MacRumors: az A15 és M1 chipek a vártnál tovább maradhatnak, mivel az Apple chip frissítései lassulnak

Eredetileg itt jelent meg: MacRumors: az A15 és M1 chipek a vártnál tovább maradhatnak, mivel az Apple chip frissítései lassulnak - Szifon.com

A MacRumors értesülései szerint az Apple több, a jövőben megjelenő terméke esetében is a saját maga által fejlesztett M1 chip mellett kíván maradni. Az Apple tavaszi “Peek Performance” eseménye után közzétett tweetjében Ming-Chi Kuo elemző azt írta, hogy a 2022-es MacBook Air az M1 chipet fogja tartalmazni, nem pedig a következő generációs, M2 chipet. Mindaz, amit…

1 kedvelés

“A frissítések lassításának több oka is lehet. A globálisan fennálló chiphiány és a TSMC következő generációs gyártásfolyamatainak késése mellett a fejlesztési költségek csökkentése is fontos tényező lehet. Nem mellesleg az Apple már régóta elkötelezett híve a fenntarthatóságnak, és meglátásom szerint ezzel a lépésükkel nagyban hozzájárulnak a világ elektronikai hulladékának csökkentéséhez.”
Erről egyáltalán nem vagyok meggyőződve:
1.) az Apple chiptervező részlegének három vezető mérnőke lépett le két éve a cégtől, és mentek át a konkurenciához a saját vállalkozásukkal, ami szerintem alapvetően befolyásolja a jelenlegi ütemterveket.
2.) az Apple minden, csak nem a fenntarthatóság elkötelezett híve. Próbált már valaki gyári szakszervizben iPod akkumulátort cserélni? Vegyél újat! Vagy az Apple-ön kívül számolta már ki valaki a töltő utólagos beszerzésének ökológiai lábnyomát (pl. csomagolás, szállítás, fuvarozás, etc.)? Ez egy burkolt áremelés, semmi köze a környezetvédelemhez.

az iPod már egy több éve halottnak tekinthető termék, mert érdemben már nagyon régen nem frissítette az Apple, és így a támogatása is kérdéses. a legutóbbi iPod touch idén lesz 3 éves, ami szintén nem segít ezen semmit, ráadásul 5 évvel egy termék megjelenése után pedig már pláne nem jellemző, hogy támogatva lennének hardveresen.

akkumulátorcserére iPod esetén típustól függetlenül a legjobb tudomásom szerint itthon eleve nincs és korábban sem volt lehetőség a hivatalos szervizpartnereknél, viszont garancián túli szervizben esetleg tudnak segíteni, ahol jellemzően 6 hónap garanciát kapsz a beszerelt akkumulátorra, míg az Apple-nél ez 3 hónap lenne.

és amikor 1-2 évente megveszed az aktuális készüléket, és gyűlik a feleslegesen megvásárolt hálózati adapter, fülhallgató, vagy kábel, amire nincs szükséged, az miért nem baj? hiszen amiatt nagyobb doboz kell több csomagolással, így kevesebb fér az azt is tartalmazó termékből egy konténerbe, ami miatt több konténer kell, stb.

Jájj! :smiley: Elütöttem!!! iPadot akartam írni, nem iPodot! :smiley: iPod nem volt a kezemben nagyjából 10 éve.
iPadet viszont nem javítja a szakszervíz, illetve az akkumulátort nem tudod cserélni.

Az adapterről írt válaszodat pedig egyszerűen nem is értem. Ilyen kijelentéseket én is tudok tenni, de amit Te írtál, az sima Apple-marketing. Én még nem láttam független elemzést arról, hogy azok az “újítások”, amelyeket a cég alkalmaz, milyen környezeti hatásokkal járnak. Aki egy 195-680 ezer forintot érő iPhone-t lecserél, az valószínűleg a régit eladja, vélhetően a töltőjével együtt, tehát neki kell egy másik töltő az új telefonhoz. Ekkor vagy megveszi a boltban rögtön az adaptert (új csomagolással, a mögötte álló logisztikával), ami nyilvánvaló áremelés, köze sincs a környezetvédelemhez, vagy megrendeli otthonról, amikor rájön, és akkor még egy adag logisztika kapcsolódik a termékhez.
Eltúlzott példa, de ezzel az erővel minek az új autókra kerék? Nyilván volt előtte is autója, használja annak a gumiját, nem? Ja, hogy nem használható kerék nélkül az autó, ahogy a telefon se töltő nélkül? Végül is kinek nincs a garázsban, a sufniban vagy a pincében néhány félig használt gumija? :smiley:
Az Apple szerintem az elmúlt időben minden vásárlóját hülyébe veszi, de mi büszkén és dalolva megvesszük a termékeiket, mert hozzászoktunk és ezt az ökoszisztémát használjuk évtizedek óta. De ennyi ez, nem több szerintem.

1 kedvelés

technikailag mindenben lehet cserélni, még akár az AirPods-ban is.

az iPad esetén akkumulátor árban teljes készüléket cserél az Apple, ami számodra vásárlóként többszörösen előnyös, hiszen egy új készüléket kapsz, ha pedig még elfogadják akkumulátorcserére, de már nincs az adott típusból készleten az Apple-nek, akkor könnyen járhatsz úgy, hogy újabb generációs és esetleg nagyobb tárhellyel rendelkező iPadet kapsz vissza cserébe.

És ebben mi a környezetkímélés? Hogy egy akkumulátor miatt lecserélnek egy amúgy működő készüléket?
Nem-szakszerviz valóban cserél bármiben akkumulátort, ez igaz. De az Apple miért is nem? Miért kell ilyen módon avultatni az amúgy tökéletes eszközöket?

nem mondtam, hogy ez önmagában környezetkímélő lenne, viszont az Apple feldolgozza a régi készüléket, és típustól függően felújítottként (refurbished) új életre kelhet.

a kerék itt nem jó analógia. kábel továbbra is jár hozzá, tehát tudod tölteni bármi adapterről, számítógépről. lassan már a fali konnektorokban is teljesen bevett dolog az USB-adapter, elosztókban dettó. egy rakás embernek meg pont ez volt a problémája, hogy feleslegesen veteti meg velük az Apple a számukra teljességgel szükségtelen tartozékokat.

mert a ragasztott kijelző miatt a szétszedés rizikós, eltörhet az érintőüveg, a kijelző, sérülhetnek a szalagkábelek, stb. itthon egy rakás dolgot eleve nem is engedélyez az Apple, ki kell küldeni az európai szervizközpontba, mert csak ott van rá technikai háttér és így jogosultság.

Szerinted az emberek tömegével veszik a töltőket a telefonokhoz? Mert ugye csak egy van…
Tele van a világ a korábban hozzáadott usb töltőkkel, ma már vadászni se kell azokat a hosszabbítókat amiken szintén van usb csatlakozó, mondhatni lassan alaptartozék lesz rajtuk. Fali aljzatokból is válogatni tudsz azok közül amin usb is van.
Ehhez képest a dobozok mérete a fele lett kb. Tehát egységnyi konténerbe 2x annyi telefont tud pakolni. Ez jelentősen csökkenti a lábnyomot…

Itt utána olvashatsz az Apple környezetvédelmi céljainak.
Itt pedig egy elég független írás.

1 kedvelés

“ …és típustól függően felújítottként (refurbished) új életre kelhet.”

…és bizony ez egy nagyon is működő modell tőlünk nyugatra, hiszen ott sincs kolbászból a kerítés. Sok ember dönt egy felújított, jóval kedvezőbb árú eszköz mellett. Nem mellesleg ez is a környezetvédelem egy (teljesen életképes) formája, fajtája, mindegy hogy hívjuk. Az is bizonyos tény, hogy több tényezőnek köszönhetően (szoftverfrissítés, anyagminőség, stb.) hosszabb a készülékek életciklusa. Az én XR-em 2.5 éves és egy darabig marad még. Tökéletesen megfelel a céljaimnak. Felújított telefon nem egyenlő a habib gsm-ben vásárolt, összekókányolt telefon minőségével. Hogy én mit töltök az iPad Air (ő sem mai darab már) töltőmmel? Nos: iPhone, iPad, Magic Mouse/Keyboard, AirPods.

1 kedvelés

Arról nem is beszélve, hogy évek óta létező lehetőség a “vezeték nélküli” töltés, amit akkor megvett valaki, azt használhatja a mai napig, max a gyorsabb töltés miatt korszerűsít, de akinek van egy jól és éveken át működő, pofás ilyen töltője, az nem feltétlenül igényli az adaptert a dobozba. JA megint az Apple így meg úgy, de az összes többi nagyobb gyártó is ezt csinálja, azok miért is nem kerültek szóba kedves @solnay ? Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok alma fan, csak telefonban, bizonyos okoknál fogva.

Tovább szélesíti majd ezt a jelenleg is meglévő határvonalat az anyagok felhasználása, a memória mennyisége, a ProMotion technológia, az akkumulátor élettartama és a kamera képességei.

Ez nem teljesen világos, a Pro modellek aksi élettartama hosszabb lenne?
Már ezt is korlátozzák?
2-3 év és tervezetten tönkremegy az aksi?

az akku a használat miatt megy tönkre, mert fokozatosan le fog csökkenni a kapacitása.