Kipróbáltuk az új 14 hüvelykes M1 Pro MacBook Pro-t – teszt és vélemény

Eredetileg itt jelent meg: Kipróbáltuk az új 14 hüvelykes M1 Pro MacBook Pro-t – teszt és vélemény - Szifon.com

Az Apple tavaly óriási pofont adott az iparágnak a saját tervezésű M1 chipjével, ami egyszerűen olyan teljesítményt és olyan kis fogyasztást hozott a számítógépes világba, hogy azóta is keressük a leesett állunkat. Idén azonban a techvilág a másik arcfelére is kapott egy hatalmas pofont a még brutálisabb M1 Pro és M1 Max chipek személyében. Egy…

Gratula a cikkhez, ma már ritka az ilyen részletes, átfogó, írásba leadott teszt :grinning:

Az Apple 1-2 éve jól láthatóan újra kezdi külön kezelni a hétköznapi és pro felhasználokat. iPhone-nál sem kell a pro-t megvenni, ha kell a jó kamera meg a jobb hardver, csak ha tényleg munkához kell.
Ugyan ez van végre mac-el is, hogy sima m1-es géppel az átlag felhasználó simán el lesz 4-5 évet gond nélkül.

Jó hogy végre mindenki megkapja azt, amit szeretne.

A nem átlag felhasználó is simán elvan m1-el évekig :slight_smile: kérdés mit dolgozik. Fotós, programozó stb, akkor haszontalan a pro vonal. Nem sok 4k-s videó esetén is azt mondanám, hogy csinál egy kávét amennyivel több ideig renderel a gép. Napi 10 videót tolok ki magamból, akkor már több erő kell.

Pár napja próbálom belakni az új 14"-os M1 Max 10/16/24 32GB RAM laptopomat. Személyes észrevételeim a cikkel kapcsolatban:

  • Én az ezüst változatot vettem, előtte is ezüst MBP-t használtam. Semmivel nem csúszósabb az új laptop, mint a korábbi változatok. Nyugodtan lehet továbbra is fél kézzel tartva rohangálni vele - de a súlynövekedés egyértelműen jelentős érzésre. Az olcsó feeelinget nem tudom, mire értette a cikk szerzője, abszolút az elvárt prémium minőséget hozza a laptop minden porcikája.
  • A notch: persze, erről most “kötelező” írni… a valóságban semennyire nem zavaró, észre sem veszem, hogy ott van, csak ha mellé kell kattintani a menüben (mondjuk én 95%-ban asztalon, külső monitorral használom, amin nyilván nincs is notch).
    De a legfontosabb: felejtsük már el ezt a “csak videósoknak kell”, meg “átlag felhasználónak elég a sima M1” dolgot… én nem renderelek videót. Viszont folyamatosan nyitva van 2-4 böngészőm egy rakás nyitott lappal, megy a Mail, Skype, pár texteditor, valamilyen kódoló program (Dreamweaver, vagy VS Code), a zene AirPlayen megy ki a laptopról, és ezek mellett időnként megy Lightroom Classic + Photoshop. A különbség ég és föld az előző, 16GB-os i7-es MBP-mhez képest - és azért nem vettem eddig sima M1-et, mert már nem akartam 16GB RAM-mal szenvedni. Azért választottam a MAX-ot a Pro, helyett, mert igenis sokat számít a 400GB/s memória-sávszélesség - hiába van X db processzormag, ha nem tudják elég gyorsan elérni a RAM-ot (azt meg hagyjuk is, ha már a háttértárról kell írni/olvasni, akármilyen gyors az SSD). Szóval szerintem aki intenzíven használja a gépet, annak nem igazán kérdéses, hogy érdemes-e váltani… ez végre tényleg az a MBP, amire érdemes volt várni, tényleg nincs gyenge pontja sem teljesítmény, sem portok, sem akkuidő tekintetében - nem csak a szintetikus benchmarkok szerint gyors.
    Ami engem meglepett, hogy a vezetékes Magic Keyboardom nem működik vele a gyári USB-C átalakítóval… más vezetékes billentyűzet igen :confused: Apple Support szerint működnie kéne. De hát ez legyen a legnagyobb baj.

Ezt most úgy írtad, hogy az M1-et nem tesztelted ilyen szinten. Már pedig neked ezek alapján az M1 is bőven megfelelne nem kéne a nagyobb gép. Mi teszteltük az M1-es és ezt is, azért írjuk le a fentit nem véletlenül. Te úgy döntöttél neked megfelel a 14-es gép, és ezzel nincs is semmi gond, de ez memória függőséged is arra utal, hogy közöd sincs az M1-hez amiben már meglátszik a másféle memória kezelés az Intelhez képest.

Na mindegy.

1 kedvelés