Lesz-e műholdas hanghívás és üzenetküldés az iPhone 13 modellekben?

Eredetileg itt jelent meg: Lesz-e műholdas hanghívás és üzenetküldés az iPhone 13 modellekben? - Szifon.com

A napokban több médium is lehozta, hogy iparági pletykák alapján, Ming-Chi Kuo szerint műholdas hanghívás és üzenetküldés érkezne az Apple által hamarosan bemutatásra kerülő iPhone 13 modellekkel. Ez már önmagában egy komoly hír lenne, de rögtön felveti a kérdést, hogy mégis milyen műholdas hálózat nyújtana ehhez lefedettséget, milyen feltételekkel és főleg milyen árak mellett, hiszen…

Hát szerintem van itt más gond is, nem tudom, hogy az IRIDIUM (vagy azóta bárhogy is hívják) mekkora telefon oldali kimenő teljesítménnyel dolgozott, de azt valószínűtlennek tartom, hogy a 2W körüli UL kimenő teljesítmény elég lesz ahhoz, hogy akár nyílt terepen is fel lehessen rádiózni egy LEO műholdig. Persze semmi sem lehetetlen, az FCC nagyobb teljesítményeket enged meg pl wifi esetén is mint más ilyen szervezetek, szóval az USA így esélyes, de máshol ennek nagyon kicsi esélyét látom SAR problémák miatt.

Esim is van még sem támogatja “senki”. Ahol meg van ott is extra az előfizetéshez. Feltöltő kártyával nem megy. Jó nagy lehúzás. Hát még ez mekkora lenne!

Már miért ne támogatnák sokan, csak itthon nem akarják a szolgáltatók a T. kivételével, ahol már régóta teljesen normális dolog az eSIM és extra pénzbe sem kerül.
A műholdas okosság meg hát igen, az ha lesz akkor az biztosan extra lesz, de nem lenne hülyeség, bár alig van hely ahol ne lenne legalább GSM, így kérdés az hogy kinek is lenne rá szüksége valóban és ezért megéri-e minden telót azzal szerelni.

Menj el itthon 500 m feletti hegyekbe kirándulni és rájössz, hogy milyen korlátos is a hazai GSM lefedettség még ismert nagy látogatottságú részeken is.
Ráadásul más vonatkozáshoz képest (4G, 5G) ezen a hegyi lefedettségi téren nem is látom a fejlődést az utóbbi években. Gondolom, nem éri meg a szolgáltatóknak, az állam pedig szabályozói oldalon nem erölteti, de olyan állami támogatású programot sem indít erre, mint a kistelepülések szélessávú internet elérésének biztosítása.
Szóval szerintem igény az itthon is lenne a GSM-en túli kommunikációs megoldásokra, akár műholdasra is. Kérdés, hogy egy egyszeri túrázó ezt meg tudja-e majd fizetni.

Ha számoljuk azokat a helyeket amiket említesz, talán belefér az “alig van”-ba és igen nem annyira szoktam 500m felett mászkálni itthon, de a hegyek között óhatatlanul lesznek árnyékolt területek amikre jó lenne a műhódvétel valóban. Addig is ez műhód egy olcsó alternatíva lehet, ameddig nem lesz olcsó szolgáltatás ott is. :crazy_face:

Az is lehet, hogy “csak” segélyhívásra lesz benne.

Ez lenne a legjobb.
Mert maradna az igazi offline kikapcsolódás kombinálva egy jelentősen magasabb vészhelyzeti biztonsággal.
Engem speciál megnyugtatott volna a legutóbbi 20 km-es apa-fiú túrán, amikor egy gyönyörű vadregényes szurdok szakaszon 4 órán keresztül se emberrel se térerővel nem találkoztunk egy ilyen háttér biztonság mondjuk egy sima bokaficam esetére.
Egy biztos mobil nélkül teljes a kikapcsolódás :sunglasses:

Az Apple főleg követő, nem újító. Mivel a műholdas hívás/üzenetküldés/net más telefonokban még - finoman szólva - nincs kifejezetten elterjedve, nem hiszem, hogy éppen ebben akarna a cég első lenni a piacon.

Azért ennek jobban is utána olvashattál volna. :slightly_smiling_face: