Különféle problémák macOS Catalina 10.15.5 esetén

Sziasztok.

Szeretném megosztani veletek egy két tapasztalatomat, ezzel egyben indítani is egy vonalat ezen a fórumon is, mivel sajnos sok információ nem kering a hivatalos fórumokon sem a problémáról. Szeretnek az egyszerűbb problémákban segítséget is nyújtani, de a komolyabb esetekben segítségért kiálltani.

Első körben szűkíteném a hangra gondokat.

Tünetek:

–Gyakori hogy a TouchBar nem reagáll, ez nem csak a hangerőben jelenik meg.
–Digitális zaj a videó idősávjában való ugráláskor.
–Ha videót nézünk (VLC, QuickTime) szünetetltetés után nincs hang. Ez 4 módon oldható meg:
1. Software újraindítás
2. Activity monitor - coreaudioid - stop process (ez újrainditja a hang kext kiterjesztést, de ideiglenes)
3. Terminal - sudo killall coreaudiod (Külső perifériákat is reszeteli, szintén ideiglenes)
4. Jack használata: Bedug kihúz. (szintén ideiglenes)
(5) SEMMI KÉPP NEM AJÁNLOM, CSAK OLYANOKNAK AKIK SZERETNEK VESZÉLYESEN ÉLNI:

sudo kextunload /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext
sudo kextload /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext

–Komolyabb

  1. LogicPro playback során változó ideig van hang, majd a lejátszás folytatódik, viszont hang nélkül.
    Ez a probléma 44,1 kHz, 48 kHz, 88 kHz és 96-on is jelen van. Hiába való a külső hangkártya használata. Komolyabb digitális pultokra is küldtem multitracket és hasonlóak a tünetek.

  2. Final cut pro szintén a felsoroltakat produkálja

és ezt pontosan melyik modellen tapasztalod? mert lehet, hogy csak az adott típus esetén problémás. vagy másik gépen is jelentkezik ugyanez? ugyanezen a gépen nem Catalina esetén (tehát például külső HDD-ről/SSD-ről bootolva korábbi rendszert) jelen van a hiba vagy nem? vettél fel már róla hibajegyet az Apple-nek?

Jelenleg egy új MBP 16" de beszéltem számos kollégával a szakmában és hansoló problémákról számoltak be. Ez a gond már jelen volt a 10.15.4 nél is. Jelenleg is kommunikálok több hivatalos szervizpartnerrel, de nem tudnak tanácsot adni, Apple mindig ugyan az a válasz, hogy várjam meg az új frissítést, Valamint vannak megjelenítési gondok is a TrueTone kapcsán, ezeket még nem tudom pontosan leírni, jelenleg figyelem, van mikor épp a billentyűzet mondja fel a problémát. Hardwer diagnosztikát is futtattam, restoroltam a Catalinát, semmi változás.
Megoldani mindenképp a 16"-on szeretném, hiszen a projektek amelyeken dolgozom kisebb gépigénnyel nem kivitelezhetőek.

Linkeltem volna 2 videót a youtuberól, sajnos mint új felhasználó ezt nem tehetem meg.

Screenshot 2020-06-12 at 16.51.53

na mondjuk 16" esetén nincs is lehetőséged a Catalina előtti rendszerekre, úgyhogy azt ki sem lehet akkor próbálni. megnézheted a 10.15.6 bétáját is esetleg, de a legjobb szerintem az lenne, ha lenne ezekről a hibákról egyenként hibajegy a Feedback Assistantban, mert akkor lehetne látni, ha reagálnak rá az Apple mérnökei.

a Touch Bar esetén elég sok marhaság van amúgy, például több megnyitott böngészőlap esetén az aktívat kijelölő keret sokszor többszörösen is megjelenik, vagy hogy az emoji billentyűzet görgetése adott esetben nem indul el (ezek nekem már a Touch Bar megjelenése óta megvannak). de GPU-s hibákat is tudok mondani, hibásan megjelenő pixelek random helyeken, random időközönként, ez csak Catalina óta.

Rengeteg baj van a 16’-os Retina MacBook Pro-val, több ismerős is szólt már ezzel kapcsolatban köztük @Jadeye kollégának pl hardware hibája van. :confused: szomorú 1M-ért.

Nekem is a 16" MacBook Pro van, 10.15.4 esetében random újraindulások voltak, de 10.15.5 esetében szerencsére már nincsenek problémák. Cserélték is a Macbookot az újraindulások miatt, 5 nap alatt meg is jött az új darab Shanghaiból, még néztem is. Catalina telepítésnél ha magyar nyelv van beállítva akkor a VoiceAssistant elég érdekesen beszél, német illetve angol nyelv esetében semmi probléma nincs. Erről eddig nem tudtak, elvileg az első vagyok aki jelentette nekik, még jó, hogy angolul használok mindent. Nekem a gép közel 2M volt, és őszintén szólva nem igazán vagyok elégedett.

1 kedvelés