MacBook vásárlás

Sziasztok,

Nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdést.
Most jött el a pillanat, hogy Linux-ról és Windows-ról váltsak Macbook irányba. Programozással, webfejlesztéssel foglalkozom. Nem igazán szeretnék "1 mill-t " költeni gépre, ahogy tudatlanul körbenéztem, egy 2015-ös MacBook pro megfelelő lenne (tárhelyet és RAM-ot is lehet bővíteni benne, ha jók az értesüléseim).
A kérdésem az lenne, hogy hol lehet megbízható helyről Macbook-ot vásárolni, illetve használ gép esetén mire kell odafigyelni. Legfőképpen az érdekel, hogy vane olyan, hogy le van tiltva a gép, hogy minden fiók ki van -e a gépből jelentkeztetve. Azt hiszem iPhone-nál van, hogy nem lehet, csak pár alkalommal feltelepíteni rá fiókot. Gondolom elég láma kérdések, de hátha vannak javaslataitok.

Előre is köszönöm

a 2015-ös, retina kijelzős modellekben már nem lehet RAM-ot bővíteni. az SSD-t még lehet, de speciális típusú, lapka SSD megy bele, ami drágább lehet, mint egy sima SATA-s.

ez a cikkünk ugyan iPhone-okra vonatkozik, de a legtöbb tipp használható Mac esetén is – a legfontosabb, hogy bekapcsoláskor a rögtön nyomva tartott ⌥ (alt/option) lenyomásakor kér-e jelszót a gép. ha nem, az a jó, mert akkor nincs rajta firmware jelszó. ha kér jelszót, és az eladó nem tudja, nagyjából tilos megvenni, mert újratelepíteni sem tudod majd. nyilván nézd végig az összes gombot, billentyűt, csatlakozót, hogy működnek-e, csatlakozik-e Wi-Fi-re, megy-e a webkamera, hangszóró, mikrofon, milyen az akku állapota, stb.