Kipróbáltuk a Tesla Model 3 Highland verzióját

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2024/05/05/kiprobaltuk-a-tesla-model-3-highland-verziojat/

Amennyiben még 2013-ban azt mondtam volna, hogy szerintem 10 év múlva, 2023-ban a Tesla adja majd el a legtöbb új autót a világon, akkor biztos bolondnak tartottatok volna ezért a kijelentésemért, pedig pontosan ez történt. Amikor először vezettem egy Teslát, már akkor éreztem, hogy ez lesz az autózás jövője, és előbb vagy utóbb minden autógyártónak követnie…

Az elektromos autózást egyelőre használhatatlannak tartom fővárosi viszonylatban. Budapesti lakótelepen lakva, azt látom, hogy a ház körül, aminek a parkolóját P+R parkolónak használják a T. autósok, napközben 160, estétől reggelig 110 autó parkol. A 110 itt lakó reggel elmegy, jön helyette 160 P+R-es. Kérdésem: ha mindenki elektromos autót használna (mert ugye ez lenne a kitűzött cél) hány darab töltőállomás és mekkora energiaigény biztosítandó egy ekkora parkolóhoz, hogy mindenki fel tudja tölteni a járművét akár napközben, akár mondjuk a délután 4 órás hazaérkezés és az este 10 órai lefekvés között? További kérdés, hogy aki napközben tölti, hogyan veszi le a kocsit a töltőről és szabadítja fel a helyet, miközben a munkahelyén tartózkodik tizen-x km távolságban? Ehhez képest a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autót bárhol 5 perc alatt megtankolom, és megyek tovább. A hosszútávú, napi 6-700 km-es utazásokról nem is beszélve.

Több ilyen témájú videót kellene megnézned, v elolvasni pár erről szóló kifejezetten a villanyautózással foglalkozó portálon a cikkeket és nem is kérdeznél ilyeneket, mert tudnád rájuk a választ. Amugy kicsit gondolkodva főleg ha műszaki ember vagy, megint csak ott lennének a válaszok, mert mind az orrod előtt van kb és ha nem a villanyautózás ellenes “ligában” játszol, akkor már nem is ezek lennének a kérdések, mert aki ismeri a témát, tudja ma már ez egyik sem igazán kérdés, az EV-k mai szintjén, bár töltő még valóban igen kevés van, kb mint a 80-as években benzinkút és a füstösök pedig sokkal régebben kezdték, nem 10-12 éve voltak az utakon mint most az EV-k.

Csak szólok ez nem így van, mert megint a Toyota volt a ludas ebben, a Tesla csak a Model Y-ból adott el mint az egy típusból a legtöbbet, még a szegény kínai BYD is beelőzte a Teslát az össz eladott autókat nézve és itthon meg a Suzuki a nyerő 2023-ban. :thinking: A többi csúsztatást már meg sem említem, de mindegy is ,mert láthatóan “teslafan” a cikkíró, igazán átfogó autóismeret mentesen.
Sok érdeme van a Tesláknak (Musknak) amiket érdemes lenne követni, akár másolni is a többi gyártónak, több olyan dologgal szemben, amikben meg hát csalódást keltő tud lenni, de ezek vannak kevesebben ez tény. Írtam mindezt úgy, hogy sem nem utálom, sem nem rajongok érte, csak realista szemmel látom a többit is.

Bocs, de a cikk tele van hibás és pontatlan adattal, szándékos ferdítéssel.
Van a neten 1 oldal, ahol véletlenül sem szakmabeli szerzők szándékosan félretájékoztatnak, szektaként tolják a villanyautós bullshitet, ennek meg is lett az eredménye, szépen lassan fogy el az oldal.
Szerintem nem érdemes ezt a vonalat követni, ha autós cikket akartok írni kérjetek meg olyat aki ért hozzá és a Teslás muszkovita marketingből ki tudja hámozni a valóságot. Attól mert van benne egy tablet még nem fogtok hozzá érteni.
Ti eddig jól csináltátok amit csináltatok nem hinném, hogy érdemes felülni erre a vonalra éppen olyankor amikor a villanyautó eladások éppen a helyükre kerülnek (csökkennek), a tulajdonosok pedig lassan rájönnek arra, hogy a hatalmas értékvesztés miatt drágábban autóztak mintha taxival mentek volna mindenhová.
A villanyautózás ettől függetlenül egy remek dolog, bőven lesz helye a jövő közlekedésében, de a Tesla eddig becsapta a vevőit, Musk ígért fűt-fát nem gondolom, hogy a jelenlegi negatív spirálban ezt máshogy tenné a jövőben.
Összefoglalva a villanyautózás remek dolog, egy Tesla ezzel szemben egy életveszélyes közlekedőedény az alultervezett futóművel, a kieső kerekekkel, a Dacia-hoz képest is hanyag összeszereléssel és anyagminőséggel és lehetne folytatni.
Maradjatok az almás vonalnál abban a munkásságotok minden tiszteletet megérdemel, ezt az Muszkovita vallásháborút meg hagyjátok meg a szektásoknak.

Szia ZuboraF!

Írd meg, hogy hol laksz, melyik lakótelepnél és megnézzük mi van a környéken. Sokkal egyszerűbb kérdés megnézni neked milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél elektromos autóra váltani, mint több száz másik autóst is figyelembe venni. A többség arra fog menni amerre a legkisebb ellenállás van, ezt eddig is tudtuk. Sok olyan hely van ahol eddig tollasozni lehetett az úton mert a kutya nem járt arra, aztán egy új parkolózónától élhetetlen lett az utca. Ugyan így a te esetedben is, ha zárt lesz a parkoló vagy fizetős, akkor el fognak tűnni az ingázók. Vannak olyan kerületek, ahol már csak ott lakók parkolhatnak bizonyos időszakokban. Sok olyan lakótelep is van, ahol napelemet telepítettek, körbeszigetelték a panelt… ezek el fognak jutni oda, hogy lesznek okos töltők, ahova beállhatnak az ott lakók tölteni. Olyan helyen, ahol se napelem, se szigetelés valószínű a töltéssel sem fognak foglalkozni. Az 5.-ről lelógatott töltést meg nem ajánlom senkinek, veszélyes és tilos.

Kedves gunar!

Valóban a bevezetőben esetleg félreérthető, de a Beteljesülés bekezdésben megemlítem, hogy itt a Model Y-ról van szó. Valamint mindkét helyen be van linkelve a forrás, igen (kozben javitva a forras) adott model-ről van szó. Hamarosan cseréljük a forrást, mert a jato oldala jelenleg nem elérhető. Sajnos sokáig nem közölt a Tesla gyártási adatokat a Model Y-ról külön, mert a 3-assal egy soron készül. Ezért a közös trón szerintem jár nekik. Én szeretem az autókat és szeretem megosztani a tapasztalataimat mással. Nem vagyok autós újságíró és nem is akarok az lenni. Egy totalcar vagy autómagazin vagy autó motor hasábjain általában 0 szó esik a szórakoztató elektronikáról. Még Handrás is megemlíti a videójában, hogy le sem tölti már az adott autó alkalmazását. Van akit ez nem érdekel. Engem igen, minket igen is lázba hoz egy nagy kijelző, főleg ha azon csinálni is lehet valamit.

Kedves Ottokis!

Én szeretem az autókat és szeretem megosztani a tapasztalataimat mással. Nem vagyok autós újságíró és nem is akarok az lenni. Egy totalcar vagy autómagazin vagy autó motor hasábjain általában 0 szó esik a szórakoztató elektronikáról. Még Handrás is megemlíti a videójában, hogy le sem tölti már az adott autó alkalmazását. Van akit ez nem érdekel. Engem igen, minket igen is lázba hoz egy nagy kijelző, főleg ha azon csinálni is lehet valamit. Ez egy vélemény cikk, ami az én véleményemet tükrözi. Ha van pontatlanság amit szerinted javítani kéne, akkor írd le pontosan mire gondolsz.

Jelezzétek ezentúl ha ezt a fanboyos ömlengést toljátok véleménycikknek becézve, annak olvasására nem pazarolnék további időt.
Az első perctől kezdve hű olvasótokként próbáltam rávilágítani a problémára, nem nekem gond ha nem sikerül megérteni mi a baj a fenti cikkel.
Ha nem akarsz autós cikket írni, akkor ne az autóról írj hanem a benne lévő infotainmentről, ott még a véleményedet is szívesen olvasom a tényeken túl.
Tudom, hogy manapság néhány oldalon divat geológusként, közgazdászként, bukott fotósként autós híreket “szerezni”, de ettől ez a félretájékoztatáson kívül sehova sem vezet.

További eredményes munkát kívánok azon a területen amiben jók vagytok!

@Ottokis a cikk egyértelműen “vélemény” kategóriával van jelölve, és ha a szerzőnek ez a véleménye a cikk tárgyáról, azzal nincs semmi baj, hiszen ez egy vélemény, nem teszt, elemzés, bármi:

Nem is azzal van a baj, hogy vélemény, csak ne szerepeljen benne ennyi de ennyi pontatlan adat, féként mivel nincsen velük tisztában és az ilyen és hasonlóan pontatlan írások miatt van annyi EV ellenes ember, akik utána tovább terjesztik a téves dolgokat.
Sok hiteles EV teszt forrás van a neten és ezek ellenére sajnálatosan a kifejezetten arra (villanyautók) szakosodott portálokon is olvasni véleményeket, amelyeket ki tudja honnan gyűjtöttek be és teljességgel elrugaszkodottak a valóságtól, alapjaiban tájékozatlanok. Szvsz nem kellene pontatlanságokkal tovább fokozni ezt az állapotot, mert rengeteg tévhit kering már így is.
Véleményem szerint, a kezdő mondat ha az lett volna, " Ez egy magán vélemény, a villanyautózás szakmaisága nélkül, csupán felhasználói szemmel" (kb) :slightly_smiling_face: és még így is sokan veszik készpénznek sajnos bármit is ír a cikkíró, hiszen a FB-ot is alapul szokták venni rengetegen, azt pedig tudjuk mit ér. Ha pedig adatokat közlünk az olvasókkal, legyen már pontos ha lehetséges és ugye az.

Ezzel nincs is semmi baj, hogy más szemmel nézed mint a zújságírók, csak rengeteg tévhit kering már így is a neten az EV-kről és az emberek meg szentírásnak vesznek sok mindent, ha meg adatokat írsz, akkor azok legyenek pontosan, utánajártak és nem kötözködésből mondom. Elég régóta foglalkozom az EV-k teljes technológiájával, mert érdekel A-tól Z-ig, mivel új és autóbolond is vagyok, mindenféle fanatizmus mentesen. Sajnos akik Tesla fanok, többnyire egy vallás hívői és bármit is ír vki ami valós hibája adott típusnak, azonnal letámadják és megmagyarázzák, az miért is nem olyan hiba.
Olvastam olyant is fanoktól, hogy “a HUD fölösleges, Musk is megmondta” kb :face_with_raised_eyebrow: és hasonlók. Emiatt is írtam, hogy igen ott vannak az elvitathatatlan érdemeik és sok jó, követendő megoldásuk, de van jó pár ami meg hiány sokaknak és emiatt nem vennék. Sőt lassan kezdik beérni a régi nagyok EV-i mindenben, ez természetes is, bár úgy látszik nem kicsit elkéstek, hiszen a Tesla már elég nagyot kiharapott az autós üzletükből, a kínaiakról nem is beszélve. Én pl ne mvagyok márka fan autóban, ha EV-t veszek az mejdnem mindegy milyen logo van rajta. ha bizonyítottan olyan amilyent akarok.
Mindig szoktam mondani ha megkérdik, hogyan válasszon vki EV-t, hogy 1. nézzek körül a piacon és vegye lajstromba mi tetszik neki a pénzéért, majd nézzen meg minél több tesztet róluk, hogy legyen vélemény ellene és mellette, s megtudja valójában, az ő szokásaihoz jó lesz-e. Talán így nem fog csalódni, mert az elején vagyunk még nagyon ennek az EV korszaknak és bele lehet futni könnyen egy rossz választásba, csak mert az tetszett a legjobban címmel.

@gunar a cikk kategóriája egyértelműen ott van: vélemény. ha meg kell magyarázni, hogy ez mit jelent, akkor szerintem hagyjuk. :frowning:

ha a fenti mondataidban ezeket soroltad volna fel, és hogy mi a pontos, akkor már javítani is lehetett volna mindet. én viszont így biztosan nem tudok javítani semmit, mert sem azt nem tudom, mi az, ami (szerinted) hibás, sem azt, hogy mi kellene legyen helyette. a hozzászólásod sajnos semmi hasznosat nem tartalmaz ezzel kapcsolatban számomra.

Minek, mikor az első mondat sem lett lejavítva még mindig, pedig azzal kezdtem az első kommentemet.
Amugy az ablaktörlő és az index megoldása is kiverte a biztit, mert az ablaktörlő automatikája pl legendásan rosszul működött a M3-nak is, az meg hogy kitöröl a szélvédő széléig és a többi meg nem, hát hagyjuk, az index kart elhagyták (kb a 90% panaszkodik) és csináltak két idióta gombot egymás fölött, ez ugye a kormányt forgatva hol lent van az egyik irány, hol meg fent, mikor simán ha már erre vetemednek, csak az egyik kívül a másik mellette belül kellene és megoldva a dilema mert az nem változhat sosem (bár ez sem jó, de megszokhatóbb), volt még pár dolog, ne kelljen már lektorálnom a cikket kb.

lásd (az első hozzászólásodat egyébként nem ezzel kezdted, az első az a ZuboraF hozzászólására érkező válaszod volt):

ezt sem pontosan értem:

az, hogy X embernél ez kiverte a biztit, meg hogy hányan panaszkodnak, pontosan mit cáfol a cikkben a kolléga véleményén? egy véleményen mégis mit akarsz lektorálni a helyesíráson kívül?

én továbbra sem tudom, mit kellene kijavítani a cikkben, ami “ennyi de ennyi pontatlan adat”, mert eddig összesen kettő dolgot említettél, ezek közül az elsőre válaszolt a cikk szerzője, a másodikkal kapcsolatos véleményed pedig semmiben sem befolyásolja azt, hogy a cikk szerzője mit gondol.


a cikk első mondatát közben módosítottam erre: “Amennyiben még 2013-ban azt mondtam volna, hogy szerintem 10 év múlva, 2023-ban a Tesla adja majd el a legnépszerűbb autómodellek közül a legtöbbet a világon”

Köszönöm a segítő szándékot, de félreértés ne essék, eszem ágában sincs elektromos autóra váltani, legalábbis addig nem, amíg nem lehet lépten-nyomon, de legalább a lakóhelyen és a munkahelyen (és nem attól x km-re), tölteni a járművet. Továbbá addig sem akarok cserélni, amíg normális hatótávval és normális töltési idővel nem rendelkezik a technika (és véleményem szerint ezek egyhamar nem fognak bekövetkezni). Nekem nem opció az, hogy egy 650 km-es utat 3 nap alatt tegyek meg egy helyett. Mert lássuk be, pl. ezt a szakújságírói cikket olvasva, ahol csak Debrecenig szerettek volna eljutni autópályán, autópályatempóval az idézem „a legnagyobb hatótávolságú Volvo EX30 … Száz százalékra puffasztott akkupakkal” de nem sikerült sem oda-, újratöltés után pedig visszajutni sem. Ez 2x 230 km lett volna, holott a Volvo EX30 gyári hatótávja (ügyesen megfogalmazva) akár 476 km, mégsem sikerült ezt abszolválni egyszer sem. Attól független, hogy nekem nem tetszik ez az üzemmód, van olyan ismerősöm, aki teljes megelégedéssel használja a full elektromos autóját, igaz csak rövid utakra, és saját napelemparkról, a garázsban tudja tölteni a kocsit. Az már más kérdés, hogy kirándulni ő is benzinessel jár a biztonság kedvéért. Végül az említett cikk: Totalcar - Tesztek - Volvo EX30 Single Motor Extended Range

ha Teslát veszel, ahhoz rengeteg helyen van Supercharger, azon meg a nullára merített autót is nagyjából 1 óra feltölteni – egy Model S hatótávja pont 650km körül van, tehát elég lehet maximum egyszer megállni tölteni.

Na itt az idézetnél látszik mekkora hülyeségek lesznek ha vki9k félreértelmeznek vmit és csak azt veszik alapul ami ott és azon az egy helyen le vagyon írva. Akkora irdatlan sok baromság terjeng a neten és az emberek meg megszik, ahelyett, hogy máshol is utána olvasnának néznének.
Az meg hogy a Tesla töltők sok helyen vannak ok, csak baromi kényelmetlen lesz egy frissen áttérőnek, hogy le kell autóznia a pályáról mert kb egy sincs mellette mint egy hagyományos bkút, akkor inkább ionity-n töltenek sokan, mert bár felénk még kevesebb van, de az EU már nyugatabbra tele van velők szórva, igaz a Teslások akkor is inkább sort állnak és örömlánynak nézik a fillért, ha mellettük van 3-4 másik töltő is, ami akár még gyorsabb is mint az övék és nem kell vitatkozni, csak nyitott szemmel járni és spkat olvasni ,meg vlogokat is nézni ilyen témában, ez van, persze ott is tisztelet a kevés kivételnek, pl Szöcske a villanyautosok.hu -ról :+1: aki a free töltést is beáldozza inkább a megtakarított időért. ja MS sem fog autópálya tempóval (130km/h) elmenni annyit, mert az a WLTP és pálya tempó mellett nem lesz sose meg, arról nem is beszélve, hogy a Teslák egyik sajátossága, hogy a tippelője ugyan jó és a navi is jól számolja, csak vhogy a végén amit töltöttél kWh sosem annyi mint amit vársz, na jó előfordul pontos is. Erről is vannak tesztek, pl HAndrás kamerájából is és a TeslaBjorn is ezt támasztotta alá párszor, az 1000km-es teszteken.
JA!
ZuboraF!
Kellene nézni pár 1000km-es tesztet és rádöbbennél mennyire tévhitben élsz, mert 9-10 óra alatt abszolválja sok mai EV és megint csak TeslaBjorn aki sokat csinál sok nem teslával is ilyent, sőt zömmel már azokkal. Lehet ám a neten a hülyeség mellett hasznosat is lelni, tudok pár elismert és hiteles tesztelőt ajánlani ha valóban érdekel a téma.

Mondjuk pont annyira kényelmetlen mint lemenni tankolni a pályáról, hiszen csak az tankol közvetlenül az autópályán, akinek céges az autója vagy szarja a pénzt.
Vagy csak én emlékszem rosszul hogy mennyivel drágább a benzin azokon a kutakon és mennyivel olcsóbb lemenni és 500 méterre tankolni?

Majd ha jönnek a nagyobb kúthálózatok, pl Total már látványosan elkezdte Franciaországot telerakni, és ha ki akarod fizetni annak az árát hogy ott töltessz, akkor ott fogsz tölteni és nem mész le a Tesla superchargerhez. Ott még kapuk is vannak, meg ezer körforgalom hogy tényleg “kényelmetlen” legyen.
Egyébként a Tesla mindig szar helyzetből indult, mert a) nem engedték az autópálya pihenőkbe, b) nem akarta kifizetni az árát, hiszen fillérb…szók, cserébe ezért tud egy SuC profitot termelmi, míg pl. egy Ionity csak valaki pénzét viszi.
Persze hogy nem volt egy olajtársaságnak sem célja hogy oda engedjék a töltőket. Most kezdenek csak felébredni.

Persze ebben is ott figyel sok igazság, de akinek kell az ott tölt ahol tud és a baj, hogy nem tud még elég sok helyen a pályák és főutak mentén sajnos, de hát emléxem mikor kezdő jogsis voltam, akkor is meg kellett tervezni kb, hogy hol fogok tankolni, mert közel nem így állt a kúthálózat (Bp-en kívül, de itt is kevesebb volt sokkal) Pont emiatt kellene kb minden pihenőben legalább 2db AC töltőt telepíteni, akár dinamikus osztással is ha szükséges, hogy elmúljon minden EV-sből a para, mert max lassan, de tudna akkor kb bárhol tölteni. Ezek már rögtön v akár csak a későbbiekben, mikor már lesz rendes tölőhálózat itthon is, átavanzsálhatnak “vésztöltő”-vé.
Na meg persze az EU-nak nem az LMBTQ-ra kellene ekkora figyelmet fordítani, hanem a rendes töltőhálót kiépítésére és azok rendszerbe (online) állítására és normális karbantartására, hogy az üzemeltetők, akár büntetés terhe mellett ezeket betartsák. Értve az előbbi alatt, hogy a töltőkhöz kellő áramot is annak szolgáltatója, ne csak " 1xcsak" határidőre vállalja és ne ezeken akarjon meggazdagodni, telepítsenek föléjük tetőt, lehetőleg napelemekkel és tárolóval, sőt akár az olyan töltőket jobban támogatni, amelyek tárolókkal rendelkeznek és cserében kisebb forgalmú helyeken, alacsonyabb betáppal tudnak dolgozni, stb. Persze magasabb prioritással kezelni a fő közlekedési utak mentén elhelyezendő ultra DC töltőket és azokat, amelyekkel az utazók végre élvezhetik az autós kirándulásaikat EV-vel is. A töltők mellett pedig ne kelljen a “barnamacit” a fa mellé v bokorba helyezni és stb lehetőségeket sem hagynám ki, hogy aki üzemelteti az tudja is ezt tenni normálisan és ne kelljen horror árakat szabnia a megtérülés és fenntartás miatt. Jó hosszú lett ez, de még így sem teljes sajnos. :face_with_raised_eyebrow: