Linus Tech Tips: jobb hűtéssel javítható a MacBook Air teljesítménye

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2020/06/27/linus-tech-tips-jobb-hutessel-javithato-a-macbook-air-teljesitmenye/

A MacBook Air az Apple könnyű, vékony, utazásra tervezett laptopja, ezért a legtöbben nem a legnagyobb teljesítményt várják el tőle. A Linus Tech Tips YouTube csatornánál azonban megpróbálták jobb hűtéssel javítani a teljesítményét. A céljuk az volt, hogy elérjék az alap 13 colos MacBook Pro értékeit. Nézzük meg, hogy sikerült-e nekik! Összehasonlításhoz a Cinebench tesztjét…

-** Linus szerint az Apple nem tett meg eleget a MacBook Air hűtésének tervezésekor, de igazából nem a teljesítmény volt az elsődleges szempont a gép tervezésekor**

Inkább az volt a céljuk, hogy a legócskább és legolcsóbb alkatrészekből egy hulladékot gyártsanak, amit 10x-es áron tudjanak árulni! Az emberek 90% meg összefossa a bokáját az örömtől, ha egy ilyen túlárazott hulladékot vehet… Ugyan ez a gép nem apple felirattal műanyag házban kb 250-300 dollár lenne!

Remélem eljön majd az az idő, amikor az emberek azt mondják, hogy ez már kicsit sok! Elég!
De ez lehet, hogy nem az én életemben lesz! :joy::nerd_face::nerd_face::nerd_face::rofl:

a műanyag ház jobban hűtene, mint az alumínium?

Ebben melyik komponens az ócska? Pontosan be van határolva a célközönsége, a felhasználási területe. Nekem is MBA-m (igaz 2018-as) van, és amire, ahogyan használom tökéletes, 250-300£ műanyag szarok sorban hullottak szét a kezem alatt. Tanulság: laptop==specifikáció. A másik az OS. Ha kell a macOS, akkor mit csinálsz? Most jön a: “de mi az amit Windowson nem tudsz megcsinálni?!” mindent mindenen, sôt még ott a Linux is, több mint használható. Egyéni preferncia kérdése. Nekem megért 1200£ az, hogy azóta mióta megvettem, meg sem nyekkent a gép, stabil, megbízható.

Az óriási melléfogás ebben a gépben a CPU elégtelen hűtése. Habár rendelkezik a gépház ventilátorral, az nincs összekötve heatpipe-on keresztül a processzorral. Ez óriási pancserség, a legolcsóbb, elavult gépek sem ilyen bénák.
Így tulajdonképpen a MBA csak passzív hűtésű. Sokkal több ideig lehetne vele magas számítási igényű feladatokat ellátni, ha épeszű módon tervezték volna a hűtési rendszerét, így viszont nagyon hamar kénytelen levenni a CPU teljesítményét, nehogy túlhevüljön.
Hasonlat: vennél egy olyan szép, elegáns, menő autót, ami modern, elég erős motorral rendelkezik, de csak olyan futóműt kap, amivel képtelenség 80-nál többel haladni?

Szerintem nincs hiba az Air-el. Persze lehet mindenkinek véleménye. Nálam más gyártó készüléke szóba se jön, nem, nem akarok vindózt, a Linuxot nem ismerem de nem is érdekel. MacOs-t akarok és kész. Az Air-t azért vettem mert kellet egy készülék, ha úton vagyok, email, tervrajzok megtekintése, naptár, meg pár apróság. Erre tökéletesen megfelel és nekem nem melegszik. A fent emlitett hasonlat nem teljesen helyét álló mert inkább azt mondanám, hogy nem várom el azt a teljesítményt egy 100 LE kocsitól mint egy 200 LE-től.

A gepben egy Ice Lake Y sorozatu processzor van, 10W illetve 9W TDP-vel. Hiaba adsz neki izom hutest, ez erre van kitalalva. En a 4 magos, i5-os peldanyt probaltam, ha azt nekiallsz terhelni (a terheles alatt 20-30 perces cpu intenziv feladatot ertek), lathatod, hogy a borda tokeletesen eleg arra, hogy ne legyen szukseg throttlingra, mert stabilan tartja az 1.2-1.6 GHz-t, ami mar eleve turbo orajel, tehat a hutes jobban teljesit, mint amire szukseg volna (a CPU homerseklete ekozben 95-100 celsius fokos tartomanyban mozgott, de mivel 100 C a T junction erteke, ezert ezzel semmi de semmi baj nincs). Ha a hutessel tenyleg baj lenne, akkor rovid uton le kellene esnie az orajelnek 1.1 illetve az i7 eseteben 1.2 GHz ala. A ventillatornak ebben az esetben csak keringeti a levegot. Elkepzelhetonek tartom, hogy a T2 vagy az SSD szamara fontosabb a legmozgas, mint a processzor szamara.

Nem kaptam 100 ezerre, olcsobban pro teljesitmenyt, bruhuhu.