Most már mobillal is használhatjuk Budapesten a BKK-s tömegközlekedést!

Eredetileg itt jelent meg: https://szifon.com/2019/10/03/most-mar-mobillal-is-hasznalhatjuk-budapesten-a-bkk-s-tomegkozlekedest/

Júniusban mindenféle csinnadratta nélkül elindult az állami támogatással megvalósuló Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobiljegy rendszere. Nyáron még csak a repülőtéri 100E buszra szóló jegyet lehetett regisztráció után megváltani az alkalmazásban, szeptemberre azonban már napi- és hetijegyeket is tudtunk venni a BKK járataira. Szeptember utolsó napjával pedig immár a kétheti és havi bérletek is elérhetővé váltak az alkalmazáson…

Jövő havit már így is veszem. Végre.

Tök jó de a bérlettel minek kell scannelni? Csak lassitani fogja a felszállást…

Igen ezt én sem értem… teljesen feleslegesnek érzem és valóban csak lassít, a másikat csak felmutatod… @Hori42?

Az egész totálisan felesleges és értelmetlen. Miért kell bohóckodni QR kód olvasással, mobil appal meg ilyesmivel? Ott a londoni módszer bankkártya/NFC kártya olvasó mindenhol. Felszállsz érintesz, leveszi az összeget vagy megnézi érvényes-e a bérleted - > Ennyi…
PLUSZ: ha bankkártyát érintesz akkor maximálva van a napi összes utazási költség, így ha azt eléred aznap ingyen utazol tovább.
Telefonnal és órával is működik még fel sem kell oldani vagy meg sem kell nyomni a gombot csak érinteni!!!

nyilván azért van ennyire szétkomplikálva az egész, hogy ne lehessen kijátszani egyszerűen, mint ahogy a korábbit. (mint amikor egy adott áruházban belső kasszán fizettél valamit, és nyomtak a blokk hátuljára egy állatos pecsétet, amiből a biztonságis/vagyonőr tudta, hogy a lapostévét, amit a blokkal tolsz épp kifelé a kapun, azt valóban kifizetted.)

kérdés, hogy így aztán mennyiben fog mindez gördülékenyen működni, mennyire szoknak át rá az emberek. ha semennyire, vagy legalábbis nem elegen ahhoz, hogy értelme legyen működtetni, akkor csak pár matricát kell leszedni.

az NFC-s történet valóban jobb lenne, de ahhoz minden létező járművet fel kellene szerelni az olvasóval és a hozzá kapcsolódó háttérrendszerrel, ami azért lényegesen komplikáltabb és pláne drágább, mint a jelenlegi megoldás. de ez a RIGO nevezetű dolog nem pont ilyesmi lesz majd egyébként?

A regisztráció a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerbe történik, tehát ha valaki oda már regisztrált (mert pl. használja a Mobilfizetés appot parkolásra, sztrádamatricára), akkor használhatja a meglevő fiókot. Ugyanakkor nálam a bejelentkezés után közölte, hogy nem elég jó neki a jelszavam… és miután kielégítettem az igényeit, persze a Mobilfizetés appba is újra be kellett jelentkeznem.

Szerintem a bérlet az lehetne olyan amilyen eddig is volt, csak most a telefon képernyőjén, és ha meg akarnak róla győződni hogy eredeti akkor az ellenőr scannelje be, vagyis legyen több ellenőrzés. A sima bérletem gyakorlatilag tavalyi is lehetne, a buszsofőr semmit nem lát belőle mikor megvillantom, a metrónál se, nem is érdekli őket szerintem. Ezért nem értem ezt a nagy felhajtást… ki fogom próbálni, de ha macerásabb lesz mint a papírfecni akkor nem fogom használni.

1 kedvelés

Az animáció felmutatása is nagyjából ugyan annyi időt vesz igénybe, ha készül rá az ember, mint a papír alapú bérlet felmutatása. A QR-kódok (Aztec-kód egyébként) mellett lesz vezeték nélküli “csippantási” lehetőség, szóval nem kell majd egyesével mindenkinek feltartani a sort a beolvasás miatt.
A fordított eset, hogy az ellenőr szkennel mindenkit, jóval lassabb folyamat.

1 kedvelés

Köszönjük az új információkat :slight_smile: Nyilván az ellenőrnek nem kell minden esetben ellenőriznie, csak a metrónál pont szenvedés minden állomáson odamenni a QR kódhoz, mint felmutatni a bérletet, AMIT egyébként sajnos tipikusan az ellenőrök sem néznek meg, Tesco club kártyával is bemegyek általában, mert véletlen a másik oldalt mutatom.

Én szeptember 2-án napijeggyel próbáltam. A 72-es trolin reggel még nem volt kód, de a vezető nem is nézte a jegyeket, simán fel lehetett szállni. A nyugatinál a metró bejáratnál nem találtam a kódot (persze, mert a jegyérvényesítő oldalán van, nem az elején), de az ellenőrt nem érdekelte a telefonom. A kelenföldin a metrónál sikerült animációt csinálni, örültünk mindketten, én is és az ellenőr is. Buszon, villamoson ellenőrzés nem történt.
Aztán egy hét múlva már mindenhol volt kód, bár a használata kissé nehézkes az első ajtós buszokon. Elsodorják az embert, de a vezetőket sem érdekli a telefonom. A metrónál kisebb a gond, igaz, nem csúcsidőben utaztam.

1 kedvelés

Azért, hogy a sofőr/zöld karszalagos ellenőr lássa, hogy érvényes bérlettel érkezel, mert az animáció nélkül lehetne egy screenshot is. AZ lassítaná meg, ha ő minden ilyet szkennelne, hisz a bérletre is csak ránéz és ha jó a dátum már mehetsz is

Hosszú vajúdás után megszületett, ám még is legjobban a következő szlogennel tudnám jellemezni: “Kicsi, savanyú, de legalább magyar!” Miért? Én gyakorta utazok feleségemmel együtt Budapestre egy kis városnézésre, kulturális feltöltődésre, vagy csak úgy…céltalanul. Szeretünk “tömegközlekedni”, mert gyorsan, könnyen el tudunk jutni bármivel, bárhova egy napijeggyel. Nos én is letöltöttem az appot és regisztráltam, hogy ha bármikor megyünk ne kelljen egy automatánál sorban állni,
Nos itt jön ami miatt azt a szlogen leírtam,hogy kicsit savanyú a dolog. Miért? Hát nem vehetek 2 db napijegyet, nem vehetek mindkettőnknek az én bankszámlám terhére mert a tájékoztató szerint az személyre szóló. Szóval a feleségemnek is kellene egy app a telefonjára, aztán fiók, regisztráció…bla, bla, bla. Ez egy mrhaság! Miért is?: A WienMobil alkalmazással a bécsi tömegközlekedésre bármilyen jegyet vásárolhatok mindkettőnknek. Ehhez nem kellett semmi mást tenni, mint letölteni az alkalmazást, aztán mindkettőnk nevével és születési adataival regisztrálni. A jegyek vásárlása a rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után történi. A mobil kijelzöjén megjelenő jegyek pedig külön-külön névreszólóak. Ja, és sehol nem kell beolvastatni, érvényesíteni, mert szerepel rajta minden szükséges adat.

Tudsz venni 2 db napijegyet. Csak nem egyszerre, hanem egymás után. Megveszed az egyiket a saját igazolványszámoddal, majd veszel egy másikat is, a feleséged igazolványszámával. A rendszerben rögzített bankkártyával, ujjnyomat azonosítás után. Vagy egyenlegből. Amelyik szimpatikusabb.

Most látom, hogy regisztrálni felhasználónévvel kell… atyaég, hol vagyunk, 2000-es évek fórumain? :slight_smile: Nem is tudom mikor találkoztam utoljára olyan oldallal ahova nem email címmel regisztrálsz. Arról nem is beszélve, hogy behúzhatták volna a google vagy facebook belépést ( vagy majd az Apple logint :smiley: )

A sofőr a pénztárcámban az átlátszó plasztik zseb mögött szerinted lát bármit is, azon kívül hogy egy fehér lapka van ott? Az animáció az világos miért kell, a scanneléstől tartok, hogy csak lassítani fogja a felszállást.

Hát nem. A papírt csak felmutatom menet közben, az animációhoz belépek az alkalmazásba, megkeresem a kódot (a metrónál nem szemben van, hanem oldalt!), megállok, beolvasom (ha fel nem löknek), majd megmutatom az animációt. Hát ez bizony sokkal több idő, ráadásul a beolvadásnál feltartom a többieket. Valami NFC megoldás sokkal jobb lenne, mint a fejlett országokban.
Ha már egyszer fejlesztettek, miért kellet ilyen régi technológiát alkalmazni?
Ez legalább olyan tévút, mint a hőnyomtatós automaták. Az is mekkora hülyeség, hogy napi használatra éves bérletet gyártanak hőpapírra, ami pár hét alatt kifakul a fénytől. Ha nagyon vigyáznak rá (nem járnak metrón), akkor pár hónapig kitart.

Az eves berlet 12 szelvenybol all. En csak azt tartom a penztarcamban, amit eppen abban az idoben hasznalni kell. Tudom, akkor az a baj, hogy cserelgetni kell (en cserelgetem).

Szerintem ez nem is annyira bérleteseknek jobb vagy gyorsabb inkább az olyanoknak akik jeggyel járnak és nem kell automatát keresni mindenhol. Mondjuk ez a RIGO ami jön az meg bérleteseknek jobb, bár ott akár az eszemélyihez is csatolhatnák a bérletet, akkor nem kellene még külön igazolni azt is, hogy a Tiéd a bérlet.

Arról van-e bárkinek információja, hogy Budapest közigazgatási határain belül ugyanúgy érvényes-e az elektronikus BKK-bérlet a MÁV járatain, ahogy az a papíralapúakra igaz? Vagy ott még nemigen tudnak a dologról?

Nyilván megfelelő eszköz hiányában a MÁV-os jegyvizsgálók nem tudják ellenőrizni a bérlet érvényességét, de a papíralapú szelvények meglétét eddig is csak rápillantással nyugtázták.