabb mas :+1:
a mostani gepek is tele vannak automata programokkal…


#3

Az már régen rossz, ha a dslr-keresőjében nem azt látod ami el fog készülni. A mirrorless gépek nem modernebbek, inkább csak mások, van előnye és hátránya is a dslr-hez képest, egyszerűen csak más.
Jó képet bármivel lehet készíteni, művészeti értelemben mindenképp, pixel minőségre viszont felesleges összehasonlítani a telefonok körömnyi objektívjét és szenzorát akár még egy mezei bridge géppel is…


#4

Miért szerinted azt látod? Felhúzod az ISO-t 12000-re kifog égni a kép napközben, de te mégis csak azt látod, hogy teljesen jó a kép, addig ameddig el nem kattan. :slight_smile:

Amúgy a mirrorless a jövő, a Sony a legújabb gépeiben megmutatta mennyire ott van a toppon szoftveres téren, csak idő kell, hogy még jobban kiforrja magát.


#5

De nem húzza fel az ISO-t mert:
1, tudja mit csinál
2, a ződ téglalapon van az üzemmód kapcsoló, és csak nyomja az expó gombot mint süket a csengőt.

Amúgy az újabb DSLR-ek élőképen tudomásom szerint jelzik a kiégni akaró részeket (de most nem tudom csekkelni, mert nem hoztam magammal a gépem, bosszankodtam is miatta, hogy iPhone-nal kellett naplementés képet lőni a GoldenGate-ről, szar is lett) amit egy normális konverterben azért elég jól helyre lehet hozni… Expó után viszont tuti jelzi, ha visszanézed.
Inkább legyen kiégett mint mosott részlettelen pixelhalmaz…

Mirrorless-é majd akkor lesz a jövő, ha lesz normális markolatuk, elég viccesen nézne ki egy szappan méretű gép a 300/4L-en :D.


#6


Meg ez a függőleges sávosodás is panoráma módban, full gáz… :frowning:


#7

Igen ez idegesítő, de automata uzemmódba még ilyet se tudna a DSLR, utólag kéne fényelni, állítani stb. Nyilván ebbe bele lehet menni. A cikk célja az volt, hogy nem teljesen a DSLR a hibás, ha valaki az iPhone-nal jobb képet tud készíteni, mivel a DSLR-hez nincs tudása. Viszont a DSLR gyártók is lerakhatnának jobb szoftveres megoldásokat.


#8

Kár ezen vitatkozni, mert meg is fordíthatjuk: mennyit kell dogozni egy szoftveresen agyondolgozott képen hogy normális legyen (kb minden telefon túlszaturált színekkel dolgozik, az objektív bénaságát túlhúzott vonaléllességgel próbálja leplezni stb. egyébként meg egy nagy grízmassza az egész).

A hozzá nem értést a szoftver sem tudja kiküszöbölni.

Instára fészre meg teljesen alkalmasak azok a képek amik telefonnal készülnek (a facebook egyébként még tovább ront a képen), arra hogy a barinő megnézze a tegnapi sopping eredményét a mobilján, tökéletes lesz. Ott kezdődik a különbség amikor szeretnél egy A/4-es fotónyomatot csináltatni a képről. Azonnal sírva fakadsz, hogy telefon helyett nem a DSLR géped volt a kezedben…


#9

Már maga a cím is vicc.
Az iPhone-nak (meg általában a mobiloknak) borzasztó képeik vannak. Nem is értem, hogy lehet összehasonlítani egy kisujjkörömnyi érzekelőlapkát egy FF érzékelővel, vagy egy profi objektívet egy lenyelhető méretűvel?
Persze, lehet, hogy a telefon kijelzőjén klassznak tűnik a kép, de az sima parasztvakítás, ahogy már többen is leírták. Fotókkal foglalkozom (retusálás, fotómanipulációk, stb), egy lapon se lehet említeni a mobilos képeket a komolyabb gépekkel készültekkel. Sajnos már azokat is rég elérte a szerencsétlen megapixel-hisztéria, így szintén tele vannak szoftveres szarakodással, de azért ne legyünk már komolytalanok.
Az általam valaha látott (nem nagyformátumú) legjobb digitális fotók Canon 5D-vel készültek, mindenféle “Mark” nélkül. Már a Mark II-ben is valami 24-25MP lapka volt, mindenféle “okosítással”, a képek nem igazán játszottak egy ligában.


#10

a cikk címe nem vicc, sokan ugyanis következetesen állítják azt, amit a cikk címe kérdésként feltesz – majd a cikk pont ezt írja le, hogy mire jó a mobil, és mire nem.