Megjelent az iOS 12.3.2 az iPhone 8 Plus-ra – Portré mód hibajavítása

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/06/10/megjelent-az-ios-12-3-2-az-iphone-8-plus-ra-portre-mod-hibajavitasa/

Közel két héttel az iOS 12.3.1 megjelenése után az Apple kiadta az iOS 12.3.2-t az iPhone 8 Plus modellekre. Az új kiadás elsősorban a Portré mód esetén javítja azt a hibát, amikor ilyen képek készítésekor hiányzott az adott fotóról a mélységélességi effekt. Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord a cikkben…

Nekem Xr en is megjelent hogy van frissités. De ha belelépek akkor azt irja ki hogy up to date. Most akkor mikor fog eltünni a piros frissitést jelző pötty ?

Az a vicc, hogy pont a hétvégén lőttem pár portrét a 8 Plus-ommal, de ott semmi furát nem láttam, viszont, úgy 1,5 hónapja azt vetttem észre, hogy, ha magas, egyenes épületeket, tornyokat, fákat fotózok,-nem portrémódban-, akkor befele dőlnek, volt, hogy direkt próbáltam tesztelni, akkor nem tudtam előhozni, amikor meg spontán lőttem 1-2 képet, akkor megint megjelent.

“Objektív” függő, azért az idézőjel mert a telefonban lévő lencserendszert nem nevezném annak.
Perspektívikus torzításnak hívják és az összes széleslátó (nagylátó) objektív esetén megvan, egyiknél kisebb, másiknál nagyobb mértékben.
Kivételt képeznek ez alól a TS (tilt-shift) objektívek, amiknél a helyszínen lehet a dőlést korrigálni (tilt), vagy épp terepasztal hatást elérni (shift).
Épület fotók éppen ezért TS objektívekkel készülnek, vagy utólag PS-ben ki kell húzni a széleket, bár ez nem túl professzionális megoldás, mert a torzulás úgy is valamennyire megmarad, nem lehet tökéletesen korrigálni.

Négy dolog:

  1. Fényképezéskor mindig függőlegesen kell tartani a telefont (tehát a horizont legyen a kép közepén), különben minden a kép közepe felé fog dőlni - ezt végrehajtani egyszerűbb, ha magasabb helyről végezzük, pl. szemközti ház erkélye.
  2. Ilyenkor persze előfordulhat, hogy egy templom, vagy más magas tárgy teteje le lesz vágva
  3. Ha ez a helyzet, de nagyon szeretnénk az egész épületet a képen látni, akkor távolabb kell menni, vagy nagylátószög-konvertert használni, vagy mégis fölfelé fotózni, de aztán utólag képszerkesztőben korrigálni, ahogy Agent_H is írta.
  4. Vagy van még egy iPhone-ba beépített megoldás, a függőleges panoráma. Ehhez csak annyit kell csinálni, hogy a fényképező appban elgörgetni a PANO opcióig, aztán fekvő helyzetbe fordítani a kijelzőt, és ha lefelé mutat a fehér nyíl, akkor rábökni egyszer, hogy felfelé mutasson. Függőlegesen tartott helyzetből érdemes elkezdeni a fotózást (ld. 1-es pont), és fordítani a készüléket lassan felfelé. Az eredmény valószínűleg nem lesz túl tökéletes, mivel az összefűzés algoritmusa sem erre lett kitalálva, és a kép alja és teteje más perspektívába kerül, de ha épp semmi más sincs kéznél, akkor egy ilyen képet is el lehet lőni a helyszínen, nem kerül semmibe.

Előfordulhat egyébként, hogy egy durvább (halszem) nagylátószögű konverterrel is utómunkázni kell a képeket, hogy kiegyenesítse az ember a kép széle felé egyre görbülő vonalakat. Érdemes mindent csak módjával, mert sajnos az utómunkázással mindig romlik a képélesség (ezt mostanában már a drágább képszerkesztő programok gépi tanulással próbálják valamennyire ellensúlyozni).