Melegedés miatt lassulnak a 2018-as Touch Bar-os MacBook Pro-k (is)

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2018/07/19/melegedes-miatt-lassulnak-a-2018-as-touch-bar-os-macbook-pro-k-is/

Az Apple pár napja mutatta be a 2018-as, frissített Touch Bar-os MacBook Pro gépeket, erről mi is írtunk korábban, és röviden leírtam a véleményemet is a 13-as gépről. A 2018-as MacBook Pro-k új processzorokkal vásárolhatóak meg, amik között a 13-as szériában megjelent a 4 magos, a 15-ös méretben pedig a 6 magos. Ezek már az…

Nem a cikket akarom fikázni, de az “Intel is tervezhetne jobb processzort” kijelentést kicsit erősnek érzem ebben a témában. Nyilvánvaló, a nagyobb kakaó nagyobb hőleadással és energiafogyasztással jár. Az Apple ott szúrta el a dolgot, hogy egyáltalán nem vizsgálta az unibody kialakítását ezekhez a procikhoz, ami innen nézve kicsit felelőtlen lépés volt, hiszen látjuk, hogy nem jó.

Lényegében ez az egész olyan, mint ha azért hibáztatnám az újabb, nagyobb, szebb, kényelmesebb autóm gyártóját, mert nem fér be az előző, kisebb autómra tervezett garázsba…

szerintem az Apple inkább ott hibázott, hogy a ventilátorok már csak akkor pörögnek fel nagyobb fordulatra, amikor már eléggé felmelegedett a processzor, és benyomja a throttlingot. az Intel meg szintén kiköthette volna az Apple számára, hogy mondjuk már 80 foknál fel kelljen tolni a hűtést, mert a 100 fok körüli érték semmilyen szempontból sem jó.

1 kedvelés

Sajnos én el tudom hinni (tekintve, hogy mi mint IBM mit szopunk az Applelel MDM és Safari témában), hogy az Intelnek volt valamiféle erre vonatkozó kommunikációja, csak az Apple nem vette elég komolyan.

gondolom, úgy voltak vele, hogy ők jobban tudják. na én ezért húzom fel alapból a ventilátorokat, ha számításigényesebb dologgal foglalkozom, túlhűteni nem lehet. :smile:

1 kedvelés

"A melegedés miatt lassabban végzett rendereléssel az erősebb processzor, mint a sima!

Mekkora probléma ez?
Ez viszonylagos, de alapjában véve nem nagy."

Hogy a büdös picsába ne lehetne ez probléma?
Mi a f****t vegyem meg a drágább gépet mikor kisebb teljesítmény mellett előbb végez a munkával mint a drágább jobb teljesítményű gép.
Ez brutális hiba az Apple-nél.
Nem azért vesszük meg a drágább nagyobb teljesítményű gépet mert olyan sok pénzünk van és jó nekünk az alacsonyabb teljesítmény is 100%-on.

Itt szerintem több lehetőség is van.

  1. Az Apple fixálja, ahogy a cikkbe írtunk előbb indulnak el a ventilátárok, reméljük elég.

  2. Az alkalmazás fejleszője fixálja. Jobb processzor kihasználtság, rövidebb render idő.

  3. Nem tetszik? Vissza viszed. Amúgy is van rá X napod.

Amúgy nyilván jó lenne ha nem csinálja ilyet egy cég, átgondoltan tenné bele a dolgokat. Úgy látszik nem sikerült, ettől még a gép teljesen jó, és gyorsabb mint az eddigiek.

Off://

Ezt a topic hozzászólását is át lehetne intergrálni ide, mert lehet azt már nem igen nézitek.


Mindegy, Ahogy látom most már az Amerikai és az Európai iPad model semmiben nem tér el egymástól? ugyan azt az LTE chip-t kapja mind kettő model? (gondolom akkor az iPhone model is ugyan az)

mármint milyen topic milyen hozzászólását? a GYIK cikket linkelted.

Igen a GYIK-t linkeltem mert az még a régi hozzászólás rendszert használja és nem ezt.

A régi megmarad, a régi cikkeknek, legalábbis egyelőre. Egyébként mi figyeljük azt. :slight_smile: De pont a GYIK cikk esetében lényegtelen, mert a kérdésedet itt is felteheted a megfelelő kategóriában.

Teljes mértékben egyetértek ez is jó példa, hogy az  mostanában nem teszteli re rendesen az eszközöket csak összedobnak valamit az úgy is jó lesz a parasztnak! Ráadásul pl a FinalCut-ot is ők fejlesztik legalább arra optimalizálnának, nehogy már nekem kelljen még a ventilátorokkal baszakodni egy 1,5 milliós gépen DE TÉNYLEG!

“az Intel meg szintén kiköthette volna az Apple számára, hogy mondjuk már 80 foknál fel kelljen tolni a hűtést, mert a 100 fok körüli érték semmilyen szempontból sem jó.” Azért ez eléggé olyan “írjuk rá a használatira, hogy ne száríts macskát a mikróban” jellegű meglátás volt :slight_smile:

Egyébként a mérnökök nem vették esetleg észre teszteléskor, hogy gebasz van a hűtéssel? Ha nem akkor minősíthetetlen a munkájuk, ha viszont igen akkor meg … (mindenki fejezze be úgy ahogy akarja)

a mikróban szárított kutya/macska/bármi urbanlegend kapcsán érdemes ezt elolvasni: http://www.urbanlegends.hu/2006/11/bebi-a-ruhaszaritoban/

az meg, hogy az egyik gyártó kiköt valamit egy másik gyártó számára, teljesen bevett szokás, lásd az adott kiegészítők csak akkor kapják meg az MFi (made for iPhone) tanúsítványt, ha betartják az Apple által szabott feltételeket.

Reméltem, hogy érted mire gondoltam, úgy látszik túl burkolt voltam (vagy nem akartad érteni, ebbe ne menjünk bele). Akkor marad a hozzászólásom második fele, az még aktuális.