MKBHD szerint nem az iPhone 14 volt a legjobb telefon 2022-ben

Eredetileg itt jelent meg: MKBHD szerint nem az iPhone 14 volt a legjobb telefon 2022-ben - Szifon.com

MKBHD, avagy Marques Brownlee egy tech körökben híres YouTuber, aki tavaly év végén több érdekes videóval is szolgált számunkra. Azt már megtudhattuk, hogy szerinte melyik a legjobb személyi asszisztens, most viszont nézzük meg, hogy neki melyik okostelefon volt tavaly a kedvence! Több különdíjast is kinevezett a telefonok közül, ahogy azt a korábbi években is tette, mielőtt…

Szerintem 2022-ben is az iPhone 11 volt a legjobb telefon, mert eszembe se jutott másikra váltani :slight_smile:

A Google Pixel 7 tényleg jó telefon lett, én is ezt tenném az első helyre, az egész rendszer rendkívül “folyékony” és informatív. Emellett már a 6-os széria kézben tartva is kifogástalan minőséget sugárzott. Az Asus Zenfonnal még nem találkoztam, csak a ROG szériáról van pozitív benyomásom. De a cikk végi ököszisztéma börtöne viszonylagosan igaz, de engem nagyon más tart az Apple mellett, mint sokakat. (De még egy 14-es iPhone fiaskó azért nem kellene.)

Nekem úgy tűnik, hogy nem az innovatív termékekkel vagy a designnal van probléma, hanem azzal, hogy az Apple termékeiből eltűnt az a “Hűha!”-faktor, ami Steve Jobs alatt még meghatározó volt. A minőség és a fejlesztések többnyire rendben vannak, de az egész termékpaletta mégis dögunalom. Még az iMac széria színes házai emlékeztetnek valamelyest a Jobs-Ive korszakra, de ha az ember leül elé, már felsír a kijelző alatti fátyolos színvariánsoktól. Az Apple olyan lett, mint a német autóipar a kétezres években: minden patent, csak észre sem veszed a többi márka között, vagy összekevered másokkal (esetünkben a kínai másolatokkal vagy a valódi innovációval), és általában lelohasztó a teljes szortiment kiábrándító sematizmusa Jó dizájner nélkül ez egyre hervasztóbb lesz, de valószínűleg az sem tesz jót a cég reputációjának, hogy tavalyi modelleket ad megemelt áron…

milyen tavalyi modelleket ad megemelt áron?

Nem ad tavalyi modellt megemelt áron.
Csak a Forint egy “kicsit” gyengült az utóbbi 1 évben, a dollár pedig elég nagyot erősödött az euroval szemben is.
A cikkre reflektálva, szinte biztos, hogy Pixel telefont vennék, ha iPhone valamiért nem jöhetne szóba.
Régebben ugye nem a Google adta ki, hanem úgy gyártatta más cégekkel a telefonjait, amin stock android volt. Pl. LG Nexus 5, anno azon is gondolkodtam.

1.) Az iPhone 14 és 14 Max egy, azaz 1 db GPU mag különbségtől eltekintve tökéletesen megegyezik az iPhone 13 műszaki összetevőivel. (Az iPhone-ok már eddig is brutál gyorsak voltak, de annak, aki nem játszik rajta, igazából már évek óta csak egy mókusvakítás a CPU-k gyorsítása.)
2.) A fotózás tekintetében a fő- és az előlapi kamera minimális (0,1, illetve 0,3) rekeszváltozását ugye nem akarjuk igazi újdonságnak tekinteni?! Nem véletlen, hogy ez a széria sehol sincs a kamerateszteken (a konkurencia jóval olcsóbb megoldásai megelőzik az Apple “középkategóriás” telefonjait képalkotás tekintetében). A többi változás csak szoftveres “újítás”, amelyet az “új” készülékeken engedélyeztek, a régin pedig nem. Azokon is menne, de akkor még ennél is nehezebb volna elmagyarázni, hogy az új színek miért kerülnek (az USÁ-ban is!) többe (100 USD-ral).
3.) Nem látom, hogy - azon kívül, hogy a Szifon oldalán nem illik kritikusan fogalmazni az Apple-lel kapcsolatban - mi a bánat VALÓDI innovációt láttok a tavalyi (nem Pro) modellek és az ideiek között. Nekem az, amit most az iPhone szériával az Apple csinált, sima parasztvakítás és lehúzás, de úgy tűnik, hogy a vásárlók is így gondolták, mert egyelőre a kutyának se kell a 14 és 14 Max modell.
4.) A balesetet jelző és műholdas vészhívás funkció pedig (ami tényleg újítás) csak az USÁ-ban működik, de az előbbiben nincs is sok köszönet (lásd a hullámvasút-incidenst). A világ más tájain tehát ez egy olyan funkció, amely alulról veri a zérust, csak kifizettetik a semmit.

De igen, az Egyesült Államokban pl. 100 USD a különbség az iPhone 13-as és a 14-es között, műszaki különbség pedig gyakorlatilag nincs a két készülék között (az USÁ-n kívül 1 db GPU és valami egészen banális kameracsiszolást leszámítva).

Az iPhone 13-at adja 100 USD-ral többért iPhone 14 néven. A “különbségeket” lent egy bejegyzésben összeszedtem. Szerintem siralmas a helyzet.

több más eltérés is van, ha ezen akarsz kukacoskodni, például az ütközésészlelés és a műholdas SOS lehetősége is hardveres különbség (utóbbi itthon még nem működik, de hardveresen tudja), vagy a kamerák esetén a jobb fényérték (hátlapi fő kameránál ƒ/1,5‑ös, előlapinál ƒ/1,9‑es) illetve a 4K HDR a filmszerű módnál, az akció mód, a Photonic Engine, Bluetooth 5.3, amin szintén ment a rugózás, miért nem tudja, illetve a hosszabb üzemidő. :wink:

de egyébként sosem a nem Pro modellekkel kell az összehasonlítást nézni, hiszen pont ez bennük a lényeg, hogy a nem Pro nem ad annyi újdonságot, ezért cserébe olcsóbb lehet, mint a Pro. nagy méret eddig szintén csak Pro verzióban volt, most meg az is megveheti, akinek nem kell a Pro.

ha ezek számodra nem elegendő újdonságok, akkor nem éri meg sima 13-ról váltani sima 14-re. de ugyanez igaz a 13 Pro-ról 14 Pro-ra váltásra is, évente nem feltétlen éri meg cserélgetni, kivéve ha most a Dynamic Island az, ami miatt mindenképp cserélni akarsz, vagy ha támogatott országban műholdaznál vészhelyzetben. ez a korábbi években sem volt sokkal másabb, csak akkor nem 13-ról 14-re nőtt az elnevezésben a számozás, hanem mondjuk 3G-ről 3GS-re, 4 > 4s, 5 > 5s, 6 > 6s.

a Vészhelyzet – SOS műholdon keresztül funkció az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Írországban és az Egyesült Királyságban érhető el.

ajánlom a legfrissebb cikkünket:

de még ezt is:

De mennyi minden lemaradt…

@Roadside mármint mi maradt le?

Azt hiszem Marques-nál jobb és objektívebb (már amennyire lehet) tartalomkészítő nem kell, aki követi már évek óta tudja, hogy mindig a hitelességre törekszik vieóiban (legyen bár negatív vagy pozitív). Veletek kapcsolatban pedig, amit többen éreznek és megfogalmaznak (akár szemtől szembe is, ahogy solnay felhasználó tette) pedig jelzésértékű és remekül összefoglalja Marques egy mondata az Apple-ról: “I’m sure Apple will defend everything they’re doing now with their current cameras as they typically do.”
De ettől függetlenül OBJEKTÍV és nem égeti el a boszorkányokat.

de mi maradt le?

Üdv!

Iphone 14-el kapcsolatban szeretnék kérdezni. Történt, hogy villanyszerelés közben az acél behúzószállal a 11 pro-m kijelzőjét sikeresen telibetaláltam, így az totál használhatatlan lett (feloldani sem lehet, stb…) Gyorsban kellett egy telefon, így lett egy sima 14. Istyle-ban vásárolt, kijelzővédő fólia vastagságú üveget tettek rá (ami állítólag ugyanúgy véd mint a vastagabb “normál” üvegek). Na már most, azt látom hogy a telefon front kamerája annyira hulladék gyengébb fényviszony mellett, hogy úgy érzem magam, mint aki egy 9ezer forintos huawei-t használ. Nem tudom eldönteni hogy:

  1. az iphone 14 front kamerája alapból egy fos.
  2. a fólia (vagy mi) szól bele (14 ezerért)
  3. az apple szoftveres szarsága okozza ezt.
    A 11 pro-t igencsak visszasírom több okból is, de sajnos egy eredeti kijelző ára…hagyjuk is :sob:
    Köszi ha megosztjátok a tapasztalataitokat!

ha leszeded a fóliát, rögtön kiderül, az okozza-e. 14 ezer egy fóliáért eléggé abszurd ár.

Igen, a párom akart jót ezzel, mert meglepi volt nekem amikor elment a telóért. Az istyle néha tud okozni meglepetést…

a sima 14 előlapi kamerája egyébként több paraméterében is jobb, mint a 11 Pro-é, a fényértéke is jobb, illetve tud éjszakai módot. itt szerintem a rossz fényviszonyok mellett az éjszakai móddal próbálkozna a kamera, és az okozhat adott esetben rosszabb minőséget, úgyhogy szerintem nem a fólia lesz a ludas.

Igen, sajnos nekem is ez a félelmem. A sima 14 a fényrekesz értéke sokkal jobb, mint a 11pro-nál és mégis… Photonic engine, deep fusion, tök jól hangzik, de bárcsak ne lenne…