Mire képes egy 3 éves, M1-es Mac 2024-ben, és mikor érdemes Intelest vásárolni használtan?

Eredetileg itt jelent meg: Mire képes egy 3 éves, M1-es Mac 2024-ben, és mikor érdemes Intelest vásárolni használtan? - Szifon.com

Az Apple még 2020 év végén tette elérhetővé az új, ARM alapokra épülő processzor családját, amit az Apple olyan szintre fejlesztett, hogy bizony 3 év után sem képes beérni a konkurencia, az évről-évre való fejlődésnek hála. Jelenleg az M3-nál tartunk, azonban az M2-es és M1-es gépek is tökéletesen megfelelnek, ha a 13 hüvelykes szériát keresünk.…

" Ezért is érdemes már az M1-et vásárolni, mert nem 5-6 évig lesz támogatott az adott gép, hanem akár 10 évig is."

Ezt honnan lehet biztosra tudni? Mert ha ez igaz akkor tényleg érdemes ilyen gépet venni.
Köszi!

Hát azt vedd alapul hogy jelenleg egy inteles gép 5-6 évig kap támogatást, most tartunk 3-4 évnél az M1-nél, és még csak lassulás vagy akadás bármi jelét sem vettem észre, mire az intel ilyenkor már általában használhatatlan az újdonságok miatt. Sztem legalább dupla annyi ideig lesz támogatva az M1 mint anno az intel akkor akkor az 8-10 évet is jelent. :slight_smile: Itt igazából a hardver tud csak tönkre menni szoftveresen jelenleg nem lehet problémánk. Érdekes hogy ez ennyire jól működik nem várnád az Apple-től. Ettől függetlenül az Apple jelenleg arra megy hogy új design és hardveres funkciót miatt cseréld le az M1-est, ami elég jól megy mert az új Air is baromi jó kis gép lett.

3-4 éves inteles gép használhatatlan? Azért ezt nem jelenteném így ki. Van olyan gép amit 2013-ban raktam össze és simán felmegy rá a legújabb win11.
Valóban jó lenne ha sokáig lenne támogatás mert egy M1 Max-os géppel szemezgetek :grinning:

a fenti cikkben nem volt szó PC-ről vagy Windows-ról.

Nekem, semmit sem lassult a 2018-as MBP-m az elmult evek alatt. Az Xcode kb pont ugyonolyan gyorsan buildel, a benchmarkok is ugyonazt futjak. Ez egy 6 eves gep, jelenleg a teljes tamogatasi ciklusban van.

En ugy tippelem, hogy a Sonoma lesz az utolso Inteles verzio, ezek utan pedig, tovabbra is maradni fog a mostani tamogatasi idoablak. Ami egyebkent, kb egyezik a telefonos/iPades palettaval. Ott is a 2018-as modellev a teljes tamogatasi ablak alja, a regebbi modellekre mar csak biztonsagi tamogatas van.

én nem tapasztalok lassulást (2019, 16", Intel i9). az akku öregedése miatti gyorsabb merülés, illetve az alacsonyabb töltöttség miatt esetleg visszavett órajel más kérdés, töltőn semmi különbség nincs.

Ez 13-asra értettem, a cikkben is az van hogy 15-16-os gépnél ez nem igaz.

13 vagy 15? :slight_smile: Nyilván Te specifikus vagy de én pl akadást vettem már észre az ilyen gépeknél 13-as esetén külső videókártya nélkül.

13-as gep. Az UI ugyonannyira keves fps, mint amennyi anno volt (exposenal kimarado framek elsore, masodjara mar fluid ugyonaz az expose animacio). Sem kulso 5k-val nem lett rosszabb, sem ha csak a belsot hasznalom. En a belsot nem a gyari felbontasokon, hanem 1920x1200 HiDPI modban hajtom, azaz erosen skalazott a felbontas (3840x2400 - 2560x1600). Akkor van egyedul normalis sebessege az UI-nak, ha nem 5k monitor van raduva, hanem egy 27"-es 1440p-s nem retina. Ez erezhetoen gyorsabb, de ugyonez erezhetoen gyorsabb volt a multban is. Viszont, mivel ez a gep pont ugyonilyen az elejetol fogva (ertsd, soha nem hasznaltam a gyari modokat), igy nekem ezzel semmi bajom nincs.

SzifonAdmin-tól idéztem, nem a cikkre értettem. Neki is ment a válaszom.

de ő nem PC-t említett, a cikk kizárólag Mac-ekről szól.

ja, inteles mac gépek. Így már értem. Köszi :grin:

1 kedvelés

én viszont a kérdésedet nem értem, mert szerintem teljesen egyértelműen le van írva már a cikk címében is, hogy Mac-ről van szó. a Mac-eket pedig semmiben sem befolyásolja, hogy mi a helyzet az Intel processzoros PC-kkel és a Windows-zal, tehát eleve értelmetlen lett volna azokat a cikkbe venni.

Na erről beszélek. UI fosra. Ez engem anno annyira zavart hogy mindig bekapcsoltam a másodlagos videókártyát, hogy ne “akadjon” az egész rendszert. Ez mondjuk az első frissítésig nem is volt gond, de amint jött egy új szoftver az intel és beépített cucca kevés volt. Valszeg ez az Apple hibája, mert érdekes módon 2010-2015 között ilyen gondok nem voltak, de amint bejött az M1 mindjárt működött minden szóval inkább leszarta az Apple hogy intelen nem igazán jó a szoftver.

Na de akkor egyetértünk hogy a múltban az Apple figyelt erre.

Most pedig az én tapasztalataim alapján újból figyel a saját processzora miatt :slight_smile: Ez persze a 15-16-os környezetre nem igaz mert ott van elég hw még mindig.