Philips hue kérdés

Ha már felmerült az okos otthon, philips hue rendszerrel kapcsolatban 2 kerdes.
1, akinek van, áramszünet utáni visszakapcsoláskor nála is világít mindegyik E27/14/GU10 fényforrás? Kicsit vicces ez amúgy ennyi pénzért, mondjuk lehet van megoldás csak nem jöttem rá.
2, van valami nagyon egyszerű módja adott helyiségen belül a fényforrások csoportba rendezésének? 20x GU10. 3 csoport plusz egy negyedik amikor egyszerre mindegyik világít? Ja és úgy, hogy a dimmer switch-re beállíthatók legyenek a csoportok.
Koszik

igen, mert ez az alapértelmezett működés. a fényforrás nem tudja, hogy az áramszünet volt, egyszerű ki-be kapcsolásnak érzékeli, és ahhoz, hogy csatlakoztatni tudd, bekapcsolja a világítást is.

a második kérdésedet passzolom.

Köszi
Hogyne tudná a fényforrás, hogy áramszünet volt. A 230V-ot állandóan megkapja, ha nem akkor áramszünet van, vagy lekapcsolták a régi, falon hagyott kapcsolóval.
Last state-be kellene visszakerülnie, ennyi erővel az összes TV, projektor, bármi bekapcsolódna áramszünet után.
Amúgy ha egy fényforrásom lenne leszarnám, de így, hogy teleaggatom a nappalit, elmegyek egy hosszúhétvégére, lesz egy áramszünet és 3 napig világítani fog minden mint egy karácsonyfa, az gáz, ennyi pénzért meg főleg. Tudom, nézzem meg az app-ot 2 óránként. Azzal meg az a probléma, hogy semmi garancia arra, hogy a bridge felcsatlakozik rendben a HUE szerverére.
Rákérdezek Philipséknél erre a problémára mert ez egy kicsit idegesítő…

Ez nem probléma, logikus. Úgy van megoldva, hogy Te is kapcsolgathasd a kapcsolóval. Ergo le van kapcsolva a lámpa, de te felakarod kapcsolni és nincs nálad a telefon, akkor le és felkapcsold a kapcsolót ezzel felkapcsolva a villanyt. = olyan mintha áramszünet lenne.

Amúgy biztos meg lehet oldani, hogy, hogy elmész 3 napra, beállítod időzítőnek hogy óránként 1-1x felkapcsoljon vagy lekapcsoljon, biztos van erre valami scene. Plus LED-es izzók, sztem nem fogyasztanak olyan sokat. :slight_smile: Nyilván ha van 30 égő az más, de akkor az meg hülyeség, akkor inkább ledsor.

Nálam Dim switch lesz a kapcsoló helyett, a kapcsolót teljesen eltüntetem, nincs miért ott legyen.
Dim switch-el 5 scene-t lehet előre beprogramozottan előhívni, plusz fényerőszabályzás így ha nincs telefon a falról is fel tudom kapcsolni, vagy siri kisasszonyt is meg lehet kérni, ugye…

A LED sor is opció volt, de árban kb ugyanannyi mint a spot-ok (másrészt a spot-ok már adottak a gipszkartonban, ezek mennek a mostani normál LED fényforrások helyére) ezzel így több a lehetőség, hogy a nappalinak épp melyik részét világítom meg, lehet csak egy lámpa épp ott ahol olvasok (színek se kellenek, teljesen elég a white ambience is).

Jah értem, így más a helyzet. De érted a Philips logikáját :slight_smile: Amúgy max írj nekik hátha van valami ötletük erre.

Nekem csak Philips Dimmer van a falon. Viszont egyenileg, a HTTP API-t hasznalva programoztam be a kapcsoloimat, igy sokkal, de sokkal tobb dolog megoldhato, mint a gyari mukodessel. Pl. A nappalimban 3 korte fer a plafonon levo vilagitotestbe, igy ennek megfeleloen lett bele 3 korte belehelyezve. A falon levo kapcsolonal meg van csinalva, hogy: 1 gombnyomas = 1 korte 50%, 2 gombnyomas = 1 korte 100%, 3 gombnyomas = 2 korte 100% es vegul 4. gombnyomas = 3 korte 100% fenyerovel. Mindez melegfeher szinnel. A felkapcsologomb hosszunyomasara lehet valtani hidegfeher es melegfeher szin kozott, ezekutan a gombnyomkodasok hidegfeher szinnel kapcsolgatjak ugyonezt. A furdoszobaban es a WC-ben egy adott fenyerovel kapcsol fel a lampa, de, ha lement mar a nap es nem vilagit semmilyen masik lampa a lakasban, akkor csak 2% fenyerovel kapcsol fel, igy ha ejszaka ki kell menni, akkor nem vakit el a fenye. A bejarat melletti kapcsolonal, pedig a lekapcsologomb hosszu nyomasa minden fenyt lekapcsol a lakasban, igy ha elmegyunk otthonrol eleg azt 1-2 masodpercig nyomvatartani. Ezenkivul van meg jopar egyeb otlet megvalositva, de alapvetoen minden ezen a nehany feltetelen mulik. Viszont nem tudom neked megmondani, hogy van-e barmilyen lehetoseg gyari programmal ennyire szabadon allitgatni a kapcsolokat.

Az, hogy ha feszultseg ala helyezem a korteket, automatna bekapcsolnak egy kicsit zavaro, viszont eddig hosszabb tavolletkor (2-3 het) sem talaltam felkapcsolva a lampaimat.

Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen módon tudja a normál app, de azért kb ezeket tudja az is. Van 5 rövid gombnyomás mindegyikhez egy funkció, ezen kívűl van a hosszú gombnyomás. Letesztelem és megírom.
Jól átgondolt cucc amúgy ez a HUE rendszer, egy-két idegesítő dologgal :).

Jadeye:
Értem persze, teljesen világos és ha egy egyszerű usert nézek akkor ennek épp így kell működnie.
Írtam nekik, ha lesz válasz megírom.

2: Gyári appal nem tudsz csoportosítani, viszont a HomeKit-en keresztül igen. Szóval ha ez járható út, akkor HomeKit-ben csoportba szervezed a 3 égőt amit akarsz, majd egy scene-t csinálva abba beválasztod a csoportot és a 4. szóló égőd.

Ez már csak azért zavaró mert a kínai Xiaomi meg tudja oldani. Sőt azt hiszem az IKEA Trådfri is.

De attól még Philips FTW! :slight_smile:

Köszi köszi. Van amugy egy app, Huemote ami épp a csoportosításra jó, de két éve nem volt frissítve. Gondoltam letöltöm azt, de közben rákerestem a Home-os csoportosításra és baromi egyszerű. Kösz a tippet.

1 kedvelés

O, en nem lattam hasonlot se az IKEA-nal se a Xiaominal. Itt nem arrol van szo, hogy nincs szinhomerseklet allitas, az van. Itt arrol van szo, hogy a kapcsolo nem csak ugy hasznalhato, lampat kapcsolgat le/fel, hanem ugy is felfoghato mint 4 db gomb, amivel azutan azt csinalsz, amit akarsz. Tehat, rajtad mulik, hogy milyen eventeket (hosszu nyomas? dupla nyomas? adott utem megnyomasa?) definialsz, ezeket az eventeket milyen egyeb feltetelek befolyasoljak (esik kinn az eso? lement mar a nap? vilagit mashol a lampa? Egy valtozo erteke X vagy Y? Majd ezekutan jon a vegrehajtando feladat (lampa kapcsolas? lampa szin/szinhomerseklet allitas? valtozo atallitas? valamilyen kulso api meghivasa?). A megoldhato feladatok vegtelen lehetosege miatt, a gyari appban ennyi fele-fajta opciot nem valositottak meg. Viszont a rendszer tudja, igy minden a felhasznalon mulik, hogy mit hoz ki belole.

Azt pl tudom, hogy a Trådfrihez nincs hivatalos API (van reverse engineringgel keszitett lehetoseg), de ezeket a logikai opciokat nem tudod az IKEA bride-en tarolni, tehat mindenkeppen szukseges valamilyen 3rd party doboz ezeknek a dolgoknak a megoldasara (probaltam mar).

Bocsi ez félre ment. Amiről én írtam az az áramszünet utáni állapot megőrzés ami egyedül a Philipsnél gond.

A Xiaomi egyébként (reagálva a mondandódra) valamennyire kezeli az ilyesmit: szimpla/dupla/tripla/hosszú.
változókat csak valami 3rd party-n keresztül tud, mint például a Domoticz.

Az IKEA is bekapcsol áramszünet után.
Ez szerintük normál működés.

1 kedvelés

Én ezt használom és teljesen jól lehet vele csoportosítani az égőket. https://itunes.apple.com/us/app/iconnecthue-for-philips-hue/id639343132?mt=8

No, decembertől meg fog oldódni a power cut utáni bekapcsolási probléma.

Dear Mr. Gergaly,

Thank you for contacting Philips Lighting. We are sorry for the late response.

Yes, this is a standard behavior of the lamps after power cut. To make this behavior more convenient, there will be an update released in December that will give you options how you want your lamps to behave after power cuts. First option will be going to full bright (as it is now) and second option will be going to last remembered state. You will be able to set this in the hue app after the update.

I hope this information will be useful.

Do you require any further assistance? Please, let us know.

Kind regards,
Peter
Philips Lighting

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.