Ne dőlj be az adathalászatnak, ha ellopták a készüléked vagy elveszetted!

Az elmúlt évek során már nem egyszer volt olyan eset, hogy elvesztett vagy ellopott készülékek tulajdonosai hirtelen a semmiből kaptak egy értesítést arról, hogy meglett a telefonjuk, és az Apple ID-jukkal való belépés után azt vissza tudják szerezni.

Noha az Elveszett mód bekapcsolásakor kérhetünk emailben értesítést, ha a készülékünk feljelentkezik a hálózatra, az előbbi esetekben az ilyen adathalász értesítésekben a linkek sosem az Apple oldalaira mutattak, hanem csak ahhoz így vagy úgy hasonlító URL-eket tartalmaztak, amelynek semmi más célja nem volt, mint megszerezni az Apple ID-nkat és annak jelszavát, amivel utána teljes hozzáférést szerezhetnek az összes többi készülékünkhöz is, és mondjuk zárolhatják őket váltságdíjért cserébe, amire szintén volt már példa, vagy egyszerűen távolról törölhetik őket “viccből”.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Ha elveszett a készülékünk, azt haladéktalanul tegyük elveszett módba, hogy megnehezítsük a nem becsületes, és megkönnyítsük a becsületes megtaláló dolgát! Ez egyúttal alacsony töltöttségű módba is teszi a készüléket, hogy a lehető leghosszabb ideig tudjon próbálkozni a készülék elküldeni a helyzetét a lemerülés előtt.

Ha pedig olyan tartalmú üzenetet kapnánk, ami arról tájékoztat, hogy a készülékünket megtalálta az Apple, és a visszajuttatáshoz a linkelt oldalon adjuk meg az adatainkat, akkor az abban található linket ne nyissuk meg, pláne ne adjuk meg az Apple ID-nkat és annak jelszavát! Ellenben az e-mail teljes forrását továbbítsuk az Apple-nek a reportphishing@apple.com címre.

Jó ideje elérhető már a kétlépéses hitelesítés az Apple ID-k esetén, így azt is érdemes bekapcsolni, mert az ilyenkor képes megakadályozni az illetéktelen belépést.

A készülékünkön pedig mindig használjunk jelkódot, ami lehetőleg ne 4 számjegy legyen, pláne ne 0000, 1234, 9999, stb. formában, sokkal inkább legalább 6 számjegy, vagy betű és szám a Face ID / Touch ID használata mellett.

És ha már megtörtént a baj?

Ha esetleg megadtuk volna az adatainkat egy ilyen adathalász oldalon, akkor azonnal változtassuk meg a jelszavunkat a http://appleid.apple.com oldalon, és ellenőrizzük, hogy nem törölték-e az elveszett készülékünket az iPhone keresése opció alól! Ha törölték, akkor a rendőrségi feljelentésen túl jelenleg sajnos nem tehetünk semmit. Tehát inkább gondolkozzunk, mielőtt ismeretlen oldalon megadnánk az adatainkat.

Ha valamiben bizonytalanok lennénk, akkor rögtön hívjuk fel az Apple-t: http://apple.com/hu/contact!

Korábbi vonatkozó cikkeink a témában, amit mindenkinek javasolunk elolvasni: